Kirsiomp

Muutatko työn perässä? Katso, mitä vuoden 2019 korotettu työasuntovähennys on

 • Työasuntovähennys nousee 250 eurosta 450 euroon kuukaudessa vuonna 2019
  Työasuntovähennys nousee 250 eurosta 450 euroon kuukaudessa vuonna 2019
 • Kuva 1. Esimerkki (jatkuu alla)
  Kuva 1. Esimerkki (jatkuu alla)
 • Kuva 2. (jatkoa yllä olevaan esimerkkiin)
  Kuva 2. (jatkoa yllä olevaan esimerkkiin)
 • Kuva 3. Lähde:https://www.taloustaito.fi/blogit/janne-kalluinen/tyoasuntovahennykseen-kaavaillaan-korotusta--vahennyksen-laajent
  Kuva 3. Lähde:https://www.taloustaito.fi/blogit/janne-kalluinen/tyoasuntovahennykseen-kaavaillaan-korotusta--vahennyksen-laajent

Korjattu versio:

 

Harmitteletko, että et löydä asuinpaikkakunnaltasi töitä ja joudut matkustamaan toiselle paikkakunnalle asumaan, jotta voit ottaa työn vastaan? indecision

 

Sinulla on jo oma asunto nykyisellä asuinpaikkakunnallasi, mutta nyt sinun pitäisi vuokrata työntekopaikkakunnalta uusi asunto. Mitä teet? surprise

 

smiley Älä huoli, valtio - siis me kaikki veronmaksajat - annamme sinulle 2. asunnostasi vuonna 2019 jopa 450 € kuukaudessa ns. extra tulonhankkimisvähennystä, josta et maksa oman vero-%:n mukaista veroa lainkaan (Kuva 1. ja 2. esimerkki: Laitinen).

Puolestaan suurempituloisilla työasuntovähennys voi tehdä vuositasolla ensi vuonna (2019) jopa 5400 euroa nettona enemmän vuosituloihin (Kuva 3.)

 

Ks. myös:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266552-tiesitko-hallitus-nostaa...

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ja täältä voit etsiä sopivia vuokra-asuntoja:

https://www.vuokraovi.com/

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jopa Hesasta löytyi yksi "koirankoppi" tähän hintahaarukkaan:

https://www.vuokraovi.com/vuokra-asunto/helsinki/k...

Kysyyko joku vielä, miksi yksiöiden koot aina vain pienenevät Suomessa?...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

En luottaisi tähän sen enempää kuin muihinkaan hallituksen "lupauksiin". Jos joatain syystä duuni katkeaa, olet syvällä pohjalla.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Oulainen näkyi olevan listalla myös. Oulaisista löytyy tyhjiä kaupungin omistuksessa olevia kerrostalo asuntoja. Levottomat kerrostalo asunnot eivät vedä valitettavasti asukkaita ja jospa nyt "viisas hallitus" saa asukkaita tällä konstilla tyhjiin asuntoihin. Joka tuntee alueen ei varmasti mene niihin asumaan.

Kaupunkia mainostetaan aivan turhaan hyvänä asumis-ympäristönä. Kaupat loppuu ja ympäristörikos saa rehottaa ja peittely jatkuu. Oulaisissa on niin tehokas kaupungin johto, että voivat lainvoimaisen KHO:n päätöksenkin muuttaa mielensä mukaiseksi.
http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paa...

Huumet tuntuu olevan paha ongelma tällä kylällä myös.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Eli jos vuokra-asuntosi vuokra on 450 €, niin saat saman suuruisen verovähennyksen palkkaasi, joten maksat 2. asunnostasi käytännössä pyöreät 0 euroa vuokraa."

Ei pidä laskelmat nyt kutiaan. Se että saa verovähennyksiä tuon vuokran edestä ei tuo rahallista hyötyä kuin veroprosentin suuruisen määrän. Eli jos veroprosentti on 30%, niin 450*0,3 = 135e. Eli maksettavaa jää 315e siitä toisestakin asunnosta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

No valtio ei suinkaan maksa vuokraa, vaan vuokraaja itse. Vuokraaja voi sitten vähentää kulun verotettavasta tulosta - ei suinkaan veroista. Jos verottava tulo on pieni, ei vähennyksestä ole mitään hyötyä.

Jos taas tulot ovat suuret ja veroprosentti korkea, niin sellaiset henkilöt yleensä viettävät vapaa-aikaansa muualla kuin vuokrakomeroissa.

Tavallisella tallaajalla 450 euron vuokravähennyksen hyöty on 50-150 euroa.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Taloustaidon jutun esimerkit kertovat samaa kuin Kohvakka ja Linjama tuossa edellä, eli hyöty on niissä noin kolmaosa vähennyksen määrästä, käytettyjen veroprossien mukaisesti. ...Ja itse ansaittua rahaahan se on, siitä vain maksetaan tuon verran vähemmän veroa sitä vastaan että käy jossain kaukana töissä. Mikä on yhteiskunnalle parempi kuin että ei käy töissä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Muuttaminenhan suomessa tarkoittaa sitä että muutetaan kehäkolmosen sisäpuolelle. On todella harvinaista kuulla että sieltä yhteiskunnan maksamasta 800-1200 euron kämpästä ja pysyvästä työttömyydestä jonka Hurstin ruokajonot ja asumistuet sekä toimeentulotuet mahdollistavat asumisen Suomen kalleimmilla alueilla ilman tarvetta että sieltä muutettaisiin töihin muualle Suomeen. Muuttamalla töihin Kainuuseen, Oulaisten, Sievin tapaisiin kuntiin joissa on huutava pula työntekijöistä vakituisiin työpaikkoihin ja joissa elämisen ja asumisen kustannukset on työnteon palkoilla maksettavissa.
Tälläisen muuttoliikkeen suosiminen on täysin kiellettyä Suomessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ari, mutta kun se on nyt täysin laillista Suomessa...

Mietin edelleen esimerkissäsi sitä, kuka valvoo sitä kehäkolmosen sisälle jääneen asunnon käyttöä?

Kuinka kauan verottaja katsoo sitä, etelästä on muutettu työn perässä pohjoiseen ja annettu esim. jollekin vähäosaiselle asunto vuokralle "pimeästi"...

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Laillista muuttaminen kaupungista maalle on mutta ei sitä mitenkään positiivisesti käsitellä missään mediassa.
Kimppakämpät ja yhteisasumiset varmaan ovat tulevaisuuden asumismuotoja varsinkin jos asumistuki ja verottaja saadaan tähän päivään.
Näin maalla omistusasunnossa asuvalle työssäjäyvälle velalliselle tuntuu käsittämättömälle että Helsingin työtön peruspäivärahainen asuu 800-1000 euron kuukausivuokralla. Minun laskupäällä tuo 800e vuokra joka tulee asumistuesta ja toimeentulotuesta ja siihen 470e peruspäivärahaa tarkoittaa 1270 euron kuukausituloa. Työtä tekemättä..

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jussi ja Timo,

Kuvien 1. ja 2. esimerkissä Laitisella, jonka tulot ovat 40 000 euroa brutto/vuosi, hyöty olisi 500 euron/kk työasunnon vuokralla 2000 euroa vuodessa.

PS. Laitisen tilanne olisi vielä parempi, jos asunnon vuokra olisi tosiaan se 450 e/kk:ssa. Tässä esimerkissä se oli laskettu 500 e/kk vuokralla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Kaikkia, jotka epäilevät, eivät ymmärrä tai vastustavat tätä verovähennystä, suosittelen tätä alla olevaa Vero.fi -linkkiä luettavaksi:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Huom! Työasuntovähennys nousee 2019 vuonna 250 eurosta 450 euroon, ja on voimassa vuoteen 2022 saakka.

Tässä alla on esimerkki edellisestä Vero.fi linkistä tämän vuoden luvuin eli 250 euron vähennyksellä, muuta vähennys mielessäsi ensi vuodelle 450 euroksi):

- - "6 Työasuntovähennyksen määrä

Työasuntovähennys on enintään 250 euroa jokaiselta täydeltä kalenterikuukaudelta, jona verovelvollisella on samanaikaisesti käytössään vakituinen asunto ja työasunto. Jos verovelvollisen työasunnosta maksaman vuokran määrä on vähemmän kuin 250 euroa kuukaudessa, työasuntovähennyksenä vähennetään maksetun vuokran määrä. Vähennystä ei saa vajailta kalenterikuukausilta. Työasuntovähennys myönnetään myös tavanomaisilta loma-ajoilta, jos työasunto ei ole tänä aikana muussa käytössä, esimerkiksi edelleen vuokrattuna toiselle.

Esimerkki 13: Verovelvollisella on ollut vuokrattuna työasunto 10.3. – 31.12. Hän on ollut vuosilomalla heinäkuun. Hän on maksanut työasunnosta vuokraa 230 euroa kuukaudessa 31.8. saakka ja sen jälkeiseltä ajalta 260 euroa kuukaudessa. Verovelvollinen ei saa vähennystä maaliskuulta, koska hänellä ei ole ollut työasuntoa koko kalenterikuukautta. Huhti–elokuulta (5 kk) työasuntovähennys on 230 euroa kuukaudelta. Verovelvollinen saa vähennyksen myös heinäkuulta, koska asunto on ollut tuolloin varattuna hänen omaan käyttöönsä. Syys–joulukuulta (4 kk) hän saa työasuntovähennyksen enimmäismäärän 250 euroa kuukaudelta. Verovelvollisen työasuntovähennys on yhteensä 2.150 euroa (5 kk x 230 euroa + 4 kk x 250 euroa).

Asumisoikeusasunnon vuokrana pidetään maksettua käyttövastiketta. Osaomistusasunnosta vähennys lasketaan maksetun vuokran perusteella. Työsuhdeasunnosta vähennys lasketaan asunnon luontoisetuarvon tai siitä maksetun vuokran perusteella." - -

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Vero.fi -linkissä oli myös tärkeä esimerkki asuntojen välimatkoista:

"4 Vakituisen asunnon ja työasunnon välinen etäisyys

Työasuntovähennyksen edellytyksenä on, että vakituinen asunto sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä työasunnosta ja siitä varsinaisesta työpaikasta, jonka sijainnin vuoksi työasunto on hankittu. Sekä työasunnon että varsinaisen työpaikan pitää siis olla yli 100 kilometrin päässä vakituisesta asunnosta. Etäisyys lasketaan lyhintä mahdollista reittiä yleistä tietä pitkin. Yleisenä tienä voidaan pitää yleisesti käytettävissä olevaa maantietä, mutta myös vesi- tai lentoreittiä.

Esimerkki 3: Kirjanpitäjän vakituinen asunto on Haminassa ja hänen varsinainen työpaikkansa on Vantaalla. Hänellä on vuokra-asunto Porvoossa, jossa hän asuu työviikkojensa aikana. Vakituiselta asunnolta on matkaa vuokra-asunnolle 95 kilometriä ja varsinaiselle työpaikalle 140 kilometriä. Työasuntovähennykseen ei ole oikeutta, koska Porvoon asunto on alle 100 kilometrin päässä vakituisesta asunnosta."

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä vielä yksi esimerkki "maajusseille" Vero.fissä:

"Esimerkki 21: Perheetön maataloudenharjoittaja/metallimies asuu omistamallaan maatilalla Ähtärissä. Hän on palkkatyössä metallialan yrityksessä Vaasassa, jossa hänellä on vuokra-asunto. Hän työskentelee maatilallaan viikonloppuisin ja vapaa-aikanaan läpi vuoden. Metallimiehellä katsotaan olevan varsinainen työpaikka Ähtärin maatilalla ja toinen varsinainen työpaikka Vaasassa. Ähtärin ja Vaasan välinen etäisyys on 150 kilometriä. Maataloudenharjoittajalla on oikeus työasuntovähennykseen Vaasasta vuokratun asunnon perusteella."

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ei mennyt ihan niin kuin otsikkossa kerroit, että "Älä huoli, valtio maksaa 450 €:n vuokrasi!". Tuo antaa kyllä lukijalle ymmärtää, että maksetut työasunnon vuokrat saa verotuksessa täysimääräisenä takaisin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Näin sanotaan Tuloverolaissa:

95 a § (7.12.2007/1141)

Työasuntovähennys

Jos verovelvollinen on varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi vuokrannut käyttöönsä asunnon (työasunto) ja verovelvollisella on myös toinen asunto, jossa hän puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa asuu (vakituinen asunto), vähennetään verovelvollisen tulonhankkimiskuluina 250 euroa jokaista sellaista täyttä kalenterikuukautta kohti, jona hänellä on ollut kaksi asuntoa (työasuntovähennys). Vähennyksenä myönnetään kuitenkin enintään verovelvollisen työasunnosta maksamaa vuokraa vastaava määrä. Vähennyksen myöntäminen edellyttää, että vakituinen asunto sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä työasunnosta ja siitä varsinaisesta työpaikasta, jonka sijainnin vuoksi työasunto on hankittu.

Verovelvolliselle myönnetään 1 momentissa säädetyin edellytyksin työasuntovähennys myös silloin, kun verovelvollisella on työasunnon lisäksi vakituinen asunto toisen varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi, vaikka verovelvollinen asuisi vakituisessa asunnossaan yksin.

Jos verovelvollinen on varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi saanut työnantajalta asuntoedun, verovelvolliselle myönnetään työasuntovähennys 1 ja 2 momentissa säädetyin edellytyksin. Tällöin vähennyksenä myönnetään enintään asunnon luontoisetuarvoa vastaava määrä.

Vähennystä ei myönnetä, jos verovelvollinen on saanut toisella paikkakunnalla asumiseen liittyvää verovapaata korvausta tai etuutta, eikä siltä osin kuin verovelvollinen on muun säännöksen nojalla vähentänyt asunnon käyttöön liittyviä kustannuksia verovuodelta toimitetussa verotuksessaan. Kotitalousvähennys ei kuitenkaan estä työasuntovähennyksen myöntämistä.

Jos vähennyksen edellytykset täyttyvät molempien puolisoiden osalta ja molemmat puolisot ovat vaatineet vähennystä, vähennys myönnetään sille puolisolle, jonka puhdas ansiotulo on suurempi."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921535

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

@17
Luulen, että blogisti toimii kiinteistöalalla ja antoi hiukan liian valoisan kuvan työasunnon vuokran vähennyksestä tuolla 450 € esimerkillä :

"
Älä huoli, valtio - siis me kaikki veronmaksajat - annamme sinulle 2. asunnostasi 450 € kuukaudessa verovähennystä palkasta maksamistasi veroista. Eli jos vuokra-asuntosi vuokra on 450 €, niin saat saman suuruisen verovähennyksen palkkaasi, joten maksat 2. asunnostasi käytännössä pyöreät 0 euroa vuokraa.
"

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Pertti, olet oikeassa. Ymmärsin väärin Tuloverolaissa sanotun "Vähennyksenä myönnetään kuitenkin enintään verovelvollisen työasunnosta maksamaa vuokraa vastaava määrä." Pahoittelut aiheuttamastani sekaannuksesta.

PS. Laitisen esimerkki (kuvat 1. ja 2.) on hyvin todenmukainen 500 euron kuukausivuokralla, ja siitä voi ottaa jotakin suuntaa, mitä tämä vähennys on tavalliselle "pulliaiselle" 40 000 euron bruttotuloilla. Kuva 3. ilmoittaa asian suurempituloisten kohdalla.

Lähde:

https://www.taloustaito.fi/blogit/janne-kalluinen/...

Jatketetaan harjoituksia - valmista ei tule milloinkaan ;)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Sinulla on jo oma asunto nykyisellä asuinpaikkakunnallasi, mutta nyt sinun pitäisi vuokrata työntekopaikkakunnalta uusi asunto. Mitä teet?".
Äsken selatessani en nähnyt vastausta tuohon.
Jos joku oikeasti muuttaa työn perässä, mitä tapahtuu nykyiselle asunnolleen ? Se jää tyhjäksi. Eihän tuo onneton muuten muuttaisi työn perässä.

Jos kakkoskämpästä saa 450 euron vähennyksen brutto, tuskinpa sillä maksetaan tyhjäksi jääneen kämpän kuluja. Ei taida riittää edes kiinteistöveroon. Jos kyseessä taas on krs-talokämppä sen yhtiövastikkeet haukkaavat tuon edellä sanotun hyödyn ehkä kuukaudessa. Loppu jää muuttajan tappioksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Pekka, ks. alla (huomaa kuitenkin työasuntovähennyksen korotus 250 eurosta 450 euroon vuonna 2019):

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset