Kirsiomp

Varaudu lakkoon: Oletko huolissasi vanhuksesta lähelläsi? Tee Huoli-ilmoitus!

 • Tee omaan kuntaasi Huoli-ilmoitus kaltoinkohdellusta vanhuksesta
  Tee omaan kuntaasi Huoli-ilmoitus kaltoinkohdellusta vanhuksesta
 • Miten me saadaan pian Essoten ideoima sähköinen Huoli-ilmoitus -lomake kaikkiin Suomen kuntiin?
  Miten me saadaan pian Essoten ideoima sähköinen Huoli-ilmoitus -lomake kaikkiin Suomen kuntiin?
 • Esimerkki Huoli-ilmoituksesta (Essote)
  Esimerkki Huoli-ilmoituksesta (Essote)

 

Ilmoita huolesta

Essoten alueella on käytössä sähköinen Huoli-ilmoitus, jonka kautta voidaan ilmoittaa, jos on huolissaan ikääntyneestä henkilöstä. Toimintamallin tavoitteena on tarjota ikääntyneille tukea ja saattaa ikääntyneiden kanssa toimivia ammattilaisia yhdistämään voimansa.

Huoli-toimintamalli vastaa aitoon tarpeeseen, helpottaa huolestuneen henkilön yhteydenoton mahdollisuutta ja tekee välittämisen ilmaisemisesta mahdollisimman helppoa. Palvelu on auki ajasta ja paikasta riippumatta. Voit luottaa siihen, että ammattilainen huolehtii jatkosta.

Huoli vanhuksesta

Jos ikäihmisen pärjäämisestä herää huoli.

Kerro huolesi meille
Jos tunnet tarvitsevasi tukea lapsen kasvatuksessa tai hoidossa tai perheen vanhemmilla on parisuhdeongelmia.

Lähisuhdeväkivalta
Voit kertoa ammattilaisille, jos olet kohdannut (henkistä tai fyysistä) väkivaltaa läheistesi tekemänä tai elät tilanteessa, jossa väkivalta on läsnä.

Huoli-toimintamalli on saanut aluehallintoviraston maakunnittaisen ja vuosittain jaettavan Viestinnän teko -tunnustuksen Etelä-Savossa [kuva].

https://www.essote.fi/essoten-huoli-ilmoitus-sai-avin-tunnustuksen/

 

 yesTÄRKEÄÄ:

Niin kauan kuin omassa kunnassasi ei ole tällaista sähköistä Huoli ilmoitus -lomaketta, voit tulostaa sen alla olevan linkin kautta ja antaa oman kuntasi sosiaali- ja terveysviranomaiselle eteenpäin toimitettavaksi.

Muistathan, että Huoli-ilmoituksen voit tehdä myös nimettömänä.

https://essote.huoli.fi/

 

Lähde:

https://www.essote.fi

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tiedoksi Sarkomaalle, Tanukselle ja kaikille niille kansanedustajille, jotka olette olleet tekemässä vanhusasiainvaltuutetusta lakialoitetta:

"25 § Ilmoittaminen iäkkään henkilön palveluntarpeesta:

Jos terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa tarkoitettu terveydenhuollon ammattihenkilö taikka kunnan sosiaalitoimen, alueen pelastustoimen, hätäkeskuksen tai poliisin palveluksessa oleva on tehtävässään saanut tiedon sosiaali- tai terveydenhuollon tarpeessa olevasta iäkkäästä henkilöstä, joka on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, hänen on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava asiasta viipymättä kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle.

Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, terveydenhuollon ammattihenkilön on ilmoitettava kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle iäkkään henkilön kotiuttamisesta terveydenhuollon laitoshoidosta. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen kotiuttamista.

Muu kuin 1 momentissa tarkoitettu henkilö voi tehdä ilmoituksen häntä koskevien salassapitosäännösten estämättä."

Lähde:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Voisikohan vanhusasiainvaltuutetun sijasta Suomeen miettiä kahta uutta ministerin salkkua seuraavalle hallituskaudelle?

Tarvitaan erillisenä

- ilmastonmuutos-, tekoäly- ja robotisaatioministeri
- hoivaministeri ("laadukkaan hoidon ministeri"; kohderyhmänä vanhukset, vammaiset, lapset, muistisairaat, päihde- ja mielenterveyspotilaat sekä syrjäytymisvaarassa olevat nuoret)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tiedoksi tuore tieto kiinnostuneille:

"Pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu eläketuki laajenee"

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/pitkaai...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä infoa jyväskyläläisille huoli-ilmoituksesta:

Jyväskylässä kansalainen voi tehdä huoli-ilmoituksen OIVA-keskukseen puhelimitse numeroon 014 266 1801, sähköpostilla sote.oivakeskus@jkl.fi tai verkkolomakkeen kautta (www.jyvaskyla.fi/lomakkeet/yhteydenotto-vanhuspalv...)

Lähde: KSML:n verkkolehti 17.10.2018

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ihan kuin jo nyt äärimmilleen viritetty lastensuojelun syöttöjärjestelmä ei riittäisi, tarvitaan vielä mahdollisuuksia tehdä nimettömiä huoli-ilmoituksia, vaikka jos on jotain pientä kaunaa jotakuta perheellistä kohtaan.

  «tai perheen vanhemmilla on parisuhdeongelmia.»

Ikään kuin vanhempien parisuhdeongelmat olisivat rikoksia, joista täytyy voida tehdä nimetön rikos-/huoli-ilmoitus, joiden seurauksena poliisit/sosiaalityöntekijät saapuvat paikalle ja vievät lapset linnaan/kiireellisesti sijoitettaviksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Marko, sait kuin saitkin puristettua jotain ikävää tästäkin asiasta. Pitikö ihan kovastikin miettiä?

Ymmärrät varmasti, että tämän huoli-ilmoituksen kautta ei Vilja Eerikan kaltaisia tapauksia pääse niin helposti tapahtumaan, koska ei itse leimaudu ja joudu äkkiä myöskin kiukkuisten vanhempien koston kohteeksi.

Marko, muistin virkistämiseksi:

"Kahdeksanvuotias Eerika kuoli tiara päässään" (2012)

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tiarapainen-t...

Marko, "Näin Eerikan murhaajat selittävät julmaa tekoaan", katsele ja kuuntele:

https://www.youtube.com/watch?v=ipXcfXDEe8o

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Eerikan tapaus on surullinen ja muistuttaa siitä, että aina tulee tapauksia, joita ei voida pelastaa millään järjestelmällä, paitsi ehkä jos kaikki lapset huostaanotetaan suoraan synnytysvuoteesta ja annetaan robottien kasvatettaviksi (kun ne laitokset ja sijoitusperheetkään eivät välttämättä sen turvallisempia ole – suurin osa kokee kaltoinkohtelua).

Eerikan kuoleman johdosta ehkä lukuisat lapset ovat tulleet huostaanotetuiksi mitä mielivaltaisimmista syistä aivan turhaan. Näitä tapauksia, joissa sosiaalityöntekijät toimivat mielivaltaisesti, tulee jatkuvasti. Tuostakin Uudenkaupungin tuomiosta tulee selväksi, ettei edes selvän laittoman huostaanoton vaikutuksille anneta mitään merkitystä, jos lapselle maksetaan korvauksia vain 900 euroa yli vuoden laittomasta huostaanotosta ja vanhemmille kärsimyksistään vain 2500 €.

Valitettavasti, koska sosiaalityöntekijöillä on valtava harkintavalta, vain harvat väärinkäytökset koskaan paljastuvat. Perusongelmana on, että sosiaalityöntekijä yksin määrittää sen totuuden, jonka perusteella oikeus tarkastelee tapauksia. "Huoli" ja "vaikutelma" ovat noissa oikeudenkäynneissä perusteita huostaanotolle.

Jotain on siis pahasti vialla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Marko, ihan asiallisia tuumailuja. Pitäisikö tehdä sellainen lastensuojelujärjestelmä, jossa sosiaalityöntekijät tekisivät parityönä haastavat ja pikaiset huostaanotot, jotta kaksi työntekijää "sparraisivat" vähän toisiaan ja huostaanotto ei olisi vain yhden sosiaalityöntekijän aivotusten tulosta?

Toivottavasti uusi uljas sote korjaa tämän ongelman.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset