Kirsiomp

Tiesitkö, hallitus nostaa 250 €:n työasuntovähennyksen 450 €:oon ensi vuonna?

  • Montako valtion tukemaa sijoitusasuntoa Sinä omistat?
    Montako valtion tukemaa sijoitusasuntoa Sinä omistat?
  • Pitäisikö kaikkien muuttaakin omasta asunnostaan vuokralle, kun asuntolainan korkovähennyskin koko ajan vaan pienenee?...
    Pitäisikö kaikkien muuttaakin omasta asunnostaan vuokralle, kun asuntolainan korkovähennyskin koko ajan vaan pienenee?...
  • Tämäkö on toivottu suunta? Oli tai ei - tässä on keskittämisen ja kaupungistumisen tulos
    Tämäkö on toivottu suunta? Oli tai ei - tässä on keskittämisen ja kaupungistumisen tulos

 

Pekka Pihlanto ihan oikeutetusti tuoreessa US:n blogissaan miettii, onko normien purku Suomessa tie onneen - vai "syökö vahvempi ja nopeampi heikomman ja hitaamman"? frown

 

Yhtenä pohdittavana esimerkkinä asiaan voisi ottaa seuraavan:

Jotta normien purun, kaavoittamisen sujuvoittamisen ja suurimpien kaupunkien ns. Kokeilulain* kautta sujuvasti rakennetut kaupunkikeskustojen sijoitusasunnot tulisivat varmasti hyötykäyttöön, on hallitus päättänyt korottaa työasuntovähennyksen 250 eurosta 450 euroon ensi vuonna:

 

"Hallitus miltei tuplaa työasuntovähennyksen – suosio kasvanut tasaisesti:

Työasuntovähennyksen korotus koskettaa yli 10 000 henkilöä. Kansanedustajilta verovapaa kulukorvaus estää työasuntovähennyksen saamisen.

Hallitus päätti kehysriihessä korottaa työasuntovähennyksen enimmäismäärää 250 eurosta kuukaudessa 450 euroon kuukaudessa. Korotus on prosentuaalisesti suuri, 80 prosenttia, mutta korotus tuskin koko maata kaataa tai nostaa.

Vuonna 2016 vähennystä hyödynsi hieman yli 10 000 henkilöä.

Näyttää siltä, että työasuntovähennyksen käyttämisen määrä on kasvanut viime vuosina. Kun summaa on nyt nostettu, niin se saattaa lisätä käyttöä entisestään, mutta toki se riippuu siitä, miten työmarkkinat kehittyvät”, johtava veroasiantuntija Tero Määttä Verohallinnosta sanoo." - - (jatkuu alla)

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-miltei-tuplaa-tyoasuntovahen...

 

Katso, mitä verottajalla on tässä yhteydessä sanottavaa työasuntovähennyksestä:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48870/tyoasunto...

 

... ja mitä Veronmaksajat.fissä:

https://www.taloustaito.fi/blogit/janne-kalluinen/tyoasuntovahennykseen-...

---

 

*= Laki kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta (Ns. Kokeilulaki)

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101257

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristöluvissa normien purku ja sujuvoittaminen yhdessä ns. Kokeilulain kanssa tarkoittavat sitä, että kansalaisten ja kuntalaisten aidot kuulemiset eivät toteudu; ja esimerkiksi kaupunkilaisille tärkeät lähimetsät kaatuvat ryskyen uusien asuinalueiden alta. Myös arvokkaat vanhat kulttuurikohteet ja -rakennukset ovat vaarassa.

Em. tilanteissa valitustiet on vielä useimmin tukittu KHO:n valitusluvilla ja suurilla oikeudenkäyntimaksuilla.

Ja ketkä tässäkin "normien purussa" hyötyjinä? Asuntogrynderit, sijoittajat ja lobatut kaavoittajat - tottakai!

Nyt vielä kaavaillaan, että loput säröt ylikiihkeässä asuntorakentamisessa sujuvoitetaan sähköisellä julkisella kuulutuksella lehtikuulutusten sijasta: ei kukaan netistä näitä alkavia kaavoitus- ja rakennushankkeita seuraa! Lehdestä vielä sattumoisin joskus - ja joku.

Surkea näkymä tulevaisuuteen :(

Nyt kun nykyinen hallitus on ruhtinaallisesti päättänyt miltei tuplata työasuntovähennyksen meidän kaikkien verovarojen turvin, siten me kaikki veroa maksavat suomalaiset tuemme tätä normien purkun kautta tapahtuvaa kiivasta kaupungistumista jatkossa! Myös Sinä, joka et omista ensimmäistäkään sijoitusasuntoa - tai et saa ko. etua, jos et tarvitse työasuntovähennystä.

Ylisuurilla työasuntovähennyksilläkö aiotaan ratkaista kaupungistumisen ja keskittymisen ongelmat, kun samaan aikaan kiinteistöjen hinnat romahtavat maaseudulla?

PS. Kokeilulakia, jonka piti päättyä tämän vuoden loppuun, jatkettiin hiljaisuudessa 5 vuodella ilman lain vaikutusarviointeja kansalaisille ja kuntalaisille.

Kokeilulaki jatkuu aina vuoteen 2023 saakka ja ilmeisesti sen kaverina saman ajan korotettu työasuntovähennyskin: siten kaupungistuminen sen kun vaan jatkuu ja kiihtyy nykyhallituksen "hihojen käärimisen" seurauksena...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Täällä muita veromuutoksia vuodelle 2019 (alla oleva linkki on samalla myös tekstissä olevan alimmaisen kuvan lähde):

https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/verot...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tiesithän, että:

1)

"Niin sanottu kahden asunnon loukku

Kun verovelvollinen on ostanut uuden asunnon ja entinen asunto on myymättä (niin sanottu kahden asunnon loukku), hänellä voi olla asuntovelkaa kahdesta asunnosta. Kumpaankin asuntoon kohdistuvaa velkaa voidaan pitää asuntovelkana silloin, kun toinen asunto on verovelvollisen vakituisena asuntona ja toista yritetään myydä aktiivisesti, eikä sitä ole vuokrattu tai siirretty muuhun käyttöön (KHO 1994-B-543, KVL 310/1993)."

2)

"Selvitys velan käyttötarkoituksesta

Korkojen vähennyskelpoisuus riippuu lainan käyttökohteesta. Verovelvollisen on tämän vuoksi selvitettävä, mihin tarkoitukseen velka on käytetty. Jos velan käyttötarkoitus myöhemmin muuttuu, verovelvollisen on esitettävä selvitys velan uudesta käyttötarkoituksesta.

Käyttötarkoitus voi muuttua esimerkiksi niin, että alun perin tiettyyn tarkoitukseen hankittu varallisuusesine siirretään toiseen käyttötarkoitukseen. Tällainen tilanne on kyseessä esimerkiksi silloin, kun omaan käyttöön velkavaroin hankittua asuntoa ryhdytään vuokraamaan. Asuntolaina muuttuu tällöin tulonhankkimisvelaksi. Velan käyttötarkoitus muuttuu myös silloin, kun ensiasunto myydään ja sen tilalle hankitaan uusi asunto. Ensiasunnon myynnin jälkeen jäljelle jäänyt laina kohdistuu tällöin uuteen asuntoon ja on tavallista asuntovelkaa.

Lainan käyttötarkoitus saattaa muuttua myös siten, että varallisuusesine, jonka hankinnan rahoittamiseen lainapääoma alun perin otettiin, myydään eikä myyntihintaa käytetä lainan takaisinmaksuun. Tällainen tilanne voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun verovelvollinen on hankkinut lainarahalla vuokrauskäyttöön yksiön, jonka hän myy. Lainaa ei kuitenkaan makseta takaisin myynnistä saaduilla varoilla, vaan ne käytetään purjeveneen hankintaan. Laina on tällöin muuttunut tulonhankkimisvelasta kulutusluotoksi." - -

Lähde:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

- - "Uusien omakoti­talojen rakentaminen on romahtanut viime vuosina. Pitkän ajan keskiarvo­tuotanto on ollut 12 200 omakoti­taloa vuodessa. Omatoiminen omakotitalojen rakentaminen näyttää hiipuvan voimakkaasti. Toisaalta vanhojen omakotitalojen runsas tarjonta tekee uusien omakotitalojen rakentamisen haasteelliseksi.

Ainoastaan uusien osake­asuntojen tuotanto käy edelleen kuumana. Niitä valmistuu tänä vuonna yli 29 000, mikä on reilusti yli pitkän ajan keski­arvon 12 200. Liikkeellä ovat tavallisten ostajien lisäksi edelleen asunto­rahastot, institutionaaliset sijoittajat kuten vakuutus­yhtiöt sekä yksityiset sijoittajat. Lähivuosina uusien osakeasuntojen tuotanto pysyy arviolta 25 000–27 000 tasolla.

Varovasti arvioituna viimeisen kolmen–neljän vuoden aikana sijoitusvuokra-­asuntoja on valmistunut tai on valmistumassa ainakin 30 000.

Uusien osakeasuntojen kasvanut tarjonta selittää osaltaan vanhojen asuntojen kaupan­käynnin alhaisen tason. Sijoittajien ostamien uusien asuntojen kaupassa ei synny asunto­kaupan ketjua, mikä pitää vanhojen asuntojen kaupan määrän vaisuna.

Viime vuonna näytti siltä, että asuntotuotanto lähtee vuoden 2018 jälkeen selvään laskuun. Maaliskuun 2018 rakennuslupien ja aloitusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että vielä vuosina 2019 ja 2020 valmistuu selvästi keskimääräistä enemmän uusia osakeasuntoja." - -

Lähde (myös kuvaan 3.):

http://www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/blogit/20...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Edellä kerrottu - "Maaliskuun 2018 rakennuslupien ja aloitusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että vielä vuosina 2019 ja 2020 valmistuu selvästi keskimääräistä enemmän uusia osakeasuntoja" - on se syy, miksi tämä työasuntovähennys piti lähes tuplata eli nostaa jopa 80 %:lla.

Mikä muu verovähennys on Suomessa noussut kerralla koskaan yhtä paljon? Kertokaapa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Kaikkia, jotka epäilevät, eivät ymmärrä tai vastustavat tätä verovähennystä, suosittelen tätä alla olevaa linkkiä luettavaksi:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Huom! Työasuntovähennys nousee 2019 vuonna 250 eurosta 450 euroon, ja on voimassa vuoteen 2022 saakka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset