Kirsiomp

Oppivelvollisuuden pidentäminen Suomen maatalouden lopullinen kuolinisku?

  • Viekö oppivelvollisuuden pidentäminen tulevaisuudennäkymät omalta tilaltasi?
    Viekö oppivelvollisuuden pidentäminen tulevaisuudennäkymät omalta tilaltasi?

 

 surprise Onko oppivelvollisuuden pidentämisestä tehty arvioita koskien sitä, että jos maaseudulla peruskoulun päättävät nuoret pakotetaan opiskeluun sen sijaan, että he saisivat jatkaa oman tilansa töitä peruskoulun suoritettuaan?

Lisäksi maatiloilla on usein monia sivuelinkeinoja ja yrittäjyyttä, joihin peruskoulunsa päättäneet nuoret ovat myös leimautuneet ja haluavat niistä ehkä itselleen ammatin.

Kuinka näiden nuorten elämän hallintaa ja tulevaisuuden uskoa tukee se, että heidät pakolla laitetaan opiskelemaan - ehkä kauaskin kotoaan.

Toinen arviointia vaativa asiakokonaisuus, mikä ei ole osunut silmiini, on se, että kuinka nuorten miesten (naisten) asevelvollisuus "istutetaan" tähän pidennettyyn oppivelvollisuuteen?

Mutta onhan tässä ainakin se hyvä puoli, että työttömyystilastot jälleen kaunistuvat kun kaikki peruskoulunsa päättäneet tytöt ja pojat ovat virallisesti opiskelemassa eivätkä työttöminä työnhakijoina. Säästöä kaikki - viis' nuorten omista unelmista tai urasuunnitelmista.

Rinteen hallituksen oppivelvollisuudesta Suomen maatalouden lopullinen kuolinisku? crying

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Näin tällä hetkellä:

- - "Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, joka antaa ammatillisia valmiuksia? Sinua koskevat osittain muista poikkeavat säännökset työttömyysetuudesta. Tilanne muuttuu, kun olet hankkinut ammatillisen koulutuksen tai osallistut työllistymistä edistäviin palveluihin." - -

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Maataloutta nykyisin harvemmin harjoitetaan pelkältä peruskoulupohjalta vaan siihenkin on koulutusohjelmansa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko, totta sekin, mutta onko myös maatalouden sivuelinkeinoihin? Mm. matkailu, maatilakauppa ja suoramyynti tms. jotka opitaan omalla tilalla ihan käytännön töiden kautta "isältä pojalle tai tyttärelle"

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Monissa tämäntyyppisissä koulutusohjelmissa erilaisilla työssä oppimisen muodoilla on huomattava painoarvo. Isompi riski matkailualan työllisyydelle on huonot palkat ja kausiluontoisuus, minkä vuoksi sen alan töitä on alettu vältellä. Toisen asteen koulutuksista "vain" lukiolle on ominaista, että se sitouttaa oppilaat täyspäiväiseen tiedon opiskeluun ja jättää työelämään siirtymisen pohtimisen selkeästi myöhemmäksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #4

Mikko, oliko sinulla tästä tutkimustietoa esittää? Lähteitä? ym...

Lisäys 2.6.2019:

Tarkoitin tässä erityisesti Mikon kirjoittamaa kohtaa "Isompi riski matkailualan työllisyydelle on huonot palkat ja kausiluontoisuus, minkä vuoksi sen alan töitä on alettu vältellä."

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Maataloustukien saantikin tätä edellyttää. Ja ilman tukiahan viljely Suomessa ei kannata, ei se tunnu kannattavan etelämmäsäkään. Sinänsä ihmeellistä, koska ruualla me kaikki elämme.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä täysin tarpeetonta tuo oppivelvollisuuden pidentäminen. Sen sijaan muuten voisi kannustaa siihen, että mahdollisimman moni suorittaisi toisen asteen opintoja, motivoituneesti.
Tutkinto on toissijaista, tiedon ja taidon hankintaan, käyttöön ja jalostamiseen oppiminen sen sijaan auttaa läpi elämän. Maatilalla jatkamiseenkin kannattaa oppia myös asioita, jotka eivät ole suoraan työn oppimista. Se lisää häiriösietoisuutta ja sopeutumiskykyä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juho, tutkinnot ihan ok ja niitä tarvitaan joskus jatko-opintoihin.

Tuota pakollisuutta pitäisi nyt lieventää - ja paljon. Ei kepillä vaan porkkanalla :)

Rutkasti enemmän opinto-ohjaajia joka kouluasteelle: nuoret tarvitsevat tietoa tulevaisuuden ammateista.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei tuu mittään siitä, että peruskoulupohjalta jäädään tilanpitoon vaikka välillä olisikin työssäoppimista. Sukupolvenvaihdosbyrokratia jo edellyttää lyhyen alan kurssin käymistä. Tosissaan maatilayrittäjäksi ryhtyminen vaatii jo todellista panostusta tiedon hankintaan. Että siinä mielessä hallituksen oppivelvollisuuden pidentäminen on vain myönteinen asia. Eri asia sitten on, että mitä tuloksia pakolla saavutetaan. Joidenkin kohdalla ne ovat olleet tähänkin saakka aika heikkoja. Tuskin heille oppivelvollisuuden pidentäminen parannusta tuo. Ratkaisuja pitäisi etsiä tässä kohden muualta. Tilastot varmaankin kaunistuvat, kuten viime hallituskaudellakin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki, hyvää pohdintaa # 8. Pitöisikö "maajusseille" tehdä oma oppivelvollisuuden pidentämisen ohjelma?

Vaatisivatko muutkin ryhmät sen jälkeen erioikeuksia? Jolloin pakkopidennys ei onnistukaan enää valtakunnallisena.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei ole tarpeen. Ne jotka haluavat viljelijöiksi tai oheistehtäviin joutuvat väistämättä perehtymään alaansa. Tie on muutoin pystyssä. Koulutuksen sisältöjä voi aina miettiä, mutta tavanomaisesta poikkeava tuntuu tarpeettomalta.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Oppivelvollisuus ei nykyiselläänkään tarkoita koulupakkoa ja koulutussopimus on mahdollista myös sinne omalle kotitilalle.

Kirjoitin aihepiiriin liittyen myös oman blogikirjoituksen http://jukkakivimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27684...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jukka # 9, osaisitko tiivistää em. blogikirjoituksesi sanoman muutamaan lauseeseen?

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Enpä näin maalla asuvana ole juurikaan kuullut nykyvuosikymmeniltä että tilaa jatkaisi kouluttamaton, peruskoulupohjalta. Eikä se pankki taida lainottaa kouluttamatonta edes niihin sivuelinkeinoihin.
Eipä silti taida montaa sataa ihmistä Suomessa muutenkaan koskettaa tuo maatalouden jatkaminen. Elinkelpoisia tiloja joita pankit alkaa rahoittamaan sukupolvenjatkoihin ei taida montaa tuhatta enää olla..

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

On sääli, että monet viljelijätkin ovat pankkien torppareita.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arille # 10 (vastaukset näköjään poukkoilevat), minä tarkoitan tässä nyt pääasiassa sellaista tilannetta, että on vielä se "vanha isäntä" talossa ja hänen peruskoulun päättävä poika tai tytär aikoo tulevaisuudessa ottaa tilan haltuunsa.

Käykö siinä niin, että kun pakolla pistetään nuori peruskoulun jälkeen jatko-opiskelemaan - ehkä kokonaan toiselle paikkakunnnalle - niin sille tielle nuori myös jääkin?

Kuka sitten jatkaa usean sukupolvenmittaista tilan pitoa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko Nummelinille (kommentti nro 4:ään):

Tarkoitin tässä erityisesti Mikon kirjoittamaa kohtaa "Isompi riski matkailualan työllisyydelle on huonot palkat ja kausiluontoisuus, minkä vuoksi sen alan töitä on alettu vältellä."

Olisiko Mikko sinulla tähän jotain "kättä pidempää"? Lähteitä, tutkimustuloksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset