Kirsiomp

Opiskelijat! Opintolainahyvitystä markkinoidaan edelleen virheellisesti

 • Kuva 2. Keskisuomalaisen esimerkki Kela-laskurilla
  Kuva 2. Keskisuomalaisen esimerkki Kela-laskurilla
 • Kuva 3. https://www.kela.fi/opintolainavahennys-maara-ja-maksaminen
  Kuva 3. https://www.kela.fi/opintolainavahennys-maara-ja-maksaminen
 • Kuva 4. https://yle.fi/uutiset/3-9777209
  Kuva 4. https://yle.fi/uutiset/3-9777209
 • Kuva 5. Nordea.fi: https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/lainat/opintolaina/opintolainahyvitys.html
  Kuva 5. Nordea.fi: https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/lainat/opintolaina/opintolainahyvitys.html

 

Tämän päivän (24.9.2018) Keskisuomalainen-lehdessä on jälleen kerran virheellistä, vähintääkin harhauttavaa markkinointia opintolainahyvityksestä*.

(Ennen vuotta 2014 sama asia kulki nimellä opintolainavähennys, joka oli vähennys verosta, kun nykyinen opintolainahyvitys on valtion pankille maksama osuus opiskelijan opintolainasta).

Tämän päivän [24.9.2018] Keskisuomalaisessa sanotaan mm. näin:

"Jos esimerkiksi suorittaa tyypillisimmän maisteritutkinnon ja enintään kuudessa vuodessa, saa hyvitystä valmistusmispalkkiona enimmillään 6 200 euroa. Ehto on, että olet nostanut opintolainaa vähintään 18 000 euroa, sanoo Kelan vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen." 

Tästä esimerkistä kun laskee tuon 6 200 euroa, se tapahtuu nykyisten opintolainahyvitystä koskevien lakien ja säännösten mukaan näin:

18 000 - 2500 (vähennetään opiskelijan omavastuu) = 15 500 euroa. Kun tuosta 15 500 eurosta lasketaan opintolainahyvityksen määrä 40 %, niin se tekee juuri tuon 6200 euroa.

Kuitenkin tänä päivänä opintolainaa nostava opiskelija saa Kelalta aikanaan päätöksen, että opintolainaa hyväksytään vain 9 kuukaudelta per opintovuosi. Eli todellisuudessa tänään Keskisuomalainen-lehden tapaan markkinoidulla tavalla ja kerrotulla opintolainahyvityksen määrällä opiskelija ei tule koskaan opintolainahyvitystä itselleen saamaan.

Todennäköisesti Keskisuomalaisessa esitetyssä esimerkissä opiskelija saa opintolainahyvitystä 6200 euron sijasta vain 4650 euroa - siis jopa 1550 euroa vähemmän, kuin mitä oletti saavansa.

Olen jättänyt tästä asiakokonaisuudesta (erityisesti opintolainavähennyksen osalta) Kelalle oikaisuvaatimuksen jo vuonna 2016. Asian selvittely on edelleen kesken, mm. virheellisen valitustien vuoksi.

Huom. opiskelijat (ja heidän vanhempansa), katsokaa tämä alla oleva Kelan vastaavan suunnittelijan, Ilpo Lahtisen, "valaiseva" esitelmä aiheeseen ennen kuin nostatte opintolainaa itsellenne.

Pyytäkää myös omasta pankistanne tarkka selvitys siitä, paljonko opintolainahyvitystä tulette aikanaan opintolainastanne saamaan.

https://

Nimim. Kokemusta omaava wink

---

Aiheeseen liittyen:

KKO:n tulee ottaa myös tämä opiskelijoita koskeva osuus vakuutusoikeudelle/hallinto-oikeudelle menevään aloitteeseensa mukaan, koska opintotukilautakunnat on lakkautettu tämän vuoden alusta ja usein myös vähävaraiset opiskelijat tarvitsevat veloituksetonta lausunnonantajaa omissa oikaisuvaatimus- tai valitusasioissaan Kelalle.

Kela ei voi yhtä aikaa neuvoa, ohjata ja käsitellä opintolainaa ja -etuuksia koskevia rahavirtoja ja olla samalla aikaa ensimmäisenä valitusviranomaisena ratkaisemassa näitä samoja asioita koskevia oikaisuvaatimus- ja valitusasioita.

Alla yksi esimerkki siitä, miten opintolainavähennystä on markkinoitu väärin eli "kolmasosana" koko lainasummasta (valitettavasti nyt Kauppalehden maksumuurin taakse laitettuna/ päivitetty 10.7.2019):

- -"Opiskelija voi saada opintolainahyvityksen, jos hän nostaa opintolainaa ja suorittaa tutkinnon määräajassa. Hyvitys eli Kelan maksama opintolainan ylimääräinen lyhennys voi olla jopa kolmasosa opintolainasta." - -

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/opintolainan-suosio-reippaassa-kasvus...

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Opiskelijat, laskekaa tällä alla olevalla Kelan opintolainavähennyslaskurilla (A) tai opintolainahyvityslaskurilla (B) oman tutkintonne enimmäislainamäärän mukainen vähennys/hyvitys ja vaatikaa se etukäteen sitovana paperille:

A) opintolainavähennystä koskien:

https://asiointi.kela.fi/ovlaskenta_app/OVLaskenta...

B) opintolainahyvitystä koskien:

https://asiointi.kela.fi/ollaskenta_app/OLLaskenta...

Näin toimien vältytte monilta ongelmilta jatkossa. Oikeusturva tässä asiakokonaisuudessa on nyt täysin olematonta, koska kukaan viranomainen ei tunnu tuntevan asiaa koskevaa lainsäädäntöä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tämä sekava ohje on tällä hetkellä Kelan www-sivuilla:

- -"Opintolainahyvityksen enimmäismäärä lasketaan niin, että jokaista lukuvuotta kohti huomioidaan 9 kuukauden laina ja lukukautta kohti 5 kuukauden laina. Hyvityksessä huomioitava lainamäärä on enintään

400 e/kk suomalaisessa korkeakoulussa suoritetussa tutkinnossa
700 e/kk ulkomaisessa korkeakoulussa suoritetussa tutkinnossa.

Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, minkä suuruisia opintolainaeriä nostat tai milloin ne nostat. Huomioimme kaikki korkeakouluopintojen aikana nostetut opintolainat täysimääräisesti, mutta yhteismäärän osalta enintään enimmäislainamäärän verran." - -

https://www.kela.fi/opintolainahyvitys-maara-ja-ma...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kuva 5. Nordea.fi

Tässä tyyppiesimerkki virheellisestä/harhauttavasta opintolainahyvityksen (ja opintolainavähennyksen markkinoinnista):

https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/...

- -"Kela maksaa opintolainahyvitystä tutkinnon suorittamisen jälkeen, kun olet nostanut opintolainaa vähintään 2 500 euroa. Opintolainahyvityksen määrä on 40 prosenttia opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä. Jos sinulle myönnetään opintolainahyvitys, Kela maksaa hyvityksen yleensä suoraan pankkiin opintolainaasi ylimääräisenä lyhennyksenä." - -

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset