Kirsiomp

Huoli-ilmoituslomake myös lasten seksuaalisen hyväksikäytön ilmoittamiseen

  • Helsingin huoli-ilmoitus iäkkään henkilön palveluntarpeesta. Samanlainen tarvitaan heti lapsille - kaikkiin kuntiin!
    Helsingin huoli-ilmoitus iäkkään henkilön palveluntarpeesta. Samanlainen tarvitaan heti lapsille - kaikkiin kuntiin!
  • Meillä kaikilla on velvollisuus suojella kaltoinkohdeltua ja vaarassa olevaa lasta!
    Meillä kaikilla on velvollisuus suojella kaltoinkohdeltua ja vaarassa olevaa lasta!

 

Nykyiset päättäjät! yes

 

Tarvitsemme välittömästi kaikkien kuntien omille www-sivuille sähköisen huoli-ilmoituslomakkeen lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa ehkäisemään.

Tällainen sähköinen huoli-ilmoituslomake on esimerkiksi Helsingillä iäkkään henkilön palveluntarpeesta ilmoittamiseen, ks. kuva ja alla oleva linkki:

https://www.hel.fi/sote/toimipisteet-fi/aakkosittain/sosiaalityo/palvelu...

 

Tämän voimme tehdä heti ilman lakiin tehtäviä muutoksia. Muun lainvalmistelun voimme aloittaa sen jälkeen, kun ensin turvaamme lastemme turvallisuuden nykyisen lainsäädännön avulla ja keinoin.

Koko maa tarvitsee lisää resursseja tähän asiaan - ei vain Oulu tai Helsinki.

Nyt ei ole aikaa tuhlattavaksi! enlightened

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tällainen yhdistetty huoli-ilmoitus ikäihmisille, lapsille ja lapsiperheille on käytössä esimerkiksi Hämeenlinnassa:

http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Sosiaalipalvelu...

http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Sosiaalipalvelut/

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hienoa, Kirsi, että olet tarttunut tähän asiaan ja ryhtynyt edistämään sitä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos Johanna - edistetään sitä yhdessä! :)

Syytäkin on, ks. Tilastokeskus:

"Raiskauksia ilmoitettiin 7,5 prosenttia enemmän ja seksuaalisia ahdisteluja 27,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna."

https://www.stat.fi/til/rpk/2018/04/rpk_2018_04_20...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#3

Näin teemme. Tähän pitäisi nyt saada mukaan erilaiset opettajien ja terveydenhoitoalan ammattilaisten organisaatiot. Molempien työhön liittyy tätä vaitiolovelvollisuutta, mutta oletan, että huoli-ilmoituksen tekeminen ei riko tätä velvoitetta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lasten kohdalla huoli-ilmoitus on aika lailla sama asia kuin lastensuojeluilmoitus, mutta lasten kohdalla asiaa pitäisi tehdä saavutettavammaksi ja sellaiseksi, että siinä ei ilmoittajaa syyllistetä tai aleta "jahdata".

Vanhusten kohdalla voi tehdä myös nimettömän ilmoituksen; näin tulisi olla myös lastenkin kohdalla.

Väestöliitto kertoo lastensuojeluilmoituksesta näin:

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisu...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uusi kansalaisaloite avattu

"Turvapaikanhakijan, joka lomailee kotimaassaan, turvapaikkahakemus on mitätöitävä ja oleskelulupa kohdemaassa peruttava"

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3768

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Miksi tarvittaisiin lisää byrokratiaa lisäävä järjestelmä. Esittämääsi järjestelmää vastaava järjestelmä on jo käytössä.

Kuten jo mainitsitkin, voidaan tehdä lastensuojeluilmoitus. Jos kyseessä on jo tapahtunut rikos niin silloin oikea toimenpide on rikosilmoitus poliisille. Jos on tiedossa että rikos on tapahtumassa tai tulee tapahtumaan niin silloin ilmoitusta hätäkeskukseen, joka ilmoittaa poliisille.

Ongelmana ei ole ilmoitusjärjestelmän puutteellisuus vaan se ettei kunnilla ole riittäviä resursseja käsitellä asiallisesti jo nykyisinkin tulevia lastenusuojeluilmoituksia tai poliisilla ei ole riittäviä resursseja ehkäistä ja tutkia rikoksia. Byrokratian lisäämisen sijasta pitäisi antaa enemmän rahoitusta tai käyttää nykyistä rahoitusta tehokkaammin. Rahoituksen vaatiminen joka johtaisi verotuksen kiristymiseen ei vain ole kovin suuressa suosiossa näin vaalien alla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jani, tämä blogini on jatkoa edelliseen, jossa kirjoitin siis näin:

- - "Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen kohdalla lainsäädäntöä tulisikin kehittää niin, että siinä olisi uusi törkeysluokka asteikon alapäässä eli "lapsen seksuaalinen uhkaaminen ja johdattelu".

Tämä pitäisi toteuttaa samoin periaattein kuten esim. muistisairaan vanhuksen kohdalla, jolloin huoli-ilmoitus tehdään terveydenhuollolle vanhuksen epävarman tilanteen pikaiseksi korjaamiseksi; mutta lapsen kohdalla ns. huoli-ilmoitus tehtäisiin poliisiviranomaiselle (tai nettipoliisille) silloin kun ulkopuolinen henkilö tai taho huomaa, että lapsi on joutunut seksuaalisen uhkan tai johdattelun kohteeksi. Se voi olla koti, naapurit, koulu, urheiluseura, harrastuspiiri, nettiyhteisö tms.

Lapsen kohdalla tällainen huoli-ilmoitus tarkoittaisi sitä, että poliisiviranomainen puuttuisi tällaiseen seksuaaliseen lapseen kohdistuvaan toimintaan, ja antaisi siitä aluksi "rikesakon". Ko. henkilön puhuttelussa annetaan rikesakko ja vakava huomautus, joka kirjattaisiin rikosrekisteriin.

Jos sitten saman tekijän toiminta jatkuisi edelleen ja hän olisi osallisena uudestaan tällaisessa em. huoli-ilmoituksessa, niin silloin hän automaattisesti joutuisi ankarampien rangaistusten piiriin, ja voisi lopulta joutua karkoitetuksi maasta (jos hän on siis ulkomaalaistaustainen)." - -

Eli huoli-ilmoitus olisi prosessin 1 vaihe, josta siirrytään vaiheittain eteenpäin, 2 vaiheessa rikesakkoon ja puhutteluun ja 3 vaiheessa ulkomaalaisen kohdalla jopa karkoitukseen saakka.

Siten tämä olisi oma erillinen prosessinsa, jota käytettäisiin erityisesti lasten seksuaalirikosten kohdalla. Lastensuojeluilmoitus voisi toimia sitten enemmänkin muiden väkivaltarikosten tai kaltoinkohtelun kohdalla.

Tämä siksi, että lapsenraiskaajia ei Suomi voi palauttaa heidän omiin kotimaihinsa, missä he lapsenraiskaajina tulevat tapetuiksi, kuten joissakin maissa on käytäntö.

Ja tämä johtuu nykyisestä ihmisoikeussopimuksesta, joka ei ole vain yksin Suomen muutettavissa. Meidän tulee siis ottaa omia "työkaluja" eli kansallisia lakeja käyttöön, joita kyllä löytyy, jos niin halutaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset