Kirsiomp

Saamelaisille varmistettava todelliset vaikutusmahdollisuudet

  • ILO 169 -sopimuksen ratifiointi, pohjoismainen saamelaissopimus ja saamelaiskäräjälain uudistaminen seuraavalle hallitukselle
    ILO 169 -sopimuksen ratifiointi, pohjoismainen saamelaissopimus ja saamelaiskäräjälain uudistaminen seuraavalle hallitukselle

 

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi ei etene tällä hallituskaudella. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän, jolla se peruu vuonna 2014 annetun hallituksen esityksen itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen ratifioinnista. Hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut johtuen muista lainsäädäntömuutoksista.

Sopimuksen ratifiointiesitys on ollut eduskunnan käsittelyssä vuodesta 2014, jolloin sitä ei ehditty käsitellä ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja. Hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut muun muassa Metsähallitusta koskevien lainmuutosten takia. Koska perustuslakivaliokunta on jo antanut mietintönsä asiasta, ei hallituksen esitystä voi enää täydentää.

ILO 169 -sopimuksen ratifioiminen edellyttäisi uuden hallituksen esityksen valmistelua yhteistyössä saamelaiskäräjien kanssa. Käytännössä valmistelua ei ehditä tehdä tällä hallituskaudella. Oikeusministeriö on neuvotellut asiasta Saamelaiskäräjien kanssa.

Esityksen peruuttaminen ei sisällä kannanottoa siitä, ratifioidaanko sopimus myöhemmässä vaiheessa.

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi, pohjoismainen saamelaissopimus ja saamelaiskäräjälain uudistaminen tulevat seuraavan hallituksen harkittavaksi.  

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Yrsa Nyman, puh. 02951 50293, etunimi.sukunimi@om.fi

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Lähde (tekstin tummennukset omia):

https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-vetaa-p...

----

Katso aiheesta lisää:

99 KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA ILO 169 –SOPIMUKSESTA

Sivu 18: - - "ILO 169 -sopimuksella edellytetään ennen kaikkea alkuperäiskansojen oikeuksia turvaavien menettelytapojen ja rakenteiden luomista. Sopimuksen yleisenä tavoitteena on, että alkuperäiskansat, tässä tapauksessa saamelaiset, voivat itse määrätä omasta tulevaisuudestaan. Saamelaisille on varmistettava todelliset mahdollisuudet vaikuttaa kaikkiin heitä koskeviin kysymyksiin."

Lähde:

https://www.syrjinta.fi/documents/10181/10850/51662_99_kysymysta_ja_vast...

https://www.ykliitto.fi/yk70v/kulttuurinen/alkuperaiskansat

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

- - "Koska perustuslakivaliokunta on jo antanut mietintönsä asiasta, ei hallituksen esitystä voi enää täydentää." - -

Tämän saman periaatteen tulee päteä myös maku- ja sote-uudistuksen kohdalla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Opas maakuntien vähemmistökielen ja saamen kielen toimielimille on julkaistu"

https://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publishe...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Martti, puolustetaanhan me kaikkia tänne muuttaneita turvapaikanhakijoitakin kaikenlaisilla kansainvälisillä sopimuksilla, miksi emme sitten esim. saamelaisia? Ollaanpa sitten tasapuolisia tässä syrjimättömyydessämme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset