Kirsiomp

Kaikki blogit puheenaiheesta Autismi

Vaikeavammainen pakotetaan omaishoitoon - kunnat rikkovat lakia

Olen veljeni omaishoitaja. Meitä, jotka hoidamme sisaruksia virallisina omaishoitajina on aika vähän. Veljeni asuu perheeni kanssa Helsingissä. Jouduin äkisti tähän tilanteeseen, koska ei oikeastaan ollut muuta mahdollisuutta. Veljeni oli autisminsa vuoksi laitoshoidossa lähes 17 vuotta ja sairastui siellä ollessaan vakavaan somaattiseen sairauteen. Hän joutui sairaalahoitoon. Kun tuli kotiutuksen aika, ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin ryhtyä siinä akuutissa tilanteessa hänen omaishoitajakseen. Veljeni ei enää kyseiseen laitokseen halunnut palata.

Arvosanat ovat merkityksettömiä

Kun sain tietää, että numerollinen arvostelu loppui ja se tilalle tuli suorittamismerkintä, olin ihmeissäni ja ehkä hieman vihainen. En saisi enää hienoja numeroita todistukseeni. Mitä järkeä minun olisi opiskella aiheita, jos saisin rimaa hipoen saman arvosanan kuin täysillä pisteillä? Olen lapsesta asti ollut numeroaddikti. Pidin todistuksesta, jossa oli järjestelmällisesti numerot. Suosikkinumeroitani olivat 9 ja 10, mutta minulla ei ollut mitään numeroa 8 vastaan.

Omaishoitajalle sysätään avustettavan harrastuksetkin

Olen toiminut nyt kolme vuotta 38-vuotiaan autistisen veljeni omaishoitajana Helsingissä sen jälkeen, kun hän kotiutui lähes 17 vuoden jälkeen laitoshoidosta. Veljeni tarvitsee apua kaikissa päivittäisissä toimissa. Hän myös harrastaa monipuolisesti asioita ratsastuksesta uintiin ja kirjastokäynneistä musiikkikerhoon. Myös viikonloppuisin hänellä on ohjelmaa muiden ikäistensä tapaan. Harrastukset ovat veljelleni elin­tärkeitä ja ne pitävät autismiin liittyvän oireilun kurissa.

Kuka saa kilpailuttaa, kuka ei

Autistisen Petterin kohtaloa puidaan pian Euroopassa - "Tällaista kohtelua ei toivoisi kenellekään" (IL 17.11.2016) on puistattava kirjoitus siitä, miten arvottomaksi ihmisarvoinen elämä voi muuttua virkamiehen kilpailuttaessa:

"...kuka ostaa 1500 kiloa vammaisia halvimmalla hinnalla."

Ei rikota toimivaa

Kuvittele itsesi ympäristöön jossa puheitasi ei ymmärretä. Sanot mutta toinen vain vastaa ihmettelevällä katseella. Enkä nyt tarkoita ulkomaanmatkaa maassa jossa puhutaan vierasta kieltä, vaan henkilöä joka einpysty ilmaisemaan itseään kuin me. Puhutaan dysfasiasta tai autismista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä