Kirsiomp

Asuntolainan korkovähennyksen romahdus yksi alhaisen syntyvyyden syy?

  • https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/ilmoita_itse_nama_vahennykse/asuntolainan_k
    https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/ilmoita_itse_nama_vahennykse/asuntolainan_k
  • https://www.veronmaksajat.fi/Asunto-ja-auto/Asuntolainan-korot/
    https://www.veronmaksajat.fi/Asunto-ja-auto/Asuntolainan-korot/

 

Tiesitkö tämän asuntolainan korkovähennyksestä?

"- Asuntolainan korkomenot ovat osittain verotuksessa vähennyskelpoisia. - Säädös koskee perheen vakituisen asunnon hankintaa tai peruskorjausta (sijoitusasuntojen lainakorot voidaan vähentää ns. tulonhankkimislainan korkoina).

- Vähennysoikeus koskee itse maksettuja korkomenoja, ei yhtiövastikkeena maksettuja yhtiölainan korkoja. - Vähennys tehdään ensisijaisesti pääomatuloista.

- Jos pääomatuloja ei ole, vähennys tehdään ansiotuloista tekemällä ns. alijäämähyvitys. Näin vähennystä saa saman euromäärän, jonka saisi, jos itsellä olisi pääomatuloja.

- Alijäämähyvitys on 30 % korkomenoista (sama kuin pääomatulojen veroprosentti). - Alijäämähyvityksen tekee verottaja viran puolesta, kunhan korkomenot on ilmoitettu oikein.

- Alijäämähyvityksellä on katto, v. 2018 1400 euroa / henkilö ja 2800 euroa / puolisot yhteensä. Jos perheessä on yksi alaikäinen lapsi, kattoa korotetaan 400 eurolla. Jos lapsia on kaksi tai enemmän, kattoa korotetaan 800 eurolla.

- Ensiasunnosta saatava alijäämähyvitys on muiden asuntolainojen korkovähennyksiä suurempi, vuonna 2018 32 %. - Ensiasunnon korotetun alijäämähyvityksen saa enintään 10 vuodelta.

Asuntolainan korkojen verovähennys vuosittain

Vuoteen 2011 saakka korot sai vähentää sataprosenttisesti.

Vuonna 2012 maksetuista koroista vähennyskelpoista oli 85 %.

Vuonna 2013 maksetuista koroista vähennyskelpoista oli 80 %.

Vuonna 2014 maksetuista koroista vähennyskelpoista on 75 %.

Vuonna 2015 maksetuista koroista vähennyskelpoista on 65 %.

Vuonna 2016 maksetuista koroista vähennyskelpoista on 55 %.

Vuonna 2017 maksetuista koroista vähennyskelpoista on 45 %.

Vuonna 2018 maksetuista koroista vähennyskelpoista on 35 %.

Vuonna 2019 maksetuista koroista vähennyskelpoista on 25 %.

Ensiasunnosta saatava alijäämähyvitys on edelleen muiden asuntolainojen alijäämähyvitystä suurempi. Vuonna 2018 alijäämähyvitys on 30 % , ensiasunnon korkomenoista 32 %." - -

Lähde:

https://www.taloussuomi.fi/verotus/asuntolainan-korkomenojen-verovahennys

---

Tälle kehitykselle tulee nyt saada stoppi! angry Mitkä puolueet lähtevät ajamaan asiaa?

Käsi pystyyn kaikki ehdokkaat! yes

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Korkovähennys toimi asuntojen hintoja nostavasti kun se oli suurinmillaan, kauppa saattoi käydä mutta hinnat olivat pielessä.

Korkovähennyksen asteittainen poisto on sinällään kannattettava asia.

Se mikä tässä menee koko ajan pieleen on se tosiasia ettei saman asuntovelallisen kokonaisveroaste ole laskenut (kun ottaa mukaan veroluonteiset ja muut maksut). Kaikki on koko ajan kalliimpaa, osaksi verotuksen vuoksi. Öljy, sähkö ja jätehuollon verot sekä maksut kiristyvät, ne ovat pakollisia eikä niistä voi valittaa.

Ainoa helpotus on ollut kotitalousvähennyksen määrän nosto. Tosin senkin vaikutus tuntuu menevän ikkuna, katto ja keittiökauppialle jotka laskevat kotitalousvähennyksen alennuksenomaisesti tarjoukseensa. Monelta jää tämä vähennys hakematta, myyjän vakuuttavan selostuksen antavan mielikuvan takia; tämän alennuksen saar jos ostat rintamamiestaloosi nelinkertaiset ikkunat, eipähän vedä enää klaseista.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jussi, tästä kotitalousvähennyksestä yksi ihmettelyn aihe. Katsoin juuri alla olevaa linkkiä vero.fissä

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja...

Siinä ihan viimeisessä kappaleessa sanotaan, että - - "Saat vähennyksen vain työn osuudesta, etkä esimerkiksi matkakuluista tai tarvikkeista. Kun saat yrittäjältä tai yritykseltä laskun teettämästäsi työstä, laskussa pitää siksi olla erittely myös niistä kuluista, joista ei saa kotitalousvähennystä.

Saat vähennyksen, kun työ tehdään

omassa kodissa
vapaa-ajan asunnossa
vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää."

---

Erityisesti tuo viimeinen lause mietityttää: "Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää." Siis jos vuokralainen, esim. opiskelija, tekee asumassaan vuokra-asunnossa remontin, niin hän saa kotitalousvähennyksen? Näinkö todella on?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

En tiedä saako vuokralainen vähennyksen, olen vain ”omaani” käyttänyt vähennystä, tosin en mainitsemiini ikkunakauppaketjuihin.

Eihän se minua haittaa sinällään jossan muhevan veronpalautuksen vähennyksellä, minä kun osaan sen verran laskea etten ota sitä mukaan tarjoukseen. Vuosikymmen sitten sai muistaakseni 5000€ tuen maalämmön asentamiseen omakotitaloon, arviot keskihinnasta (ja markkinoinninissa) olivat n20000€. Tuki loppui ja hinnat laskivat 5000€, mystisesti tulikin luonnollista kilpailuasetelmaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä vielä kotitalousvähennyksestä tuumailuja "männä vuosilta":

"Katto on ratkaiseva tekijä":

https://www.seutu-sanomat.fi/jutut/katto-on-ratkai...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kyllä se syntyvyyden lasku on muualla kuin asuntolainoissa. Maahanmuuttajataustaisissa perheissä syntyvyys on kantaväestöön nähden huomattavasti korkeampi. Heillä perhearvot eivät korreloi asuntolainoja.
Kantasuomalaisilla nuorilla on suurimmalla osalla mahdollisuus opiskella pitkälle ja myös toteuttaa omia haaveitaan. Silloin se perheen perustaminen useilta pitkittyy, jolloin biologinen kello ei aina edes mahdollista kuin vain yhden lapsen!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset