Kirsiomp

Kaikki blogit puheenaiheesta Kerjääminen

Kerjäävä suomalainen vanhus

Ystäväni pistäytyi Laakson sairaalan kahviossa. Häntä lähestyi pyörätuolilla noin 70-vuotias normaalin siististi pukeutunut mies. Mies meni ystävällisesti suoraan asiaan:

- Voitteko antaa minulle kaksi euroa?

Ystävälläni ei ollut kolikoita. Ystäväni, joka ei ole tottunut suomalaisiin kerjäläisiin, hämmentyi niin, ettei jäänyt kyselemään asian perään enempää. Kumpikin poistui taholleen.

Kerjäämisen organisointi kiellettävä

Suomeen on viimeisten vuosien aikana saapunut kesäisin noin 200-400 ulkomaalaista kerjäämään. Ruotsissa kerjäläisiä on Suomea enemmän, jopa 5000, joten kyse on varsin mittavasta ongelmasta. Ruotsin ollessa niin sanotusti "täynnä", on ulkomaalaisia kerjäläisiä alkanut viime vuosina saapumaan pääkaupunkiseudun lisäksi myös pohjoisempaan Suomeen.  

Kerjäämisestä on tehtävä arvostettu ammatti

Kerjäläisen keho on tullut vanhaksi, mutta älykkään ihmisen valo ei himmene hänessä milloinkaan. Hän on ollut yli kuusikymmentä vuotta ihmisten ylimielisen katseen alla kadulla polvillaan rukoilemassa muutamaa lanttia. Se on ollut hänen ainoa mahdollisuutensa pysyä hengissä. Maailman laajuisessa teknologisessa markkinataloudessa suuri joukko ihmisiä ei voi koskaan saada asiallista palkkatyötä. Uusliberaalinen syvenevä luokkayhteiskunta altistaa myös keskiluokan samalle väkivaltaisen riiston vaikutukselle kuin mistä työväenluokka on kärsinyt koko olemassaolonsa ajan.

Luvallinen vs. katukerjääminen - rahankeräyksen illusio!

Mietin, mihin arvoihin perustuvat luvallisen kerjäämisen vs. katukerjäämisen erot?

Luvallisessa kerjäämisessä, mm. pankkiautomaateilla on mahdollista lahjoittaa näkymättömästi, olla laupias samarialainen ja saada samalla synninpäästönsä tietämättä, mihin rahat lopulta päätyvät. Päätyvätkö kerääjäyhteisöiden 'hallinnollisiin kuluihin' vai aidosti autettavien tarpeisiin.

Hyvää pääsiäistä, myös balkanin romaneille

Hyvää pääsiäistä, myös balkanin romaneille

 

Helsingissä majailevia Romanian ja Bulgarian romaneja kutsutaan usein romanikerjäläisiksi, ja kerjäläisyyttä vastaavasti ongelmaksi.

 

Kannattaa muistaa, että ongelma ei meillä, vaan niillä, joille kerjääminen merkitsee elintason kohenemista. Ja tämä ongelma ei ole romanien itsensä aiheuttama. Balkanin romanit ovat Euroopan huonoimmassa asemassa oleva ihmisryhmä. Siihen on historialliset syynsä.

 

Luokkaretki ja satasen kimppabussi

Olin tänään Helsingin Diakonissalaitoksen "luokkaretkellä" Munkkisaaren palvelukeskukseen, Hirundoon, Stooriin ja Salliin sekä nuorten palvelukeskus Vamokseen. Kiitän Diakonissalaitosta tutustumismahdollisuudesta.

Munkkisaaressa on Helsingin kaupungin rahoittamaa korvaushoitoa, avokuntoutusta, huumekatko ja palveluja hiv-positiivisille. Palveluita käyttävät helsinkiläisten lisäksi myös esimerkiksi espoolaiset ja vantaalaiset.

Köyhä antaa vähästään paha ei paljostaan

Köyhä antaa vähästään paha ei paljostaan

https://

Tempaus on toteutettu ja pari kuukautta sitten, mutta se on yhä ajankohtainen.

Jutusta kertoi Verkkouutiset tunti sitten.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/ruotsin_kerjalaiskoe_viraali_ilmio-25374

Paperittomien keväthuumaus

"...Puoli kuuta peipposesta, paperittomasta ei päivääkään." Nyt koulujen loppumisen myötä ja vapaan liikkuvuuden mahdollistamana, etenkin Helsinkiin, ilmestyy lähipäivinä taas satoja matkalaisia rikastuttamaan katukuvaamme. Kulturellia diversiteettiä näille Pohjolan raukoille rajoille tuovat mukanaan romanit, pääosin Bulgarian alueelta. 

Kerjääminen ja kaupustelu kielletty!

Muistatko aikaa, jolloin kiinnitit tähän huomiota? Kirjoitus löytyi useimmiten kerrostalojen infotaulujen seinältä. Itse muistan nähneeni niin usein tämän tekstin Helsingin kerrostalojen seinällä, että se on vieläkin "mielessäni". Ihan kuin vuosia mieleen painetut mainokset "Ajatar on Foorumissa..." tai vaikkapa "Saarioisten".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä