Kirsiomp

Ratkaisuksi normaalin koeajan jälkeen tarkkailukoeaika työntekijän suostumuksin?

  • Kättä päälle!
    Kättä päälle!

 

smiley Olen 1.10. täällä US:n blogissa - uutisten puolen kommentoinneissa - jo ehdottanutkin irtisanomislakia koskevan riidan ratkaisuksi, että parannetaan nykyistä koeaikamenettelyä:

Ehdotukseni on edelleen, että normaalin koeajan jälkeen voisi olla puolen vuoden mittainen ns. tarkkailukoeaika, johon pätisi nyt kaavaillut pienen yrityksen "vähän helpotetut" irtisanomisperusteet.

Ja edellä oleva ehdotus siten, että tarkkailukoeajat koskisivat kaiken kokoisia yrityksiä, ja vielä niin, että se joka tulisi irtisanotuksi tuolla em. tarkkailukoeajalla saisi siitä vain 1,5 kuukauden karenssin 3 kuukauden sijasta.

Lisäksi lakiin tehtäisiin selvä siirtymäsäännös tarkkailukoeaikojen soveltamiseksi vanhan ja uuden lain aikana palkatuista työntekijöistä. Uusi koeaikakäytäntö ja irtisanominen koskisi vain lain voimaan astumisen jälkeen tehtyjä työsopimuksia.

Ja tämä kaikki vielä siten, että työntekijältä tulee myös pyytää hyväksyntä tähän tarkkailukoeaikaan normaalin koeajan jatkoksi, ja vieläpä niin, että laissa on eriteltynä mahdolliset irtisanomisperusteet tarkkailukoeaikana.

Mitäpä tästä tuumitte? Lyödäänkö heti kättä päälle? wink Ja lopetetaan lakot!

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260301-sipilan-hallituksen-karenssiliev...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten perustelet tuon karenssin?

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Vellu, se olisi ensiksi hieman parempi kuin hallituksen tarjoama eli hallitus pudottaisi karenssin 3 kk:sta 2 kk:een. Auttaisi nyt neuvotteluissa eri osapuolten kesken.

Toiseksi se olisi työntekijälle porkkana antaa suostumuksensa tälle tarkkailukoeajalle normaalin koeajan päälle, jonka aikana hänet siis voidaan laissa kerrotuin syin "helpommin" irtisanoa. Se olisi siis työntekijälle korvausta riskin otosta. Näin se myös kertoisi työnantajalle, että hakija aidosti luottaa kykyynsä tehdä työ hyvin ja että hän ei omasta mielestään tule irtisanotuksi "helpommin" perustein.

Suostumusta tarkkailukoeaikaan pyydettäisiin siis jo heti työsopimusta tehdessä. Se, joka ei siihen tarkkailukoeaikaan jostakin syystä suostu, siirtyy samalla työnantajan mielestä toiseen "koriin". Eli työntekijät asettavat itsensä näin A ja B koriin omista henkilökohtaisista näkökannoistaan ja tilanteistaan johtuen. Valinta olisi vapaa.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Mitä nämä "vähän helpotetut" irtisanomisperusteet olisivat?

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tuomas, niistähän sitä nimenomaan pitäisi sopia, perustuslainkin mukaan.

"Perustuslaki 18 §

Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset