Kirsiomp

Kokeilulain vaikutukset luontoon ja sijoitusasuntokuplan syntymiseen nähtävissä

  • Kumman Sinä valitset? Vai ehkä molemmat?
    Kumman Sinä valitset? Vai ehkä molemmat?
  • https://www.hs.fi/talous/art-2000006020446.html
    https://www.hs.fi/talous/art-2000006020446.html
  • https://www.hs.fi/talous/art-2000006020446.html
    https://www.hs.fi/talous/art-2000006020446.html

 

Olen kirjoittanut aikaisemmin täällä US:ssa ns. Kokeilulain vahingollisista vaikutuksista luonnonsuojeluun, ja siitä, miten se vaikuttaa maan ylikiihkeään kaupungistumiseen ja keskittymiseen vain suurimpiin kaupunkeihin, ks. muutama blogini aiheeseen:

US 7.6.2018: "Kokeilulaki kevennetyistä rakentamis- ja kaavamääräyksistä tuhoisa luonnolle"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256482-kokeilulaki-kevennetyist...

---

US 3.12.2018: "Kokeilulain jatkaminen ilman kuntalaisten kuulemista perusoikeuksien vastainen"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265129-kokeilulakia-kaavoitukse...

---

Pidän hyvin erikoisena tätä Kokeilulain jatkamista, koska - - "Rakennusluvan myöntämisen asemakaava-alueella ennen tonttijaon laatimista ja tontin lohkomista on puolestaan todettu alkuperäisen hallituksen esityksen vaikutusarvioinnissa mahdollistavan sen, että rakennusluvan hakija välttyy poikkeamispäätöksen kustannuksilta ja pääsee nopeammin rakentamaan. Poikkeamispäätöksen hakemisesta luopuminen nopeuttaa ja yksinkertaistaa lupaprosessia. Helsingin, Vantaan ja Turun kaupunkien lupaviranomaisten resursseja säästyy." - -

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_118+2018.aspx

---

Kuntaliitonkin kerrotaan ottaneen kantaa kaikkien kuntien puolesta tähän Kokeilulain jatkamiseen - onkohan todellisuudessa näin?

Itse uskon, että Kokeilulailla on pienempien kuntien tietämättä ajettu Suomi kulisseissa tähän asentoon, kun suurimpia kaupunkeja on suosittu:

- - "Ympäristöministeriö tiedustelee säännöksen piiriin kuuluvilta kunnilta ja Suomen kuntaliitolta, onko lain ja asetuksen säännösten voimassaolon jatkaminen edelleen tarpeellista. Jos näinon, lakia ja asetusta ehdotetaan jatkettavaksi nykyisen sisältöisenä viidellä vuodella, eli vuoden 2023 loppuun asti.

Säännösten tarpeellisuus ja sisältö selvitetään tarkemmin käynnissä olevan maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä ja aikataulussa. Ennakoiden maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta kunnilta kerätään tällä lausuntokierroksella myös seuranta- ja arviointitietoja kokeilulain soveltamisesta." - -

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/8d3c150c-a248-4818-8aa0-3d6a2010e9...

---

yes Kuntien ja luonnonsuojeluyhdistysten tulee olla nyt paremmin hereillä kun parlamentaarista maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta tehdään ja Kokeilulain vaikuttavuutta arvioidaan: Itse kuntalaisilta ei asiasta ole kysytty mitään; ja ei poikkeamispäätöksistä rakennusluvissa voi luopua ilman että samalla luovutaan luonnonsuojelusta, esimerkiksi kaupunkilaisille tärkeistä oman asuinalueen lähimetsistä.

yes Ja voisihan tästä keskustella jo yhtenä vaaliteemanakin: jätetäänkö maaseudun asukkaat täysin oman onnensa nojaan?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Hypoteekkiyhdistys: Asuntojen hinnat ovat alamäessä – Pian alkaa kaupungistumisen kolmas aalto

Ennusteen mukaan Suomessa on pian vain kolme aidosti kasvavaa kaupunkiseutua, kun tutuissakin kasvukeskuksissa väestö lähtee laskuun." - -

https://yle.fi/uutiset/3-10670078?utm_source=newsl...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Nyt alkavat ostajan markkinat – Hintakone kertoo asuntokaupan tilanteen postinumeroalueellasi"

https://yle.fi/uutiset/3-10619373

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Hypo ennustaa asuntomarkkinoille kylmää kyytiä – Nämä kaupungit putoavat kasvukeskusten joukosta

- - "Hypo tiivistää kehityksen näin: ”Syntyvyys sukeltaa ja kaupungistuminen on kiivaampaa kuin kuvittelimme. Ilmiön voima vavisuttaa Suomen taloutta ja asuntomarkkinoita seuraavina vuosikymmeninä.” - -

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/0bbb0d64-f36...

--

"Suuri osa suomalaisista saa tuntea asuntomarkkinoiden isojaon nahoissaan"

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/e06584bd-efa...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Asuntomarkkinoiden käänne alkoi, mutta syntyykö siitä romahdusta? Tämä kerta on erilainen, sanoo pääekonomisti" - -

- - "EK:n Pakarinen uskoo, että valmiiden myymättömien asuntojen määrä tulee kasvamaan yli normaalin tason. Asuntoja on rakentumassa paljon ja uusia hankkeita aloitetaan jatkuvasti.

Hän uskoo, että paluu normaaliin rakennusvauhtiin tapahtuu järjestäytyneesti.

”Ei tässä olla Kreikassa tai Espanjassa, jossa rakennuskohteita jää kesken runkovaiheeseen. Meillä kohteet rakennetaan lähtökohtaisesti loppuun asti.”

https://www.hs.fi/talous/art-2000006020446.html

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kokeilulain vaikutuksista ja jatkosta:

"4 Asian valmistelu

Hallituksen esitys on valmisteltu virkatyönä ympäristöministeriössä.

Lain tarpeellisuudesta ja sen voimassaoloajan mahdollisesta jatkamisesta pyydettiin lausunnot lain soveltamisalaan kuuluvalta 10 kaupungilta ja Suomen Kuntaliitto ry:ltä. Samalla kaupungeilta kysyttiin kokemuksia säännösten soveltamisesta sekä mahdollisista muutostarpeista maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta silmällä pitäen. Määräaikaan mennessä saatiin lausunnot Turun, Jyväskylän, Vantaan ja Lahden kaupungeilta sekä Suomen Kuntaliitto ry:ltä. Lisäksi lausunnon antoi lausuntopalvelun kautta yksi yksityishenkilö. Jyväskylältä saatiin jatkolausunto erilliseen tiedusteluun kokeiluasetuksen tarpeellisuudesta MRA 37 §:n uudistuksen valossa.

Kaikki lausunnon antaneet kaupungit ja Kuntaliitto pitivät lain voimassaoloajan jatkamista tarpeellisena, koska kokemukset lain soveltamisesta ovat olleet hyviä, pykälät ovat edelleen käytössä ja niiden avulla voidaan nopeuttaa rakennuslupamenettelyitä ja kehittää joustavampia lupakäytäntöjä. Osittain kaupungit totesivat, että säännösten soveltamista olisi tarpeen laajentaa ja niitä voitaisiin siirtää myös maankäyttö- ja rakennuslakiin yleisiksi säännöiksi, jo tähän asti saatujen kokemusten perusteella. Jyväskylän kaupunki ilmoitti jatkolausunnossaan (17.8.2018), että uuden maankäyttö- ja rakennusasetuksen 37 §:n myötä kokeiluasetuksen poikkeusta ei ole tarpeen jatkaa.

Yksityishenkilön lausunnossa lain jatkamista ei pidetty tarpeellisena. Lisäksi siinä korostettiin, että kaupunkien kokemuksia pitää kerätä laajemmin ja niistä pitää saattaa tietoa julkisuuteen ja vasta sitten harkita lain jatkamistarvetta. [<- oma lisäys: minun lausuntoni asiaan oli kuitenkin jotenkin huomioitu]

Jatkovalmistelua on tarkoituksenmukaista jatkaa saadun palautteen perusteella lausunnolla olleen ehdotuksen mukaisesti. Laista voidaan kuitenkin kumota sen 7 § tarpeettomana. Samoin lain nojalla annetun asetuksen voidaan antaa kumoutua sen voimassaolosäännöksen mukaisesti vuoden lopussa.

Ehdotukset säännösten yleistämisestä ja kokeilujen päivitetyt tulokset on tarkoitus ottaa huomioon maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksessa. Lausunnoissa esiin tuodut kuntien kokemukset ja perustelut kokeilun jatkamiseksi ovat nähtävillä julkisesti lausuntopalvelu.fi:ssä." - -

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

---

Ei taida olla ihan demokratian mukaista, että pyydettiin - - "lausunnot lain soveltamisalaan kuuluvalta 10 kaupungilta ja Suomen Kuntaliitto ry:ltä" - -

Pääset Lausuntopalvelu.fi -palveluun alla, josta voit katsoa myös Kuntaliitto ry:n lausunnon asiaan, joka paljastaa karusti sen tilanteen, että Kuntaliitto ry ei ole puolustanut pienempiä kaupunkeja tai kuntia lainkaan tässä Kokeilulain jatkoasiassa:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Ks. myös ELY:

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/123474...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset