Kirsiomp

Osallistu Karhisen selvitystyöhön ruoantuotannon kannattavuuden parantamiseksi

  • Osallistu Karhisen selvitystyöhön ruoantuotannon kannattavuuden parantamiseksi

 

"Käynnistimme kesällä selvitystyön ruuantuotannon kannattavuuden parantamiseksi tarvittavista toimista. Selvitystyön valmistuessa vuoden lopussa annan ehdotuksen tarvittavista toimista, joilla on saatavissa 500 miljoonaa euroa lisää tuloja suomalaiseen ruuantuotantoon.

Selvitystyön ensimmäisiin vaiheisiin on verkkoaivoriihessä ja lukuisissa tapaamisissa ja työpajoissa osallistunut jo tuhansia ihmisiä - tuottajia ja kuluttajia, muita ruokaketjun toimijoita ja tutkijoita.

Kiitokset kaikille jo osallistuneille arvokkaista näkemyksistä! Nyt on aika jatkojalostaa työn aikana koottuja ideoita. Niitä on koottu seuraaville sivuille arvioitavaksesi ja kommentoitavaksesi."

Tule mukaan alla olevan linkin kautta! smiley

https://www.strategysignals.com/respondent/main.php?page=backgrounds&sid...

Lähde:

https://www.strategysignals.com/40252-32826-890@ruuantuotanto&kannattavaksi

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Osallistuminen aivoriiheen on tehty aika mukavaksi, kannattaa tutustua "laatikoiden raahaamiseen" ;)

https://www.strategysignals.com/respondent/main.ph...

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Ruoantuotannon koko ketjun kannattavuus paranee kunhan vähennetään monella alueella turhaa tuotevalikoimaa.

Ihmiset on opetettu jo kohta siihen että 30 puuropaketin valikoimasta ei löydy sopivaa. 50 leikkelelehyllyn valikoimasta ei löydy sopivaa. Maitotölkeistä joka vielä juo maitoa, ei osaa valita mikä kelpaisi lätyn tekoon. Mehuhyllyistä sen tuhannen sorttia. Leipähyllyissä on leipää toisensa vieressä vähän eri lailla tehtynä. Keksejä joka kulmalta. jne.
Saunakaljaksi ei kelpaa enää kohta mikään jos ei ole omaa persoonallista juomalajiketta. Puhumattakaan sokerijuomista. Ja hedelmähyllyt,,no se nyt on surkuhupaisaa.
Tuntuu siltä että kaupoihin hankitaan tuotteita joita joku on nähnyt maailmalla ja sitten niitä heitellään vanhentuneena roskiin kun kukaan muu ei syönytkään.
Ja keittiökokit kilpailee sillä miten saisi mahdollisimman montaa raaka-ainetta käytettyä yksinkertaisen lihapulla tekoon (Ai kun tarvittaisiin vielä Kokki Kolmosta,).

Vettä ei taida vielä olla montaa sorttia pullohyllyssä,,,

On tullut joku kumma irtokaramellivillitys ravintopuolelle kautta linjan, ja sitä perustellaan sillä että palvellaan kaikkia ihmisiä ja samalla on opetettu kohta sukupolvi toisen perään nirsoilemaan urakalla.

Samahan se on tuo kauppojen aukiolo-"pakko" myös osittain, että mitä enemmän kaupan ovet on auki, sitä kalliimpaa on kaupasta ostettava tuote.

Säästöt;
Päivittäistavarakauppias voisi vähentää turhia varasto-ylläpito kuluja karsimalla tuotevalikoimaa reippaasti.
Tuotantolaitokset selviäisi vähemmillä muutoksilla tuotannossa.
Alkutuotanto vähemmällä lajikemäärällä.
Logistiikan ylläpitokulut, esim.1000 tuotteen sijaan vain 300tuotetta.
Mainontakulut,,no vähenee.
Jätekulut, hukkakulut,,pienenee tuotevalikoiman pienentyessä.
yms,,

Ja kukaan ei kuole ravinnonpuutteeseen vaikka kaupoista tuotevalikoimat supistuisi 60-70%,,:)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Hyvähän se on, että mietitään keinoja saada asioita eteenpäin. 500 miljoonaa on iso raha. Jos huomattava osa siitä tulisi tilojen hyväksi, niin monta asiaa olisi korjattu. Noista linkeistä ja aiheiden nostoista voi hyvin päätellä, että tuo ajateltu summa tulisi jakaantunmaan koko ketjuun. Se tarkoittaisi, että varsinaista muutosta ketjun rakenteessa ei tapahdu eikä siten myöskään rahavirroissa. Elintarvikeketjun rakenteen muuttaminen on välttämätöntä, jotta tilojen kannatavuus saataisi paranemaa. Se tarkoittaa kaupan monopolien merkityksen vähentämistä kustannustekijänä. Jalostavaa porrasta olisi varmaan syytä myöskin tarkastella. Tilojen toiminta tietenkin on luku sinänsä, mutta ilman riittävää korvausta tuotantokustannuksille asiat eivät parane. Mielenkiinnolla voi odottaa, että mitä hyvää tulee tarjolle.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Heikki ja Erkki, hyviä tuumailuja teillä. Kiitos niistä. Kävittehän osallistumassa aivoriiheen linkin kautta? Siellä tarvitaan järkeviä ja manipuloimattomia kansalaisten omia tuumailuja asiasta. Nyt niissä vastausvaihtoehdoissa oli aistittivissa tendenssin omaisuutta ja konsulttien ympäripyöreää mitäänsanomatonta "tasajalkahumppaa" ... Tarvitaan ihan oikeita esimerkkejä ja asioita - ei ne konsultit tiedä ruokaketjun osista ja prosesseista oikeasti mitään.

Muistan pienenä jyväskyläläisenä kaupunkilaistyttönä lähikaupasta ostaneeni pennin maksavia pienen pieniä nallekarhun näköisiä punaisia, vihreitä ja keltaisia nallekarkkeja. Olivat mahdottoman hyviä, ja niissä oli fiilistä kun kaupan tädin kanssa niitä yhdessä ynnättiin, montako pikkukourassani olevilla penneillä niitä sai. Tunne oli kuin lottovoittajalla - 30 pennillä sai kaksi kourallista nallekarkkeja! Voi sitä autuasta oloa! :)

Nyt kauppojen hyllyt notkuvat kaikenlaisia karkkeja, ihme ja kumma, mutta niistä eivät meinaa löytää mieleistään lapset eivätkä aikuiset. Voi tätä turhuuden turhuutta! Miten näistä turhuuden markkinoista oikein päästään eroon?!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset