Kirsiomp

Miten me olemme saaneet 10 vuodessa velkamme tuplaantumaan?

  • https://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Tilastot/Valtionvelka/Valtionvelka_ja_BKT
    https://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Tilastot/Valtionvelka/Valtionvelka_ja_BKT
  • https://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Lainanotto_ja_kassanhallinta
    https://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Lainanotto_ja_kassanhallinta

 

"Synkkä käyrä Suomen rahoista - he ovat vastuussa, katso nimilista":

Katso ketkä olivat vallassa ja vastuussa, kun velkaralli ryöpsähti uudestaan käyntiin

2008

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) Anni Sinnemäki (vihr), Stefan Wallin (rkp) Hallituksessa: keskusta, kokoomus, vihreät, rkp

2009

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) Valtiovarainminsteri Jyrki Katainen (kok) Anni Sinnemäki (vihr), Stefan Wallin (rkp) Hallituksessa: keskusta, kokoomus, vihreät, rkp

2010

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) 22.6. saakka Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) 22.6. alkaen Valtiovarainminsteri Jyrki Katainen (kok) Anni Sinnemäki (vihr), Stefan Wallin (rkp) Hallituksessa: keskusta, kokoomus, vihreät, rkp

2011

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) 22.6. 2011 saakka Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) 22.6.2011 saakka Anni Sinnemäki (vihr), Stefan Wallin (rkp) Hallituksessa: keskusta, kokoomus, vihreät, rkp

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) 22.6. 2011 alkaen Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) 22.6.2011 alkaen Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Stefan Wallin (rkp), Päivi Räsänen (kd) Hallituksessa: kokoomus, sdp, vasemmistoliitto, vihreät, rkp, kd

2012

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Stefan Wallin 5.7.2012 saakka, Carl Haglund (rkp) 5.7. alkaen, Päivi Räsänen (kd) Hallituksessa: kokoomus, sdp, vasemmistoliitto, vihreät, rkp, kd

2013

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Carl Haglund (rkp), Päivi Räsänen (kd) Hallituksessa: kokoomus, sdp, vasemmistoliitto, vihreät, rkp, kd "

Lähde:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000690760.html

---

... ja viimeiset 5 vuotta me jo tiedämmekin wink Voisikohan sanoa, että pata kattilaa soimaa?

 

Nyt tarvitaan viisautta, että suunniteltu maku- ja sote-uudistus toteutuu niin, että se ei aiheuta uutta hyppyä velkaantumiseemme - siihen meillä ei ole kerta kaikkiaan varaa.

Ei tehdä uudistusta vain siksi, että sen valmistelu on tullut niin paljon jo maksamaan. Nyt tarvitaan viisaita ratkaisuja, jotta veneemme pysyy pinnalla - se kun soutaa niin raskaassa lastissa tällä hetkellä...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä myös pohdittavaksi toiseen ajankohtaiseen asiaan eli lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja nuorten syrjäytymiseen:

https://www.talentia-lehti.fi/islannin-malli-pelas...

- - "Tutkimus näytti, miten kouluissa, joissa vanhemmat tuntevat lastensa ystävät ja tuntevat heidän vanhempansa, syntyy sosiaalista pääomaa. Oppilaat hyötyvät vanhempien välisestä yhteydestä ja vaikutus ulottuu tapaan käyttää päihteitä. Yhteisöllisyys synnyttää suojamekanismeja lapsille." - -

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Synkkä käyrä Suomen rahoista - he ovat vastuussa, katso nimilista:"

Se on taitolaji, ja päättäjinä olleilla menee lihavasti. Vastuu selvästikin "kannettu". Paljon olisi perattavaa pelkästään muutaman kymmenen viime vuoden päätöksissä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Blogistin kannattaisi muuttaa otsikkoa muodosta ”me olemme saaneet” muotoon ”he ovat saaneet.”

”Tavallisella tallaajalla” ei ole tämän valtion velanoton kanssa mitään tekemistä. Ei varsinkaan niiden, jotka eivät ole äänestäneet näitä puolueita ja heidän edustajiaan yhteisiä asioita hoitamaan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Kyllä se on ihan tavan tallaajien syytä. Suomalaisten ongelma on se, että äänestäjä on hyvin itsekäs, ja äänestää niitä jotka lupaavat hänelle eniten. Miten kuvittelette, että heidän edustajansa sitten käyttäytyvät, kun äänestäjät käyttäytyvät noin. Ihmisten pitäisi äänestää enemmän sen mukaan minkä kokevat yhteiskunnan eduksi. Yhteiskunnan etukin on toki subjektiivinen asia.

Harvemmin kuulee huolestumista Suomen velanotosta. Sen sijaan niistä omista eduista ollaan kyllä huolissaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eikös tuo Suomi koostu kansalaisistaan? Ei ole mitään Suomea, joka on velkaa, vaan on suomalaisia, jotka ovat velkaa. Tuo Suomi, jos puhumme julkisesta sektorista, saa rahansa veroina ja sakkoina ym. maksuina ja jos se ei riitä, niin sitten kansalaisten nimissä otetaan velkaa. Suomi ei velkoja korkoineen maksa, mutta kansalaiset sen tekevät. Eikö tässä ole kyse omasta edusta ja yhteiskunnan edusta samassa lauseessa?

Kun yhteistä pottia jaetaan, niin silloin jaetaan jotain kansalaisten kesken. Onko yhteiskunnan etu tehdä teitä tms.? Kyseessä on aikuisten oikeasti se, että paljonko ollaan valmiita rahoittamaan muiden oikeuksia.

Tyhmintä on maksaa korkoa rajojen ulkopuolelle, joka syö elinvoimaa valtion sisältä. Aikaisempi kommentti sisälsi linkin, joka kannattaa sisäistää.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen Vastaus kommenttiin #7

Hyvä punkti Jari Ojalalta. En löytänyt plottia julkisen ja yksityisen velan suhteesta. Muistelen, että asuntovelallinen on keskimäärin enemmän velkaa (n. 70 k€?) kuin hänen osuutensa valtionvelasta (n. 8 k€). Voimme siis jakaa kansan kahteen luokkaan: niihin, joila on henkilökohtaista ja yritysvelkaa enemmän kuin hänen (vain veronmaksajat!) osuus yhteisestä kakusta, ja niihin, jotka ovat hoitaneet oman tonttinsa.

Toinen jako olisi luonnollisesti henkilöönsä kohdistuneiden julkisten sijoitusten (synnärilaitokset, neuvola, peruskoulu, sosiaali- opiskelu- ja työttömyystuet) maksaneisiin ja niihin, jotka vielä ovat velkaa. Päivää, jolloin raja ylittyy, voisi kutsua Vakaumuksellisen Veronmaksajan Synnyinpäiväksi. Valtiolta voisi tulla ainakiin pieni postikortti! (Itse en ole vielä maksanut takaisin itseäni...)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kyllä velanotosta kuuluisi olla huolestunut, koska jossain kohtaa törmäämme seinään. Päättäjämme syytävät rahaa pitkin ja poikin omille kannattajilleen, vähät välittämättä kokonaisedusta. Meillä on kummallisia yritystukia ja nyt suunnitellaan vieläpä että veronmaksajat kustantaisivat joidenkin työntekijöiden palkat - piilotettua yritystukea.

Entä tuuliteollisuuden tuet - Keskustan Pekkarinen ajoi tuulitukea kovalla kädellä - hänen sukulaisensa ovat mukana tuulibisneksessä. Kunnollisia säädöksiä rakennusteollisuuteen ei saada millään ja huono työnjälki rehottaa - teollisuus lobbaa päättäjiä aktiivisesti. Miksi päästettiin valtavasti tuntemattomia nuoria miehiä Suomeen turvallisuusriskistä huolimatta - ehkäpä majoitusbisneksen takia - sinisilmäisyyden takia?

On aivan selvää että Suomessa on ns. piilokorrutiota vaikka muille jakaa. Tämä tulee yhteiskunnan kansalaisille ja veronmaksajille kalliiksi sekä rahan että turvallisuuden menetyksenä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>”Tavallisella tallaajalla” ei ole tämän valtion velanoton kanssa mitään tekemistä. Ei varsinkaan niiden, jotka eivät ole äänestäneet näitä puolueita ja heidän edustajiaan yhteisiä asioita hoitamaan.....

ooo

Tietysti noinkin voidaan ajatella, mutta myös toisin. Jos "tavallisiin tallaajiin" sisällytetään kerskakuluttajat niin aikamoisia velkarahan tuhlaajia olemme lähes kaikki.

Itsetutkistelun voisimme aloittaa vaikka oikeasta (= rehellisestä) sanankäytöstä.
Velkaannummeko vai otammeko velkaa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miten me olemme saaneet 10 vuodessa velkamme tuplaantumaan?"

- Vakuuttelemalla itsellemme, että Suomi on hyvinvointivaltio täältä ikuisuuteen, ja että kyllä näin vauras kansakunta kykenee edelleen rahoittamaan jäsentensä kaiken kivan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kansanedustajat löytävät vuosittain uusia valttämättömiä kustannusaloitteita ja tämä on jatkunut koko eduskunnan historian 100 vuotta,eikä loppua näy.
Pihistys ei ole äänestäjien suosiossa.
Aikanaan ihmettelin ruotsalaista päivälehteä joka kertoi mitä on budjetissa kansalle ja nyt se on normaalia Suomessakin.
Viimeinen sammuttaa valot.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Siitä yksimkertaisesta syystä, että meidän kilpailukyky on huono. Meillä on puoli miljoonas työtöntä ja miljoona huonosti toimeentulevas juuri samasta syystä. Meillä on antelias sosiaaliturva, joka edellttyää toisenlaista kansantalouden suorituskykyä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikken mainittuihin rahaministereihin erityisesti luotakaan, näkisin ongelmalla olevan pitemmätkin juuret.EU:hun ja euroon liittymisemme lopetti perinteisen devalvoinnin. Tällä itsepetoksella olivat kaikki tyytyväisiä ja vienti veti. Nyt sitten pitäisi alentaa palkkoja, mutta se ei käy.

Toinen asia oli Nokian kohoaminen ja romahdus. Ensin oli valtiolla liikaa jaettavaa ja sitten liikaa velkaa, kun oli tehty niin runsaasti rahareikiä.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Minä kuitenkin esitän yksinkertaiseen kysymykseen yksinkertaisen vastauksen ja se on euro. Jos olisimme pysyneet kelluvassa markassa kuten Ruotsi kelluvassa kruunussa, niin emme olisi velkaantuneet. Kelluva markka olisi pitänyt automaattisesti huolen kilpailukyvystämme. 90-luvun lamasta emme olisi selvinneet ilman kelluvaa markkaa.

Euro ei toimi yhdenkään euro-maan kohdalla tasapuolisesti. Tai tietysti voidaan sanoa, että se toimii tavattoman tasapuolisesti Saksan kohdalla, joka nauttii pysyvästä devalvaatioedusta kovan kilpailukykynsä vuoksi. Saksan kauppaylijäämä on n. 250 miljardia euroa. Suhteuttakaa se Suomen budjettiin. Ajatelkaaa Kreikkaa, jonka euro ajoi pysyvään ahdinkoon. Tässä ei ole mitään järkeä. Useimmat kuitenkin ajatelee, että se on oma syy, kun suksi ei luista. Minä en ajattele niin.

Euroon liittyminen on Suomen poliittisen historian suurin virhe. Masentavaa on se, että asiaa ei haluta tunnustaa, koska se kirpaisee liian syvältä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Antero, tätähän ei saisi sanoa ääneen ;)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Liian suuret menot suhteessa tuloihin; on vaan eletty liian leveästi. Toisin sanoen, ollaan tehty "kreikat".

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Velkaantuminen on helppoa, koska EKP on painanut Suomen valtionvelan korot lähelle nollaa.

Ja koska halpaa velkaa on tarjolla, jättävät poliitikot tarpeelliset uudistukset tekemättä ja keskittyvät vain edunjakopolitiikkaan (= sote).

Edessäolevassa taantumassa velkaantuminen tulee jälleen kiihtymään koko euroalueella ja EKP jatkaa rahatarjoiluaan (LTRO).

Tämä ei tule päättymään hyvin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Julkisen sektorin kohdalla ei ole koskaan kyse helposta velkaantumisesta, kun käytämme käytännössä ulkomaista valuuttaa. Korot karkaavat maasta ja laina on maksettava takaisin. Mikäli lainalla ei ole saavutettu mitään tuottavaa, niin se on revitävä jostain muusta tuloksesta ulos vaikka korko olisi nolla. Valtion itsensä tuottamat voitot ovat kovin vähäisiä.

Jos keskuspankkiraha ei tuota keskuspankissa, niin johonkinhan se ylimääräinen raha tuupataan tuottamaan. Onko siinä tulevaisuuden uhkakuva, kun tuottoa haetaan riskisijoituksista?

Hyvin tässä ei todellakaan käy.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Valtiokonttorin sivulta ilmenee, että valtion tämän hetkinen velka on lähes 105 miljardia euroa. Se on vertauskuvallisesti lähes 105 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.
Moottoritien oikeassa reunassa olevalle jatkuvalle valkoiselle viivalle kantilleen poikittain asetettuna seteliniput ulottuisivat Helsingistä vähän Lahden pohjoispuolelle. Etäisyys Helsingistä Lahteen on 99 kilometriä.

Olisi siinä ”tavallisella tallaajalla” tarpomista, mikäli kävelisi tien oikeassa reunassa viivalla olevia setelinippuja seuraten ensin Lahteen ja sitten vähän ohikin.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja...

Findikaattori kertoo myös omaa korutonta kieltään:

https://findikaattori.fi/fi/44

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ehkä meidät näin sidotaan euroon pysyvästi. Sanottiinhan jo aikoinaan, että Yhdistynyt Eurooppa syntyy yhteisen rahan kautta tai jää syntymättä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#16

Kyllä, kyllä, mutta osaako kukaan sanoa mihin ne rahat yksityiskohtaisesti käytetään? Luulisi, että jokaista lainattua euroa vastaan pitäisi löytyä kuitti. On siinä sen verran suurista asioista kyse.

Saisimme katsoa ovatko rahat todella kansan onneksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eiköhän vastaus ole siinä kuuluisa ajopuuteoriassa. Suomeen hyvinä aikoina tuotiin plagioitu malli Ruotsista sosialidemokraattinen hyvinvointiyhtiyhteiskuntamalli valtiotieteen tohtori Sosialidemokraatti Pekka Kuusen johdolla.
Siis laadittiin sosiaalilakeja sekä tukiviidakko toinen toisensa jälkeen ja kaikki näytti hyvältä nousukauden luultiin jatkuvan loputtomiin.
Pää tuli sitten vetävän käteen hyvinvointimalli maksaa euroja ja kun verotus on tapissa valtio on joutunut ottamaan velkaa selvitäkseen hyvinä aikoina luvatusta velvoitteista. Siis tähän on tultu ja Siperia opettaa meitä täälä kumpujen yössä ja pakkasessa.
Kiitos Kirsille jälleen hyvästä blogista.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Halpa hinta loppupeliin, kun samaan syssyyn tuli kaikki eurokriisistä ja eläkepommista Nokian romahdukseen. Olisi sen 50 miljardia voitu säästää kansalaisiltakin, niin leipäjonot olisivat ainakin tuplasti nykyistä pidempiä.
Järkeväähän se oli rahoittaa julkisia menoja vaikka velaksikin, kun lainan korot huitelivat ja huitelevat nollissa.
https://bit.ly/2sHttDI

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, kiitos :)

Tämä se vasta vinhaa seurattavaa on:

http://velkakello.fi/

---

"Suoria yritystukia maksettiin yli 480 miljoonaa euroa - Tuet kasvoivat mutta yritysten saamat lainat laskivat"

https://www.talouselama.fi/uutiset/suoria-yritystu...

Eilistä MOT:ia katsellessa heräsi kysymys, ovatko tosiaan kaikki yritystuet tarpeen?...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Nyt se on laskettu: Työttömyys maksaa Suomelle yli 10 miljardia joka vuosi – "Se on liikaa"

- - "Työttömyysetuusmaksuissa työttömän työllistyminen kokoaikatöihin säästäisi keskimäärin noin 7 000 euroa vuodessa. Nuoren työllistyvän osalta säästö on 3 600 euroa ja pitkäaikaistyöttömyydestä työllistyvän peräti 11 000 euroa." - -

Lähde:

https://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-laske...

---

Em. artikkelissa ei ole "jostakin syystä" laskettu lainkaan sitä, mitä yhteiskunnalle tulee maksamaan se, että samasta työttömästä saa työvoimakoulutuksia antava koulutusfirma palkkion ja rekrytointeja yrityksille tekevä rekryfirma palkkion. Samalla työttömällä rahastetaan "edestä ja takaa"...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Euro onkin velkaantumisen yhteismarkkina eli valtiot ovat kaikki samassa oopiumiluolassa makoilemassa ja lukemattomien yksityispankkien kupattavana. Yhdessä on aina kivempaa. Aiemmin politiikka henkilöityi liikaa (ykisttaäinen poliitikko joutui jopa vastuudeen), mutta nyt on neolibertaarisen talouden rikkumattomat ja rautaiset lait, jotka eivät jätä vaihtoehtoja.

Tilanne on täysin uusi, ainoastaan vaalijärjestelmä ja jokunen ulkoinen muoto ovat jossain määrin ennallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset