Kirsiomp

Maanpetos, valtiopetos, vakoilu ja terroristirikokset kiireellisenä lakiin

 

"Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voisi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden (Sisäministeriön tiedote 5.12.2018)

Tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voisi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden. Tällaisia rikoksia olisivat maanpetos, valtiopetos ja Suomen elintärkeitä etuja vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset. Hallitus antoi esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta eduskunnalle 5. joulukuuta.

Kansalaisuuden voisi menettää vain, jos henkilöllä on myös toisen valtion kansalaisuus ja riittävästi tosiasiallisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa. Myös syntyperäinen Suomen kansalainen voisi menettää kansalaisuutensa.

 – Maanpetoksista ja terrorismirikoksista tuomitut ovat menettäneet lojaliteettinsa Suomea ja suomalaisia ko htaan. Tällöin jopa kansalaisuuden menetys on tietyin reunaehdoin perusteltua, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.

Esityksessä ehdotetaan, että Suomen kansalaisuuden voisi menettää, jos syyllistyy sellaiseen valtion elintärkeitä etuja vastaan tehtyyn rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään 8 vuotta vankeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos ja vakoilu. Edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle olisi myös se, että henkilö on saanut vähintään 5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Kansalaisuuden voisi niin ikään menettää terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten, kuten kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, ydinräjähderikoksen, kaappauksen tai surman perusteella. Edellytyksenä olisi lisäksi aina se, että kyseinen rikos olisi kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan.

Maahanmuuttovirasto päättäisi kansalaisuuden menettämisestä rikostuomion perusteella

Päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekisi Maahanmuuttovirasto. Päätös voitaisiin tehdä Suomessa annetun lainvoimaisen rikostuomion perusteella. Maahanmuuttoviraston päätökseen voisi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Hanke liittyy hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan, jonka mukaan YK:n ja EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman organisaation toimintaan osallistuminen sekä matkustaminen ulkomaille terrorismirikoksen tekemistä varten ja tällaisen matkustamisen rahoittaminen kriminalisoidaan, minkä jälkeen säädetään mahdollisuudesta mitätöidä Suomen kansalaisuus terrorismitoimiin osallistuneilta kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Lisätietoja

Lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen, p. 0295 488 626, tiina.sinkkanen@intermin.fi
erityisasiantuntija Hanna Pihkanen, p. 0295 488 256, hanna.pihkanen@intermin.fi
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 513 1539, titta.andersson-bohren@intermin.fi (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)

Lähde:

https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vakaviin-rikoksiin-syyll...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Edellytyksenä olisi lisäksi aina se, että kyseinen rikos olisi kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan."

Tämä hallituksen esityksen kohta vesittää koko lakipykälän.

Jos ohjaa vaikkapa bussin kohden toista liikkuvaa tai kiinteää objektia ja aiheuttaa siten yksilötasolla vakavia vammoja tai menehtymisiä ja aineellista vahinkoa, niin syyttäjän raskaaksi tehtäväksi jäisi osoittaa, miten kyseinen rikos olisi kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan.

Suomen valtiohan ei olisi asianomistajana millään tavalla asiassa ellei poliisi esitutkinnassa kykene näyttämään toteen terroristista tarkoitusta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kansalaisuuslakiin voisi kokeilla laatia myös pykälät määräaikaisesta kansalaisuudesta kaikille kansalaisuutta hakeville. Varsinainen kansalaisuus myönnettäisiin vasta tietyn pitkähkön määräajan, esim. 10 v, kulumisen jälkeen. Tällöin henkilöllä olisi kansalaisuus mutta maanpetoksia yms. pienempikin törttöily määräajan kuluessa voisi johtaa sen menettämiseen ja uutta voisi hakea vasta lakiin perustuvien määräaikojen jälkeen.

Määräaikainen kansalaisuus ei syrjisi ketään koska se myönnettäisiin hakemuksesta kaikille yleiset edellytykset täyttäville ja jokainen sen saanut voisi käyttää täysimääräisesti oikeuksia. Jos hakijat törttöilevät määräaikana, he voivat ottaa sen huomioon jo törttöillessään ja kaikkia törttöilijöitä kohdellaan lakiin perustuen samalla tavalla. Koeajan säätäminen ei ole syrjintää muillakaan aloilla jos se perustuu lakiin. Tietyn nuhteettomuuden edellyttäminen muualla kuin Suomessa eläneiden osalta on hyväksyttävää koska Suomi ei nykyaikana voi uskoa yksin hakijan sanaa omasta nuhteettomuudestaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Aihetta sivuten, katso myös Sisäministeriön tiedote 5.12.2018 (142/2018):

"Turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten käsittelyyn esitetään muutoksia

Kansainvälistä suojelua koskevien uusintahakemusten käsittelyä halutaan muuttaa. Hallituksen esitysluonnos annettiin eduskunnalle 5. joulukuuta. Muutokset perustuvat EU:n turvapaikkamenettelydirektiiviin, jonka kaikkia säännöksiä Suomi ei ole aiemmin sisällyttänyt ulkomaalaislakiin.

– Oikeusvaltion kuuluu taata turvapaikkahakemusten oikeudenmukainen käsittely. Siihen kuuluu myös valitusoikeus tuomioistuimiin ja mahdollisuus uuteen hakemukseen, jos siihen on pätevä syy. Turvapaikkajärjestelmä ei kuitenkaan toimi, jos lainvoimaisen kielteisen päätöksen saanut ei poistu maasta. Nyt tehtävillä muutoksilla pyritään estämään uusintahakemusten väärinkäyttö viivytystarkoituksessa, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo." - - (jatkuu alla):

https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tu...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katsokaa mm. Pasin ehdottamaan määräaikaiseen kansalaisuuteen liittyen:

https://migri.fi/jatkolupahakemus-kansainvalisen-s...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä myös aihetta liipaten:

"Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voitto Suomeen" (6.12.2018 julkaistu)

https://rikoksentorjunta.fi/documents/5235988/5433...

https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publ...

"Suomi on voittanut Euroopan rikoksentorjuntakilpailun kerran aikaisemmin, vuonna 2009 KiVa Koulu -ohjelmalla."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset