Kirsiomp

Lausunnon kokoontumislain muuttamiseksi voi jättää tänään Lausuntopalveluun!

 

Lausuntoaika päättyy jo tänään 15.11.2018! frown

 

"Oikeusministeriö lähetti 26.10. lausuntokierrokselle luonnoksen hallituksen esitykseksi kokoontumislain muuttamisesta. Lausuntokierroksella kerätään näkemyksiä luonnoksesta. Lausuntojen analysoinnin jälkeen oikeusministeriö päättää missä muodossa lakiesitystä viedään eteenpäin." - - (jatkuu alla)

https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kysymyksia-ja-va...

---

Lausuntopalvelu.fi -palvelussa voit jättää oman lausuntosi esitysluonnokseen 15.11.2018 mennessä, ks. alla:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=4673...

 

Virallisessa jakelussa ovat alla olevat tahot, mutta toki muutkin voivat jättää oman lausuntonsa asiaan (ja näin ovat monet jo toki tehneetkin):

 

Eduskunnan oikeusasiamies

Helsingin poliisilaitos

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta

Poliisihallitus

Sisäministeriö

Valtioneuvoston oikeuskansleri

--

Katso myös Teuvo Pohjolaisen 23.1.2017 raportti:

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/3fea10a3-d81e-4315-a1a6-2629e447a5...

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

"Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kokoontumislakia siten, että ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä kokouksesta olisi tehtävä ilmoitus kokouspaikan poliisille vähintään kolme vuorokautta ennen kokouksen alkamista. Ilmoitusajan pidentämisellä pyritään antamaan poliisille nykyistä paremmat edellytykset turvata kokoontumisvapauden käyttämistä ja hoitaa muut yleisiin kokouksiin liittyvät poliisin tehtävät." - -

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

EOA:n lausunnon loppu:

- - "Kun asian jatkovalmistelussa mahdollisesti pohditaan kokouksesta ilmoittamisen muotoja ja alustoja, joilla ilmoittaminen voisi tapahtua, on syytä tarkastella myös nettipoliisitoimintaa sekä poliisin toimintaa esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä. Poliisin sivut löytyvät Facebookista Suomen poliisin nimellä. Poliisin Twitter-tili löytyy nimellä @Suomenpoliisi.

Lopuksi

Pidän sinänsä tärkeänä, että poliisille taataan ajoissa tehdyllä ilmoituksella riittävät mahdollisuudet turvata kokoontumisvapauden häiriötön toteutuminen esimerkiksi vastamielenosoituksiin varautumalla. En ole kuitenkaan vakuuttunut siitä, että tähän tarvitaan esitysluonnoksessa kaavailtua kolmen vuorokauden varautumisaikaa. Mikäli ennakkoilmoitusajan pidentämistä pidetään välttämättömänä, voisi esimerkiksi 12 tuntia tai vuorokausi olla riittävä aika.

Jos esitysluonnoksen mukaista pitkää määräaikaa päädytään kuitenkin ehdottamaan, on syytä huomata Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu Bukta and Others v. Hungary (17.7.2007).

Ratkaisun mukaan spontaanit mielenosoitukset ovat ennakkoilmoitusajoista riippumatta sallittuja tilanteissa, jotka edellyttävät välitöntä rauhanomaista reagointia poliittisiin tapahtumiin. Tietyissä tilanteissa ennakkoilmoituksen tekemisen aikavaatimuksesta on siis voitava poiketa.

Ilmoituksen tekeminen, vaikka myöhässäkin, on tietenkin aina suositeltavaa, jotta poliisi voisi turvata mielenosoitusoikeuden toteuttamisen perustuslain 22 §:n vaatimusten mukaisesti.

Muilta osin minulla ei ole hallituksen esityksen luonnoksesta lausuttavaa."

Hirvonen Jarmo
Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia - EOA Petri Jääskeläinen (esittelijänä
EsN Jarmo Hirvonen)

---

Alla linkki tästä Bukta and Others v. Hungary (17.7.2007) -päätöksestä:

https://www.legislationline.org/documents/id/17932

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Iso osa lausunnoista kritisoidaan heikosta valmistelusta ja että on suunnattu enemmän viranomaisten kannaksi kuin kansalaisten puolelle ja pyrkimyksenä heikentää perusoikeuksia.

Tässä näkee taas sen, että kauhea kiire on trendinä Sipilän hallituksella ja lainvalmistelijoilla, että tuotetaan sutta ja sekundaa.

Toivottavasti seuraava uusi hallitus ja eduskunta sitten peruvat edellisen hallituksen päätökset aina siihen asti, kun perussuomalaiset hajosivat ja siniset irvihuulet tulivat mukaan hamuamaan hillopurkkejaansa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Hienoa, että lausuntoja on nyt alkanut tippua monilta kansalaisjärjestöiltä, ks. annetut lausunnot alta ja vielä ehdit antaa omasi:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset