Kirsiomp

Kansaneläkeindeksi jää 2018 tasolle ja vaikuttaa yllättävän moneen asiaan

  • Yksinäisyys ja köyhyys vaivaa... Ei ole hääviä täällä hyvinvointi-Suomessa olo...
    Yksinäisyys ja köyhyys vaivaa... Ei ole hääviä täällä hyvinvointi-Suomessa olo...

 

Uutiskirje:

"Toimitus Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotukset jätetään tekemättä ja kansaneläkeindeksi pysyy vuoden 2018 tasolla. Muutos on osa valtioneuvoston julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2018–2021.

Kansaneläkeindeksin jäädyttäminen vaikuttaa kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin sekä kaikkiin muihin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Näitä muita etuuksia ovat mm. vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus. Muutos koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.

Toimeentulotuen perusosaan korotus

Toimeentulotukea korotetaan 1,2 prosenttia. Yksin asuvan aikuisen laissa säädetty toimeentulotuen perusosan määrä nousee 458,10 eurosta 463,77 euroon, mitä vastaava perusosan määrä on 497,29 euroa vuonna 2019.

Tasavallan presidentti vahvisti lain 28.12.2018, ja se tuli voimaan 1.1.2019."

 

Lähde Alma Talent Pro:n uutiskirje:

https://pro.almatalent.fi/article/kansanelakeindeksi-pysyy-vuoden-2018-t...

 

Alkuperäinen lähde on sosiaali- ja terveysministeriön tiedote alla:

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kansanelakeindeksi-pysyy-vuod...

----

 

Olisiko verottajalla eläkeläisköyhyyteen mitään apuja? Ks. alla:

"TEM:n uusi verkkosivusto tarjoaa kansalaisille tietoa ja ohjeita jakamistaloudesta. Verohallinnon tiedote, 19.12.2018:

Mitä pitää muistaa, jos haluaa vuokrata omaa asuntoa tai autoa satunnaisesti muiden käyttöön? Mitä tulee huomioida, kun haluaa tehdä keikkatyötä tai ostaa siivouspalveluja? Mitä veroja erilaisista jakamistaloudessa saaduista tuloista tulee maksaa?

Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia uusi jakamistalousinfo.fi verkkosivusto. Se kokoaa yhteen eri viranomaisten jakamistalouteen liittyviä ohjeita ja tietoa lakisääteisistä velvoitteista. Sivustolta saa tietoa siitä, mitä tulee ottaa huomioon, kun yksityishenkilöt esimerkiksi vuokraavat omaa asuntoaan tai autoaan lyhytaikaisesti tai tarjoavat tai teettävät työtä.

Jakamistaloutta on se, että yksityishenkilöt jakavat toisilleen hyödykkeitä ja palveluita joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Käytännössä toiminta tapahtuu nykyisin useimmiten digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta. 

Ohjeita jakamistalouspalvelujen käyttäjille ja tarjoajille

Sivusto sisältää ohjeita ja vinkkejä niin jakamistalouden palvelujen käyttäjille kuin tarjoajille. Lisäksi sivustolta löytyy yhteen koottuna muutakin tietoa jakamistaloudesta, kuten selvityksiä ja tutkimuksia. Sivusto palvelee näin ollen myös aiheesta kiinnostuneita tutkijoita ja mediaa.

Sivustolla on tietoa esimerkiksi siitä, milloin palvelujen tarjoamiseen tarvitaan lupa, mitä veroja pitää maksaa ja miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa. Alkuvaiheessa sivusto tarjoaa palvelun tarjoajille ja käyttäjille tietoa liikkumisesta ja kuljetuksesta, majoituksesta ja tiloista, keikkatyöstä sekä tavaroiden vuokrauksesta.

Sivustosta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, ja sisältöä sinne ovat tuottaneet Eläketurvakeskus, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Verohallinto.

Verkkopalvelu avataan ruotsiksi 17.1.2019 ja englanniksi alkuvuodesta. Viranomaisten yhteisen sivuston tavoitteena on tarjota tietoa erityisesti lakisääteisistä velvoitteista, helpottaa niiden hoitamista ja ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä."

Lähde:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutise...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olisiko uudesta jakamistalousinfo.fi -verkkosivustosta apua mm. eläkeläisköyhyyteen?, ks. alla:

https://jakamistalousinfo.fi/etusivu

"Jakamistaloutta on se, että yksityishenkilöt jakavat toisilleen hyödykkeitä ja palveluita joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Käytännössä toiminta tapahtuu nykyisin useimmiten digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta.

Sivustolla on tietoa esimerkiksi siitä, milloin palvelujen tarjoamiseen tarvitaan lupa, mitä veroja pitää maksaa ja miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa. Alkuvaiheessa sivusto tarjoaa palvelun tarjoajille ja käyttäjille tietoa liikkumisesta ja kuljetuksesta, majoituksesta ja tiloista, keikkatyöstä sekä tavaroiden vuokrauksesta.

Sivustosta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, ja sisältöä sinne ovat tuottaneet Eläketurvakeskus, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Verohallinto.

Verkkopalvelu avataan ruotsiksi 17.1.2019 ja englanniksi alkuvuodesta. Viranomaisten yhteisen sivuston tavoitteena on tarjota tietoa erityisesti lakisääteisistä velvoitteista, helpottaa niiden hoitamista ja ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä."

Lähde:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohal...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kansaneläkeindeksi (Kela.fi)

- - "Suuri osa Kelan maksamista etuuksista tarkistetaan vuosittain kansaneläkeindeksin mukaan. Tarkistus koskee kansaneläkkeen lisäksi takuueläkettä, perhe-eläkettä, rintamalisiä, sotilasavustuksen perusavustusta, vammaistukia, työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, lapsilisiä, lastenhoidon tukia sekä sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoja.

Kansaneläkeindeksi seuraa elinkustannusindeksiä, jonka Tilastokeskus määrittää keskeisten hyödykkeiden hintatietojen perusteella. Kela vahvistaa kansaneläkeindeksin pisteluvun vuosittain kolmannen vuosineljänneksen (heinä-, elo- ja syyskuu) keskimääräisen hintatason perusteella. Kansaneläkeindeksin pisteluku seuraavalle vuodelle lasketaan jakamalla kuluvan vuoden heinä-, elo- ja syyskuu elinkustannusindeksin pistelukujen keskiarvo luvulla 1,192.

Kela vahvistaa seuraavan kalenterivuoden kansaneläkeindeksin pisteluvun kunkin vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Vuoden 2011 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1508.
Vuoden 2012 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1565.
Vuoden 2013 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1609.
Vuoden 2014 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1630.
Vuoden 2015 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1637.
Vuoden 2016 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1631.
Vuoden 2017 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1617.
Vuoden 2018 kansaneläkeindeksin pisteluku on 1617." - -

Lähde:

https://www.kela.fi/kansanelakeindeksi

---

Etuuksiin liittyviä euromääriä ja tulorajoja 1.1.2019 alkaen
Kansaneläkeindeksin pisteluku: 1617 [huom. sama kuin vuonna 2017]

https://www.kela.fi/documents/10180/0/Etuusm%C3%A4...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lääkekorvausten omavastuuraja putosi vuoden alusta runsaat 35 euroa vuodessa vastoin kirjoittamaasi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Pekka, mitä tarkoitat? Miten kirjoitin väärin? Tekstit ovat siteerauksia, huomasithan sen?

- - "Paljon lääkkeitä käyttävien lasku pienenee vuodenvaihteen jälkeen. Kela-korvattavien lääkkeiden vuosiomavastuu laskee 572 euroon vuoden 2019 alusta alkaen. Kuluvana vuonna [siis 2018] omavastuuosuus on ollut 605,13 euroa.

Lääkekaton ylityttyä asiakas maksaa lääkekorvausten piiriin kuuluvista lääkkeistään vain ostokertakohtaisen omavastuun 2,50 euroa per lääke.

Alkuomavastuu pysyy ennallaan. Lääkekorvauksia voi siis ensi vuonnakin saada vasta, kun on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien." - -

Lähde:

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/730357-k...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoitit siis sitä 50 euron alkuomavastuuta? Mutta koko vuosittainen omavastuu putoaa sen summan jonka kirjoitin. Koskee mm. minua.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Siis minähän en tarkoittanut, vaan Pekka sinä sen sanoit - jos nyt ihan tarkkoja ollaan ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ollaan siis tarkoina. Lääkkeiden omavastuu putoaa vuodessa yhteensä useita kymmeniä euroa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Totta, mutta prosenteissa vain 5,79 % koko vuoden tasossa. Se on siis hieman enemmän prosenteissa kuin Aktiivimalli vie suurimmalta osalta työttömiä - kuukaudessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Mitenkähän se liittyy alkuperäiseen väitteesesi?

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #11

suhteuttaa asioita: mikä on pieni kädenojennus pienelle ihmiselle ja mikä puolestaan ei sitä ole

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Yritin tuossa tonkia mikä Ruotsissa on reseptlääkkeiden vuosiomavastuu kuitenkin on sellainen muistikuva että on huomattavasti alle meidän 572 €.

Muuttoon kun töissä ollessa tilinauhassa luki kansaneläken maksu ja nyt eläkkeellä ollessa ei kansaneläkettä saa centin centtiä kenen hyväksi ne nyt menee.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, yhteiseen "booliin" - kuten moni muukin asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset