Kirsiomp

Miksi istumajärjestystä muutetaan? "Moni puolue näyttää sekatavarakaupalta"

 • Tekijät: Linus Lång, Petter West, Malin Ekholm, Patrik Schauman, Tulikukka de Fresnes, perustuu ehdokkaiden vastauksiin
  Tekijät: Linus Lång, Petter West, Malin Ekholm, Patrik Schauman, Tulikukka de Fresnes, perustuu ehdokkaiden vastauksiin
 • Näin perussuomalaiset asemoivat itsensä samassa nelikentässä
  Näin perussuomalaiset asemoivat itsensä samassa nelikentässä
 • Näin hoivapalveluiden yksityistämisen suhteen samassa nelikentässä
  Näin hoivapalveluiden yksityistämisen suhteen samassa nelikentässä
 • RKP:n edustajien oma sijoitus nelikentässä
  RKP:n edustajien oma sijoitus nelikentässä

 

"Katso miten puolueet sijoittuvat poliittiselle nelikentälle

Kuvissa on poliittinen nelikenttä, jossa jokainen Ylen vaalikoneeseen vastannut ehdokas näkyy pisteenä.

Pyysimme myös eduskuntapuolueilta vastaukset vaalikoneeseen saadaksemme selville puolueiden viralliset kannat kysymyksiin. Puolueen kanta näkyy omana pisteenä.

Jutun loppupuolelta voit valita puolueen, ehdokkaan tai molemmat. Vaalikoneanalytiikan mukaan monilla ehdokkailla on hyvin erilaiset mielipiteet kuin hänen edustamallaan puolueella." - - (jatkuu alla)

Lähde:

https://yle.fi/uutiset/3-10720174

Tekijät: Linus Lång, Petter West, Malin Ekholm, Patrik Schauman, Tulikukka de Fresnes
Perustuu ehdokkaiden vastauksiin Ylen vaalikoneessa.
Julkaistu 11.4.2019.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Huomaa yllä olevasta kuvasta erityisesti keskustan asemoituminen vasen-oikea -akselilla.

Eipä ihme, jos Sipilän ajama politiikka ei ole oikein maistunut omalle puolueväelle...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Jos vielä pystyakselin "viherliberaali" täydennetään sanalla federalisti, niin tulee havainnollisemmaksi.

Muutoin varsin todellisuuden tuntuinen kuvio. Keskusta sieltä tosiaan pistää silmään. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän HarriNissinen kuva
Harri Nissinen

Eipä ihme, että tämänkin asian ymmärtämisessä on ollut vaikeuksia, eikä keskustelun rajapinnat meinaa millään kohdata. Akselit X & Y ovat sekoittuneet, jolloin osa puhuu edelleen perinteisen vasemmiston ja oikeiston määritelmillä. Valtamediakin on sekoittanut vasemmistoa ja oikeistoa nykyään Y-akselille ja osa kansasta komppaa perässä.

Pitäisiköhän vastaisuudessa selkeyden vuoksi käyttää vain X-akselia määrittelemään puolueiden ja henkilöiden linjausta eri aihepiireissä. Nykyään jakolinjoja on useampia, joilla tätä otantaa olisi hyvä tarkkailla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Valtio-opin emeritusprofessori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta (julkaistu 11.4.2019):

"Juha Sipilä teki U-käännöksen"

Svenska Ylen vaalikoneanalyysistä näkee, että eduskuntavaaliehdokkailla on usein eri arvot kuin heidän puolueensa johtajilla. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä löytyy nyt oman puolueensa vasemmistosta.

Hän näyttää tehneen U-käännöksen, sillä hallituksessa pääministeri Juha Sipilä on näyttäytynyt oikeistolaisena ja muuta puoluetta yrittäjämyönteisempänä poliittikkona.

Sipilän Ylen vaalikoneessa antamista vastauksista taas voisi päätellä, että hän haluaa koko puolueen siirtyvän vasemmalle. Puolueen virallinen linja on nelikentässä ehdokkaiden vasemmalla puolella.

Valtio-opin emeritusprofessori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta huomauttaa, että vaalikoneessa ei kysytä ehdokkaiden kantaa perinteiseen sosialismiin. Ehdokkaiden arvoja julkiseen ja yksityiseen omistamiseen arvioidaan kysymällä, kannattavatko he hoivapalveluiden yksityistämistä.
Jan Sundberg

- Esille on tullut useita huolestuttavan suuria laiminlyöntejä suurten yritysten pyörittämissä hoivakodeissa. Keskusta on reagoinut tähän vahvasti, ja vahvimmin puheenjohtaja Juha Sipilä, Jan Sundberg sanoo.

- Tämä on tietysti myös tapa yrittää parantaa keskustan asemaa. Puolueelle ei mene kovin hyvin kannatusmittauksissa. Jotain pitää tehdä, ja Sipilä on ottanut käyttöön voimakeinot.

Kuinka uskottavia tällaiset käännökset ovat?

Jan Sundbergin mukaan keskusta kykenee muita puolueita helpommin selviämään tilanteesta, jossa puoluejohtaja on arvoiltaan eri kohdassa kuin ehdokkaat, oli kyse sitten erosta oikealle tai vasempaan.

Keskustassa ollaan tottuneita siihen, että puoluejohtaja saa kulkea omia polkujaan. Häntä tuetaan silti. Se on erityinen puolue, jossa esimerkiksi puheenjohtaja Esko Aho johti 1990-luvulla Suomen EU:hun, vaikka keskustalaiset vastustivat sitä.

Selviytyykö Antti Rinne SDP:n siirtymisestä vasempaan?

Tästä syystä Sundberg arvioi, ettei Sipilällä ole vielä kovin suurta syytä huoleen – toisin kuin SDP:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä. Sosialidemokraattien ehdokkaista valtaosa on arvoiltaan enemmän vasemmalla kuin puolueensa ja puoluejohto.

- Rinne on ollut sairaana, ja hänen terveydestään ollaan huolestuneita. Toisaalta hän on entinen ammattiyhdistysmies, ja poikkeaa arvoiltaan osasta SDP:n nuorempia kannattajia, jotka haluavat viedä puoluetta eri suuntaan.

- Hän ei ole myöskään antanut selkeää vastausta maahanmuuttoon tai hoivakysymykseen. Kysymysmerkkejä riittää.

Puolueet kalastelevat muiden puolueiden liikkuvia ääniä

Iso hajonta saman puolueen ehdokkaiden kesken on äänestäjälle vaikeaa. Mistä voi tietää, millaista politiikkaa päätyy tukemaan, jos eduskuntaan nousee aivan erilainen ehdokas samasta puolueesta kuin se jota itse äänesti?

Jan Sundbergin mielestä moni puolue näyttää nyt sekatavarakaupalta.

Samassa puolueessa ehdokkailla voi olla monia käsityksiä siitä, miten poliittiset kysymykset ratkaistaan, mutta eduskunnassa heidän ratkaisujaan määrää puolueen ryhmäkuri.

Se tarkoittaa, että eduskuntaryhmä ajaa yleensä päätöksissä puoluetoimiston linjaa riippumatta siitä, mitä näkemystä edustaneet ehdokkaat valitaan.

- Valta on puoluejohdolla. Jo hallitusneuvotteluissa ja hallitusohjelmaa kirjoittamassa on paljon ihmisiä eri puolueista, joten puoluetoimiston näkemyksellä on iso painoarvo, sanoo Sundberg.

Käytännössä monien ehdokkaiden tehtäväksi jää äänten imuroiminen äänestäjiltä, joiden ajatusmaailma on lähellä muita puolueita.

- Niin se vähän on, että kun kalastetaan, tarvitaan monta koukkua, jotta saadaan edes yksi kala. Ehdokkaat kilpailevat sekä muiden puolueiden äänistä että oman puolueen äänistä.

Tekijät: Linus Lång, Petter West, Malin Ekholm, Patrik Schauman, Tulikukka de Fresnes
Perustuu ehdokkaiden vastauksiin Ylen vaalikoneessa.
Julkaistu 11.4.2019.

https://yle.fi/uutiset/3-10720174

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Puhemiesneuvosto päätti tänään perjantaina ottaa aikalisän istumajärjestystä käsittelevässä keskustelussa."

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006092483.html

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso vielä nelikentästä tekstin ohessa olevat kuvat 2 ja 3.

Kuvassa 2 perussuomalaiset itse asemoivat itsensä ja kuvassa 3 puolueiden suhtautuminen hoivapalveluiden yksityistämiseen.

https://yle.fi/uutiset/3-10720174

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso kuvasta 4 RKP:n oma asemoituminen: eniten hajallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset