Kirsiomp

Allekirjoita adressi vesankalaisten lasten turvallisen koulutien puolesta!

  • Lanka palaa jo - allekirjoitathan viim. 8.10. mennessä!
    Lanka palaa jo - allekirjoitathan viim. 8.10. mennessä!
  • Kivilouhimon sijainti Jyväskylän Vesankajärventiellä (arvio)
    Kivilouhimon sijainti Jyväskylän Vesankajärventiellä (arvio)

Jyväskylässä Vesankajärventien viereen suunnitellulla murskaamolla olisi merkittäviä haittoja Vesangan alueen asukkaille, vierailijoille ja ympäristölle. Murskaamon aiheuttamien ympäristöhaittojen lisäksi sinne tapahtuva raskasliikenne (ma-pe klo 6-22) vaarantaisi Vesangan päiväkoti-koulun noin 200 oppilaan koulutien turvallisuuden ja aiheuttaisi veronmaksajille merkittäviä lisäkustannuksia ylimääräisten koulukyytien järjestämisestä sekä Vesankajärventien korjaamisesta. Tie on hyvin kapea ja ELY-keskus ei ole luvannut tien parantamista.

Murskaamohankkeille myönnetään lupia eri puolille Suomea melko lähellekin asutusta, päiväkoteja ja kouluja eikä niiden kokonaisvaikutusta alueella useinkaan huomioida. Ympäristö- ja maa-aineslaki ei kiinnitä huomiota raskasliikenteen lisääntymiseen, vaikka se vaarantaa asukkaiden turvallisuuden ja heikentää tien kuntoa. Näin on käynyt esim. Saarenmaantiellä ja Saukkolantiellä. Emme voi antaa kylän läpi kulkevalle vilkkaalle Vesankajärventielle tapahtuvan näin - Yhdessä voimme vaikuttaa ympäristöjaoston päättäjiin!

Tue Vesangan kylän turvallisuuden, luonnon ja asumisviihtyvyyden säilyttämistä ja allekirjoita tämä adressi heti. Vetoamme laajalla joukolla Jyväskylän kaupungin rakenne- ja ympäristöjaostoon, että he hylkäävät murskaamon hakemuksen. Jaoston kokous on tiistaina 9.10.2018, joten asialla on kiire!

Muista vahvistaa allekirjoituksesi ilmoittamaasi sähköpostiin tulevalla linkillä. Ilmoitusta saa mielellään myös jakaa!

Sydämellinen kiitos vesankalaisten puolesta! heart

Mika Kanervo 

 

Allekirjoita tämä adressi

https://www.adressit.com/jyvaskylan_vesangan_murskaamon_vastustaminen?a=2

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Laura Kanervo, 29.9.2018 (Vesanka, Jyväskylä):

"Lähialueeltamme on paljon koululaisia, jotka kulkevat jalankulkijoina / pyörällä alakouluun ja yläkouluun bussipysäkille 1-2 km matkan kapeaa Vesankajärventietä ilman kevyenliikenteenväylää. Kannatamme arkiliikuntaa, mutta emme voi sallia lasten turvallisuuden vaarantamista rekkaliikenteen joukossa! Koulukyydit ei auttaisi vapaa-ajan liikkumista Vesankajärventiellä. Lapsilla pitää olla mahdollisuus harrastaa ja tavata ystäviään omatoimisesti! Pyydän kaikkia allekirjoittamaan tämän adressin ja vaikuttamaan siihen, että Vesankajärventietä voisi jatkossakin kulkea turvallisesti."

Lähde ja nettiadressiin tästä:

https://www.adressit.com/jyvaskylan_vesangan_mursk...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ensimmäisessä Lapsifoorumissa keskustellaan lasten ja perheiden asioista

Osana lapsistrategian valmistelua järjestetään 30. lokakuuta Lapsifoorumi, jossa käydään dialogista keskustelua lapsiystävällisemmän yhteiskunnan rakentamisesta. Tilaisuus on kaikille avoin, ja siihen voi osallistua myös verkon välityksellä."

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410845...

Ilmoittaudu verkko-osallistumiseen täällä:

https://link.webropolsurveys.com/EventParticipatio...

---

Ohi blogin aiheen hieman, mutta koskien LUOVA-virastoa ja ympäristön suojelua ks. alla:

"Kutsu: Luovan ympäristötoimialan sidosryhmä- ja asiakastilaisuus 7.11.

Tervetuloa osallistumaan Valtion lupa- ja valvontaviraston Luovan ympäristötoimialan sidosryhmätilaisuuteen 7.11. Helsingin Pasilaan. Luova-viraston valmistelu jatkuu, vaikka viraston aloittamisajankohta siirtyikin vuoteen 2021."

https://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publishe...

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 26.10. alla olevan linkin kautta (huom. paikkoja tilaisuuteen on rajoitetusti):

https://www.webropolsurveys.com/S/B98DC4267D56552F...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

On vaikea sanoin kuvailla, miten törkeällä, ammattitaidottomalla, asukkaiden terveydestä ja omaisuudesta piittaamattomalla tavalla louhimot Suomessa toimivat.

Lapsetkin vaaravyöhykkeellä. Meilläkin lapset joutivat olemaan noin kuukauden poissa koulusta, kun eivät uskaltaneet mennä kouluun räjäytysten johdosta.
Veimme kanteena oikeuteen ja KHO:ta myöten lasten koulutie todettiin vaaralliseksi ja vanhempien on turvattava koulumatka.

Siitä huolimatta ei oikeuden päätöstä viranomaiset kunnioittaneet vaan laittomat räjäytykset jatkuivat. Henkemme kaupalla kuljetimme lapset kouluun, koska yksin heitä ei voinut laittaa räjäytyksistä lensi jopa 5 kiloista kiveä pihaan toistuvasti.

Oulun puolessa lensi monen sadan metrin päähän 30 kiloinen kivi pellolla työskennelleen miehen viereen. Taas viranomaiset ei näyttöä!

Viranomaisten mielivalta vain jatkui Oululaisten kouluviranomaiset jakoivat koululaisille/ lapsille kuulosuojaimet räjäytysten vaarojen torjumiseksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sanna, ei voisi uskoa todeksi!! Toivottavasti vesankalaiset lukisivat nämä kirjoituksesi. Ja Jyväskylän ympäristöviranomaiset.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Edellinenkin sisäministeri oli yhteydessä minuun sähköpostilla sen jälkeen, kun ei ollut enään ministeri Päivi Räsänen tuden esille seuraavaa;
"Asia on tärkeä ja on hyvä että kiinnitätte siihen huomioita.
Lakia ja asetuksia tulee noudattaa ja noudattamisen valvominen pitää olla asianmukaista. Tämä on erityisen tärkeää kun kyseessä on räjähteiden kaltaiset vaaralliset aineet ja niiden aiheuttamat ympäristövahingot. Suosittelen myös lähestymään aiheella työ- ja elinkeinoministeriötä, ympäristöministeriötä ja sisäministeriötä".

Kyllä on oltu yhteydessä ja käyty myös paikalla ministeriöissä.

Myös muualta päin Suomea ovat tehneet rikosilmoitusta ja vastaukset sisäministeriöstä samaa vastuun pakoilua kuin meilläkin rikosilmoitus muuttuu "KANTELUKSI" vastataan aivan muuhun. Nyt viimeksi rikosilmoitus muuttui "KANSALAISKIRJEEKSI" !!!!
"Rikosilmoituksen kirjaaminen on tehtävä viipymättä, kun rikos tai tapahtuma tulee esitutkintaviranomaisen tietoon. Ilmoitus on kirjattava lähtökohtaisesti kun ilmoittaja epäilee tapahtumaa rikokseksi".

Hyvä kansanedustaja Päivi Räsänen käännyn puoleenne uudestaan, koska sain vastauksen sisäministeriöstä.
Entisenä sisäministerinä pyysin teitä perehtymään murskaamoiden räjähdysainelain vaatimuksiin/ käyttöön ym. lain vaatimuksiin. Pyysin, että kauttanne välitätte Sisäministeriön kansliapäällikölle Päivi Nergille, TEM ministeri Jari Linströmille kirjelmäni ja pyydän keskustelemaan heidän kanssaan mihin toimenpiteisiin asiassa on ryhdyttävä ja, että räjähteisiin liittyvä valvonta saadaan asianmukaiseksi.

Rikosilmoitukset muuttuu pallotteluksi poliisi- sisäministeri- sisäministeriö- poliisihallitus ja sinne se unohtuu, koska ei kärsi puuttua laittomaan toimintaan.

Poliisi ei toimi sisäministeriö alkaa pallottelemaan asiaa vaikka laki viranomaisten valvonnasta räjähteissä edellyttää sisäministeriötä toimimaan. Sadat ihmiset ennen meitä on joutuneet tähän samaan tilanteeseen (savupiiput hajoaa, takat irtoaa seinistä, kaivot tuhotaan, kivisade toistuvaa asutukseen ja talot tärisee päivittäin ja kivet lentää ympäristöön ja alueelle tuotu räjähdemäärä vastoin varastoinnin/käytön turvamääräyksiä on vakava onnettomuusriski, koska lain 390/2005 ja asetuksien turvamääräyksiä ei voi toteuttaa asutuksen läheisyyden vuoksi.

Poliisin olisi pitänyt huomioida, että turvallisuusnäkökohdat onnettomuusriskin osalta olisi pitänyt varmistaa TUKES:n luvassa ja toimintaan ei ole lupaa.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Lasten tähden täytyisi jo kiinnittää huomio, ettei laiton räjäytystoiminta ala. Kyseessä on niin valtavat räjähdystyö maat ja räjähde käyttömäärät yli suuria asutkselle. Hengen vaarallisella laittomuudella ei Jyväskylässäkään toteudu " lapsiystävällisemmän yhteiskunnan rakentaminen".

Muistatteko Jyväskylästä tätä tapaustaa! Jyväskylässä tapahtui 29.11.2012 louhintatyömaalla räjähdysonnettomuus, jossa kiviä lensi viereisiin taloihin. Räjähdysainetta kentässä oli 66 kg. HUOMATKAA 66 kiloa räjähdettä ja mursakaamoilla räjähdemäärät ovat ainakin 10 000 kilosta ylöspäin.!!!

Näyttöjä laittomuudesta löytyy jo pieniltäkin työmailta, ja murskaamot eivät ole pieniä, vaan lain määrittelemiä laajamittaisia.

Helsingin puolessa on syytteitä tullut jo pienistäkin TILAPÄISISTÄ räjäytys työmaista ja mistä syystä valvonta ei toimi Tukesilla, poliisilla ja toiminta voi olla kuten Espoon Matinkylässä, jossa tapahtui tiistaina 3.7.2012 kello 11.52 rakennustyömaalla räjähdysonnettomuus, jossa louhintaan liittyvässä räjäytyksessä lensi kiviä asuinhuoneistoihin, julkisiin tiloihin sekä lähiympäristöön aina 250 metrin päähän.
Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista kaksi vakavasti. Onnettomuudessa vahingoittui 30 ajoneuvoa ja työkonetta. Kuuteen rakennukseen tuli vaurioita. Omaisuusvahinkojakärsineitä asianomistajia oli yhteensä 44.

HUOMIO !!!!Onnettomuustutkimusselostuksesta Matinkylässä käy esille seuraavaa:
Räjähteiden varastointi ja säilytys
Räjähteiden varastointia saa harjoittaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) luvalla. Tukesin on valvottava varastointia. Poliisi Espoo kuuluu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen toimialueeseen. Poliisi ei ollut saanut ilmoitusta räjäytystyöstä, joten louhintatyömaahan ei kohdistunut poliisin tarkastuksen uhkaa.

HUOMATKAA Matinkylä ja kyseessä muutamia räjähde kiloja; On hyvin erikoista, että saman yrityksen kohdalla joudumme miettimään heidän räjähteiden hankintaa, siirtoa, varastointia ja käyttöä. Siinä on koko ketju. Mitä enää jää jäljelle? miettii kihlakunnansyyttäjä Harri Lindberg. http://metro.fi/matinkyla/uutiset/rajaytysturmasta...
Espoon käräjäoikeuden vuonna 2014 antamassa tuomiossa on kyse ollut kokonaisurakasta, joka on sisältänyt louhintaa ja räjäytystöitä. KO katsoo, että räjäytystyön yleisvaarallinen luonne huomioon ottaen räjäytystyötä koskevien säännösten noudattaminen on korostetun tärkeää.

Räjäytystyömaiden valvontaa halutaan tiukentaa. julkaistu 14.05.2008 klo 10:30, päivitetty 31.10.2008 klo 23:29 ”Pienten räjäytystyömaiden valvontaa halutaan parantaa. Valvonnan tehostamista vaatii kaksi vuotta sitten Espoossa Friisilässä sattunutta räjähdysonnettomuutta tutkinut tutkintalautakunta. Lautakunnan mukaan pienehköjä räjäytystyömaita ei tällä hetkellä valvota käytännössä lainkaan, eikä työmaille kohdistu edes valvonnan uhkaa.”

Lainauksia Friisilän onnettomuustutkinta selostuksesta. Ovat virallisia tietoja.
Valvontatarkastukset suoritettiin 18.–19.5.2006 ja 10.6.2006 poliisiviranomaisten ja Uudenmaan työsuojelupiirin yhteistarkastuksina.
Räjähteiden työpäivän aikaisessa säilytyksessä on havaittu puutteita. Räjähdysaineita säilytetään usein ajoneuvossa, joiden varustelussa ja merkinnöissä on havaittu puutteita.
Työmaille tehtyjen valvontatarkastusten ja tutkintailmoitusten perusteella räjähteiden säilytys ajoneuvoissa on osoittautunut yleiseksi käytännöksi. Lisäksi räjähdysaineita säilytetään esimerkiksi peräkärryissä ja työmaakopeissa, jotka eivät täytä säilyttämiselle asetettuja määräyksiä. Rikosilmoitusten perusteella räjähdysvarkauksien osuus on suuri. Räjähteitä säilytettiin myös yleiselle tielle pysäköidyissä ajoneuvoissa. Yhdellä työmaalla todettiin, että osaa räjähteistä säilytettiin määräysten vastaisesti varsinaisen työmaan ulkopuolella yleisessä käytössä olleen polkupyörätelineen vieressä. Helsingissä louhintatyömailla käytössä olleet räjähdevarastot eivät rakennusteknisesti olleet määräysten edellyttämää tasoa.

Espoossa tapahtui vuonna 2012 räjähdysonnettomuus, jossa louhintaräjäytyksessä lensi kiviä asuinhuoneistoihin, julkisiin tiloihin sekä lähiympäristöön aina 250 metrin päähän. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista kaksi vakavasti. Onnettomuudessa vahingoittui 30 ajoneuvoa ja työkonetta ja kuuteen rakennukseen tuli vaurioita. Omaisuusvahinkoja kärsineitä asianomistajia oli yhteensä 44.

SÄILYTYS PYKÄLÄLLÄ TAPAHTUNEET TUHOT. SÄILYTYS PYKÄLÄÄ EI VOI TOTEUTTAA MURSKAAMOILLA: Säilytys on enintään 60 kiloa / pv ja enintään 25 kiloa saa olla panostuspaikalla) muu oltava varastossa. (Jo työturvallissuuslaki edellyttää jota AVI valvoo.) Tällainen säilytys tulee kyseeseen ainoastaan omakotityömaalla. Esimerkiksi Espoon Friisilän räjähdysonnettomuudessa huhtikuussa 2006 räjähti noin 30 kiloa dynamiittia. Turmassa loukkaantui 10 henkilöä. Kuorma-autoa lastattaessa lavalta putosi kivi lähellä huolimattomasti säilytettyjen räjähteiden päälle. Friisilässä työskenneltiin kyseisellä säilytyspykälällä ja mitkä tuhot tulivat onnettomuudesta.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Turvallista koulumatkaa ei tule liikenne on niin valtavaa eikä liikenne yksin vaara! "Arvio toimintaan liittyvistä riskeistä, onnettomuuksien estämiseksi suunnitelluista toimista" Kokemuksesta voin kertoa, että 9 vuotta jätin kotini päiviksi lasten kanssa, koska ulkona pihalla oleskelukin oli täysin mahdotonta. Asukkaat joutuvat asumaan ja liikkumaan räjähdysten aiheuttamalla sirpalevaara-alueella. Tässähän on kuitenkin kyse hengenvaarasta. Lisäksi louhimon melu tulee aiheuttamaan asukkaille sietämätöntä ja terveydelle vaarallista haittaa.

Louhimotoiminnan tärinähaittoihin liittyen tässä videopätkä
kotkalaisesta kodista, kun 1,2 km päässä olevalla Rajavuorten
kivilouhimolla räjäytetään kalliota:
https://www.youtube.com/watch?v=X8gVq2ZnyMA

Kotkalaisissa kodeissa louhimoyrityksiin kytköksissä olevat konsultit
ovat käyneet kodeissa toteamassa, etteivät talojen halkeamat ja
putoilevat kaakelit muka voi aiheutua räjäytyksistä. Sama toistuu ympäri maan, kun olemme kuunnelleet louhimoiden vieressä asuvien asukkaiden kertomuksia ja katselleet kuvia heidän vaurioituneista kodeistaan.

Louhimo- ja kallionmurskausalan yritykset ovat järjestäytyneet.

Arvatkaa miltä tuntuu, kun Oulaisissa louhija säilytti lainvastaisesti tuhansien kilojen räjähdysainemäärät pakettiautossa ja vanhassa linja-autossa, keppi ovella pönkkänä ja kaasuliekki oven välissä. "Linja-auto oli samalla työntekijöiden taukotupa.

Törkeät huolimattomuudet ja laiminlyönnit ovat louhimoissa ja räjäytyskentillä niin yleisiä, että alan yritysten ja työntekijöiden ammattitaito on enemmän kuin kyseenalainen.

"Poliisi teki räjäytyksestä rikostutkimuksen, kun pihalle tuli kiven sirpaleita. Panostajat tuomittiin sakkoihin, koska he eivät olleet käyttäneet peitteitä. Vaara oli jatkunut vuosikymmenen ajan. Tuomittiin 1 kerrasta vaikka kiven sirpaleita lensi 9 v. päivittäin. Huomatkaa !!! "eivät olleet käyttäneet peitteitä", kun 1 x tuli tuomio. Peitteitä ei voida murskaamoiden suurissa kentissä edes käyttää. Louhijan myöntää tutkimus pöytäkirjoissa "emme voi käyttää peitteitä".

Oikeuden päätöksessä on myös todettu Tenkulan kodin vaurioituneen useasta kohdasta louhintaräjähdysten tärähdyksistä. Lasten koulumatka on myös arvioitu lentävien kiven sirpaleiden vuoksi vaaralliseksi.

Kotkalainen Ritva Suortti asuu 250 metrin päässä louhimosta, jossa on ammuttu jättiläismäisiä ylipanoksia: "Virallisten panostuskirjojen mukaan vuonna 2010 suurin kerralla räjäytetty räjähdysainemäärä oli 13 381 kiloa."
Kolmen kuukauden aikana talvella 2010 louhittiin 663 600 tonnia kiveä. Käytetty räjähdemäärä oli 253 003 kiloa. Tiedot ilmenevät Kotkan ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Kangasalan Kallion yritysalueen kallionlouhinnasta. Kallionmurskauksessa irtosi sulfidipitoisia mineraaleja, jotka happamoittivat läheisen Halimajärven 2010-11. Kunta joutui kalkitsemalla neutraloimaan erittäin happamia hulevesiä.

Forcit ja Finnrock ovat käytännössä sama firma (yhteisomistus). Forcit toimittaa räjähteet ja Finnrock muka konsulttina "valvoo" räjäytyksiä ja antaa viranomaisille lausuntoja, etteivät mitkään kiinteistöille aiheutuneet vauriot voi johtua räjäytyksistä.

Käytännössä verkosto toimii siten, että Finnrock räjäyttää ja valvoo, Forcit toimittaa räjähdysaineet ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) katsoo sivusta.
Siksi monet oikeudenkäynnit ovat päättyneet louhinnasta kärsivien tappioon. Yritysten lakimiehet todistelevat, etteivät perustusten halkeamiset, tärinä, pöly, melu, kaivojen kuivumiset ja vesien saastumiset johdu louhinnasta.
Lukuisat kiinteistöt kärsivät aineellisia vahinkoja, asukkaat ovat uupuneita melun, pölyn ja loputtomiin jatkuvan valituskierteen keskellä, mutta viranomaiset vetäytyvät vastuusta konsulttifirmojen vääristeltyjen lausuntojen turvin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sanna, oletko kokeillut kirjoittaa asiasta presidentillemme? Voisitko sitä ehkä harkita?

Koko kansan presidentillämme on sydän paikallaan ja sykkii lämpimästi erityisesti lapsille.

---

Tasavallan presidentille ja tasavallan presidentin kansliaan voit lähettää postia osoitteeseen:

Mariankatu 2
00170 Helsinki

Tasavallan presidentin sähköposti: presidentti@tpk.fi
Tasavallan presidentin kanslian sähköposti: kirjaamo@tpk.fi
Mediatiedustelut: press@tpk.fi

http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?nodeid=44845

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Emme ole itse kokeilleet presidentille kirjoittaa. Minulla on vahva muisti kuva, että näiden vuosien aikana olisin kuullut, että jotku olisi sitäkin tietä yrittäneet.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sanna, voisitko Sinä kirjoittaa? Sinulla on niin mahtava asiantuntemus asiassa, omakohtaista kokemusta ja valtavasti hyvää kirjallista materiaalia.

Kirjoituksessa voisi ottaa esimerkin jo tapahtuneesta vääryydestä teidän kohdallanne ja kirjoittaa samalla myös nyt suunnitteilla olevasta Vesankajärventien kivilouhimohankkeesta Jyväskylässä, jonne ei toivota samaa vääryyttä tapahtuvaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset