Suomen lajien ns. Punainen kirja julkaistaan vuoden 2019 alkupuolella

"Tuore arvio Suomen luontotyyppien uhanalaisuudesta tiedeyhteisön mittavan ponnistuksen tulos.

Arvion keskeinen tulos on, että luontotyypeistämme noin puolet (48 %) on uhanalaisia koko maassa, Etelä-Suomessa vielä tätä enemmän. Edellisen, 10 vuotta sitten toteutetun arvioinnin jälkeen uhanalaistuminen on kokonaisuutena jatkunut.

Arvio toteutettiin kolmivuotisena ympäristöministeriön rahoittamana hankkeena, jota koordinoi Suomen ympäristökeskus. Työhön osallistui yli 120 asiantuntijaa kaikista aiheen kannalta keskeisistä suomalaisista yliopistoista, tutkimuslaitoksista ja asiantuntijaorganisaatioista. Läpikäyty aineistomäärä on valtava, esimerkiksi meriluontotyyppien osalta jopa kymmenkertainen verrattuna vuoden 2008 arviointiin.

Työssä käytettiin kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) kehittämää, tieteellisesti pätevää Red List of Ecosystems (RLE) -arviointimenetelmää. Vuonna 2008 toteutettu edellinen arviointi tehtiin kansallisesti kehitetyllä menetelmällä, jonka pääelementteihin – luontotyyppien määrän ja laadun muutoksiin – myös uusi arvio perustuu. Uusi arviointi on kuitenkin entistä kattavampi, luotettavampi ja kansainvälisesti vertailtavissa. Menetelmien erojen vuoksi tuloksia ei voi suoraan verrata vuoden 2008 kansalliseen arvioon, mutta muutokset ja kehityksen suunta ovat tunnistettavissa.

Tulosten perusteella Suomi ei tule saavuttamaan tavoitetta luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisestä vuoteen 2020 mennessä. Luontotyyppien tilaa voidaan kuitenkin parantaa, ja tässä tutkimustiedolla on keskeinen rooli.

Suomessa on parhaillaan käynnissä mittava lajien uhanalaisuutta arvioiva hanke, joka toteutetaan IUCN:n lajien arviontiin kehittämää, jo vakiintunutta menetelmää hyödyntäen. Suomen lajien punainen kirja julkaistaan vuoden 2019 alkupuolella."

Lisätiedot:

Ympäristöneuvos Aulikki Alanen, p. 0295 250 333, etunimi.sukunimi@ym.fi

Lähde:

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tuore-arvio-suomen…

 

Suomen lajien uhanalaisuus – Suomen Punainen kirja 2010

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Julkaisut/Erillisjulkaisut/Suomen_l…

 

Suomen lintujen uhanalaisuus 2015

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/159435/Suomen_lintujen_…

SYKE:

Luontotyyppikohtaiset tiedotteet

 

Luontotyyppikuvia tiedotusvälineiden käyttöön

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu