Kirsiomp

Onko irtisanomislakia koskevan riidan ratkaisu tässä? Uusi edunvalvoja?

  • Tulen Sinulle töihin, jos et kuulu "potkulakiporukkaan"
    Tulen Sinulle töihin, jos et kuulu "potkulakiporukkaan"

 

Katso TEM:in "Kysymyksiä ja vastauksia irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä":

 

Kysymys: "Olisivatko pienet yritykset muutoksen jälkeen työnantajina vähemmän houkuttelevia?

Vastaus: Työlainsäädäntö on pitkälti vähimmäissääntelyä. Yritykset voivat aina kilpailla paremmilla ehdoilla.

Lähde:

https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-irtisanomisen-helpottamisesta-pi...

---

Edellä nähtyä soveltaen tämä hallituksen tuoma ns. potkulakia koskeva mahdottomiin mittasuhteisiin levinnyt ja kansakuntaa ikävällä tavalla repivä riita on ratkaistu siten, kun perustetaan Suomeen uusi pk-yrittäjien eduvalvontajärjestö, joka ensimmäiseksi listaa kaikki ne omat jäsenyrityksensä, jotka haluavat noudattaa nykyistä irtisanomislakia siitä huolimatta, että potkulaki astuisi voimaan.

Pienyrittäjät voisivat sitten vapaasti valita, kumpaan ns. "potkulakiporukkaan" he haluavat kuulua:

Nykyistä eli paremman tasoista irtisanomissuojaa toteuttavaan porukkaan vai heikompaa irtisanomissuojaa toteuttavaan porukkaan eli uuden irtisanomislain mukaiseen "potkulakiporukkaan".

Yritykset kun voivat vapaasti tarjota vähimmäisääntelyä parempia irtisanomisehtoja työntekijöilleen. Yksinkertaista. Tämä järjestely ei olisi perustuslain yhdenvertaisuuspykälänkään vastainen.

Kuka kannattaa? Kuka vie eteenpäin? Miten Sinä pk-yrittäjänä toimisit tässä uudessa tilanteessa? Miten Sinä työntekijänä reagoisit tällaisessa tilanteessa etsiessäsi työtä tai vaihtaessasi työpaikkaa?

Mitä Suomen Yrittäjät tähän sanoisivat? Kävisikö se heille? wink

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

https://www.yrittajat.fi

3. Työn teettäminen helpommaksi

3.1 Sopimisen vapautta lisättävä

Lainsäädäntöä on kehitettävä siten, että kaikissa yrityksissä ja kaikilla työpaikoilla on mahdollisuus sopia työehtosopimuksesta poikkeavista järjestelyistä yhdessä henkilöstön tai sen valitseman edustajan ja työnantajan kesken. Suomen Yrittäjät on arvioinut Pk-yritysbarometrin tietojen perusteella, että työpaikkasopimisen merkittävä laajentaminen synnyttäisi Suomeen jopa 65 000 uutta työpaikkaa muutaman vuoden sisällä. Työpaikkasopimisen vaikutuksia on mahdollista selvittää myös kokeilemalla muutaman vuoden ajan mallia, jossa yrityksille annetaan mahdollisuus yhdessä työntekijöiden kanssa poiketa työehtosopimusten määräyksistä." - -

https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/yrittaji...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei h?lv?tissä! Ei enää lisää byrokratiaa, vaan päinvastoin.

Vielä kerran: Ei kukaan palkkaa ketään vain irtisanoakseen tämän!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jos emme yllä jonkin asian tasolle, voimme aina kostaa heittämällä siitä herjaa. (Michel de Montaigne)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Harri Rautiainen, moniko työntekijä sitten hakeutuu yritykseen vain aiheuttaakseen sille haittaa? Kuinka suuresta ongelmasta on kyse?

Tuo argumenttisi siitä, ettei kukaan palkkaa irtisanoakseen on outo eikä itse asiassa välttämättä edes pidä paikkaansa. Susanna KosKi - tuo kokoomuslainen humanitääri - totesi taannoin:
"On täysin absurdi väite, että alle 20 henkeä työllistävissä yrittäjissä – tai oikeastaan minkä tahansa kokoluokan yrittäjissä – löytyisi sellaisia, jotka irtisanovat henkilöstöä mielivaltaisesti ja huvin vuoksi.”

Tähän taloustieteen professori Alf Rehn totesi:
" Ei, ei se ole absurdi väite. Se on looginen ja järkevä, teorian ja datan tukema väite. Ei niitä ehkä montaa ole, mutta onhan se itsestäänselvyys että jos otetaan kaikki yrittäjät Suomessa, mikä ei ole ihan pieni ryhmä, niin kyllä siihen ryhmään mahtuu pari sosiopaattia, pari muuten vain umpihullua, jokunen sadisti ja joitain moniongelmaisia. Eli sellaisia jotka voi irtisanoa mielivaltaisesti tai huvin vuoksi."

Oma asiansa on sitten, missä määrin lain tehtävä on suojella mielivallalta ja vähemmistön ikävältä toiminnalta. Kuitenkin usko siihen, että yrittäjät ovat aina rationaalisia ja hyviä, ja toisaalta työntekijät lusmuja sekä tekevät väärin, on aika erikoinen.

Itse olen tavannut - tosin vähemmistönä molemmissa - myös väärinbn toimivia. Tutkin juuri kiinnostuksen vuoksi gradun, jossa käytiin läpi epärehellisyyden vuoksi irtisanottuja oikeuscaseja ja aika lailla puoliksi meni päätökset siitä kumpi oli toiminut väärin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voi pyhä yksinkertaisuus: "POTKULAKI" pakottaisi siis yrittäjän antamaan potkuja.

Hyvä Kirsi, jos olet yhtään tutustunut taloustieteisiin, ymmärtänet, että "TYÖ" on merkittävä tuotannontekijä. Kysymys on siitä onko henkilö yrityksessä Marxin tarkoittama tuotannon tekijä vai pelkkä rasite. Lue nyt vielä uudelleen K.Marxin teoria. Pelkkä rasite, tarkoittaa yrityksen loppua, ja sitten henkilön elatusvastuu jää yhteiskunnalle. Kyllä Marx oli oikeassa monessa asiassa mutta ei kaikissa. Teoriaa kokeiltiin naapurissa aika heikolla menestyksellä.

Kävin juuri NL kaaduttua siellä eräässä tehtaassa. Työntekijät saapuivat töihin mutta mitään ei tuotettu. Syy oli pelkästään tehtaan ruokalassa tarjottu lounas. Maxin teoria toimi mutta vain osittain!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Matti, olen tutustunut - jopa opiskellut taloustieteitä ja liiketaloutta - joten arvelen jotain asiasta tietäväni.

Lisäksi olen itse toiminut mikroyrittäjänä vajaan 17 vuoden ajan. Osaan siksi myös eläytyä yrittäjän asemaan - ja työntekijän.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Matille kommenttiin 3:

Tarkoitin tuolla potkulailla irtisanomissuojaa heikentävää lakia - lyhyemmin siis potkulakia. Varmasti tämän ymmärsitkin.

Tässä alla nimittämäni "potkulaki" eli "Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työsopimuslain 7 luvun 2 §:n ja työttömyysturvalain 2a luvun 1 §:n muuttamisesta":

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/cba17bd5-405...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Harri ja Matti, ette tainneet nyt ymmärtää ideaani ensinkään:

Mitään enempää byrokratiaa ei tulisi missään kohdin, vaan Suomen Yrittäjät saisivat itselleen kilpailijan eli toisen vastaavan edunvalvontajärjestön alle 10 hengen yrityksille, joka olisi niiden yrittäjien edunvalvojana, jotka haluaisivat tarjota työntekijöilleen työehtosopimusten vähimmäissääntelyä paremman työsuhdeturvan vaikka potkulaki tulisikin.

Eli vielä kerran: Jos hallituksen potkulaki tulisi, niin osa yrittäjistä toteuttaisi potkulain mukaista työsuhdeturvaa alle 10 hengen yrityksissä, ja se toinen porukka, myös alle 10 hengen yrityksiä, jäisi toteuttamaan sitä samaa irtisanomissuojaa kuten 10 tai yli 10 työntekijää työllistävät yrityksetkin tekisivät. Ei olisi siis mitään enempää byrokratiaa, Harri hyvä.

Eli se uusi edunvalvontajärjestö kokoaisi ne alle 10 henkeä työllistävät yrittäjät siipiensä suojaan, jotka haluaisivat VAPAAEHTOISESTI tarjota potkulain tultua sitä samaa (parempaa) irtisanomissuojaa kuten isommatkin yritykset, joita tuo potkulaki ei koskisi.

Kun nyt on hyvistä ammattitaitoisista työntekijöistä pulaa, niin työehtosopimusten vähimmäistason ylittävillä ts. paremmilla vapaaehtoisilla työsopimuksilla (koskien irtisanomissuojaa) voisi saada työntekijöitä paremmin itselleen.

Saitteko kiinni nyt?

Vapaaehtoisuutta hallitus ja Suomen Yrittäjätkin haluavat, mutta sen tulee olla vapaaehtoisuutta työntekijöiden hyväksi eikä haitaksi. Siitä on nyt kyse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset