Kirsiomp

Oulun tilanne vaikea - katso kuitenkin Insinööriliiton "Työttömyyskysely 2018"

  • "50-59-vuotiaista ei uskonut työllistyvänsä vähän useampi kuin joka viides työtön"
    "50-59-vuotiaista ei uskonut työllistyvänsä vähän useampi kuin joka viides työtön"

 

"Kyselyn taustaa

• Työttömyyskysely toteutettiin syyskuussa 2018. Kyselyn tavoitteena oli selvittää Insinööriliiton työttömien jäsenten tilannetta, työttömyyteen liittyviä palveluita ja työllistymisvapaan käyttöä.

• Kysely toteutettiin yhteistyössä IAET-kassan kanssa. Kohderyhmään kuului välillä elokuu 2017-elokuu 2018 työttömyyden vuoksi IAET-kassasta päivärahaa vähintään kerran saaneet Insinööriliiton jäsenet. Otantaan kuului näillä rajauksilla 2488 henkilöä.

• Kysely toteutettiin sähköpostitse ja siitä lähetettiin yksi muistutus.

• Vastauksia saatiin 710 jäseneltä, joten vastausaste oli 29 %.

• Vastaajista 81 % oli tekniikan alan korkeakoulututkinnon suorittaneita, jonkin muun tutkinnon oli suorittanut 19 % vastanneista.

• Yli puolet kyselyn vastaajista oli vähintään 50 –vuotiaita, naisia oli vastaajista noin joka neljäs.

• Kyselyajankohtana työttömänä oli hieman yli puolet vastanneista, muiden työttömyys oli päättynyt työllistymisen (39 %) tai muun syyn vuoksi (esim. eläke, opiskelu, sairaus)

• Suurin osa vastanneista oli ennen työttömyyttään ollut työelämässä, nuorissa vastaajissa osa oli ennen työttömyyttä opiskellut päätoimisesti.

Keskeisiä tuloksia

• Keskimääräinen työttömyyden aikana haettujen työpaikkojen lukumäärä oli 14 työpaikkaa. Eniten työpaikkoja olivat hakeneet 40-59 vuotiaat. Tässä ikäryhmässä työttömyyden kesto oli myös pidempi kuin tätä nuoremmilla.

• Yleisimmät työnhakutavat olivat TE-palveluiden avointen työpaikkojen seuraaminen (75 % vastaajista) ja työnhakusivustojen seuraaminen (62 % vastaajista).

• Henkilökohtainen työllistymissuunnitelma oli tehty nyt useammalle kuin vuoden 2015 tutkimuksessa, useammalle kuin kolmelle neljästä. Jos työllistymissuunnitelmaa ei oltu tehty, sen katsottiin johtuvan mm. lähestyvästä eläkeiästä, työkyvyttömyydestä, uusi työpaikka oli ollut jo selvillä.

• Aktiivimallin mukaisen aktiivisuusedellytyksen töissä tai työllistymistä tukevassa toiminnassa olemalla oli täyttänyt 40 % kyselyhetkellä työttömänä olleista. Viittä prosenttia aktiivimalli ei koskenut.

• Kokemukset aktiivimallista olivat pääosin kielteisiä. Usein kerrottiin, että asiantuntijatyössä ei ole lyhyitä työjaksoja saatavilla ja myös että oma ikä olisi jo sen verran korkea, että niitä on vaikea saada. Aktiivimallin mukaisen toiminnan ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koettu auttaneen saamaan töitä. Se oli myös vaikeuttanut osan taloudellista tilannetta entisestään.

[Lisää] keskeisiä tuloksia

• Vastanneista vähän useampi kuin joka neljäs ei uskonut työllistyvänsä. Tämä oli vähän yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa. Usko siihen ettei työllisty oli yleisintä yli 59-vuotiailla vastaajilla, joista yli puolet ei uskonut enää työllistyvänsä. 50-59-vuotiaista ei uskonut työllistyvänsä vähän useampi kuin joka viides työtön.

• Yleisimmät syyt siihen, että ei työllistyisi vastaajat pitivät omaa ikäänsä ja osaamista vastaavien työpaikkojen puutetta. Vanhentunutta osaamista piti syynä noin joka viides vastaaja.

• Osaamisen päivittämiseen liittyvät haasteet liittyivät vastaajilla usein saatavilla oleviin koulutuksiin. Kiinnostavan ja sopivan mittaisen koulutuksen löytäminen oli hankalaa. Sopivaan koulutukseen ei aina mahtunut, jos sellaisen olisi löytänyt. Ikä koettiin usein osaamisen kehittämistä vaikeuttavaksi tekijäksi, jos työllistyminen olisi muutenkin epävarmaa. Usein koettiin myös hankaluuksia saada riittävästi tietoa siitä, mitä tulisi opiskella, jotta työllistyminen helpottuisi. Koulutusten hinta tai se, että omaehtoinen opiskelu työttömyystuella ei ollut mahdollista, koettiin myös haasteeksi. Aina työllistymisen esteenä ei myöskään koettu olevan osaamisen, vaan työllistyminen oli ennen kaikkea työkokemuksen puutteesta johtuen vaikeaa.

• Työttömät tai työttömänä olleet kaipasivat liitolta monenlaista apua työllistymiseen. Muun muassa koulutuksia myös ammattiosaamisen päivittämiseen, aktiivista työnhakua/rekrytointipalvelua jäsenille, ikärasismin kitkentää, työttömälle omaa yhdyshenkilöä, tukea oman osaamisen kehittämiseen, opintosuunnitelman luontiin apua, aktiivimallin piirissä olevia koulutuksia ja webinaareja." - - (katso koko kysely alla)

Lähde:

https://www.sttinfo.fi/data/attachments/00587/49113004-3128-46cf-bae5-d3...

---

Tilanne on hälyttävä! surprise

 

"Usko siihen ettei työllisty oli yleisintä yli 59-vuotiailla vastaajilla [Insinööriliiton työttömistä jäsenistä], joista yli puolet ei uskonut enää työllistyvänsä. 50-59-vuotiaista ei uskonut työllistyvänsä vähän useampi kuin joka viides työtön."

Ottakaapa kantaa, miten tilannetta voitaisiin parantaa?

Mistä pitäisi aloittaa? Miten - ja kenen pitäisi toimia?

Tähän ongelmaan tulee mielestäni tarttua pikaisesti, eikä havitella työperäistä maahanmuuttoa Suomeen, esim. palkkaamalla intialaisia koodareita jne.

Lisäkoulutetaan meidän omista suomalaisista insinööreistämme hyviä koodareita ja muita tulevaisuuden huippuammattilaisia yritystemme tarpeisiin! 

Hallituksen on aloitettava tarvittavat toimet heti! smiley Hyvä Jari Lindström, mitä aiot asiassa tehdä?

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Verotetaan yrityksiä palkkojen mukaan. Työntekijöiden palkka suhteessa toimitusjohtajan ansioihin määräisi veron. Mahdollisesti myös yrityksen tulos suhteessa työntekijöille maksetuissa ansioissa.

Mitä suuremmat ansiot johdolla suhteessa työntekijöiden ansioihin sitä suurempi yritysvero.

Yritysveroa voisi alentaa lisäämällä työntekijöiden ansioita (lisäämällä työvoimaa tai lisäämällä työntekijöiden ansiota) tai alentamalla suurituloisten yritysjohtajien ansiota. Yritysjohtajien ansion aleneminen taas nostaisi yrityksen tulosta, mikä taas vaikuttaisi verotukseen ellei työllistettäisi lisää työvoiman kiireen auttamiseksi.

Ensimmäistä kertaa kerron idean julki.

Aktiivimalli on omituisesti vaikuttanut työvoiman ulkopuolisten henkilöiden työllistymiseen jo ennen aktiivimallia. Aktiivimalli on roskaa.

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jani, osaatko antaa jonkun esimerkin, missä suhteessa palkat, yrityksen tulos ym. menisi?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Birgitta Kesselin kommentti nro 1 näkyy nyt jotenkin oudosti melkein blogitekstin kentässä. Voisikohan sille tehdä toimituksen väki jotakin? Osaako joku sanoa, mistä on nyt kysymys?

Yritin Birgitalle vastata, mutta järjestelmä heitti tiedon, että "Kommenttia johon olit vastaamassa ei ole olemassa."

Birgitalle olisin vastannut, että uusi hallitus pistää varmaan toimeksi ;)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uutisointia viime kuukausilta:

1. "Kiista korkeakoulujen rahoitusmalleista jatkuu hallituksessa"

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005961166.html

2. ”Pakko se on uskoa”– yliopistoväen edustajat peräävät taas päättäjiltä tieteelle arvostusta ja rahaa"

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005948191.html

3. "Valtio ohjaa korkeakouluja tiukasti rahahanojen avulla"

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000588041...

4. "Korkeakoulujen 2,5 miljardin euron rahapotista kiivas vääntö – HS:n näkemän luonnoksen perusteella tutkintotehtailuun kannustetaan yhä enemmän"

https://www.hs.fi/talous/art-2000005863677.html

----

Näyttää jotenkin tutulta - eikö sinustakin?... Saadaanko taas tilanne, jossa hallitus äänestää omia esityksiään vastaan juuri ennen hallituskauden loppua? Vai kaatuuko hallitus koulutuskysymyksiin?...

Ehkä onkin tarkoitus kaataa nyt hallitus, jotta päästään muodostamaan uusi hallitus...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hallitus sotkeutuu omiin sukkiinsa...?

"Yritykset eivät pääsekään täysillä mukaan työllisyyspilotteihin: Pääsy asiakastietoihin vaatii lain, joka jumittaa eduskunnassa"

https://yle.fi/uutiset/3-10589968?utm_source=newsl...

- - "Hallitus on halunnut kasvattaa yksityisten yritysten käyttöä työllisyyspalveluissa. Yritysten pääsy TE-toimistojen asiakastietoihin vaatii kuitenkin pilottilain hyväksymistä.

Tästä syystä sellaiset hankkeet, joissa yksityiset yritykset hoitaisivat kokonaan tietyn asiakasryhmän työllisyyspalvelut ovat poissuljettuja, ainakin toistaiseksi." - -

---

Katso myös:

"Maakuntamalli suunnittelee TE- ja yrityspalveluilla työttömien eriarvoistamista"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256156-ma...

HUOM! Ei pelkällä pilottilailla voida tätä perustuslaillista ongelmaa ratkaista (perustuslaki 6 §, yhdenvertaisuus)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset