Kirsiomp

Kotitalousvähennys ja kiinteistövero leivottava sotu-uudistuskakkuun sisään

  • Kotitalousvähennys ja kiinteistövero leivottava sotu-uudistuskakkuun sisään

 

Heikki Hiilamo: "Kotitalousvähennys on ennen muuta yksi hyvätuloisten asumisen tukimuoto"

Kuuntele 5 minuutin pituinen Yle-Areenan lähetys alla olevasta linkistä:

https://areena.yle.fi/1-4531597?autoplay=true

 

Sama aihe Yle Uutiset verkossa:

https://yle.fi/uutiset/3-10404488?utm_source=newsletter&utm_medium=email...

 

yes Ehdotukseni on, että niin kotitalousvähennys kuin kiinteistöverokin uudistetaan osana sotu-uudistusta niin, että ne huomioivat jokaisen Suomeen veroja maksavan taloudellisen tilanteen yksilöllisesti ja reaaliaikaisesti. Tämänhän pitäisi olla mahdollista nyt kun me saamme kansallisen tulorekisterin, jossa on kunkin saamat tulot helposti saatavilla. 

Kotitalousvähennyksen ja kiinteistöveron tulee olla oikeudenmukainen ja huomioida jokaisen yksilöllinen veronmaksukyky. 

---

Sähköinen tietokanta tulotiedoille

Tulorekisteri sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot. Tiedon tuottajat – esimerkiksi työnantajat ja tilitoimistot – ilmoittavat tiedot ansiotuloista tulorekisteriin reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti.

Tulorekisteri otetaan käyttöön vaiheittain:

  • 1.1.2019: palkkatiedot
  • 1.1.2020: etuus- ja eläketiedot

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin koskee kaikkia palkkojen ja etuuksien maksajia tämän aikataulun mukaisesti ilman siirtymäaikoja.

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutise...

 

---

Ottakaapa kantaa! smiley

Myös kansanedustajien - jopa ministerien - kannanotot olisivat tarpeen täällä US-blogissa, jotta aiheesta syntyisi hedelmällinen keskustelu.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hiilamo on hiiltynyt siitä, että hyvätuloiset käyttävät kotitalousvähennystä enemmmän kuin huonotuloiset. Vaan todennäköisestihän se palkka niistä kotona tehdyistä töistä menee tarpeeseen.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kuinka pienituloinen edes voisi saada kotitalousvähennystä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lauri-Pekka Alanko

Kotitalousvähennyksen ansiotuloista menevästä verosta vähennys tehdään muiden vähennysten jälkeen ennen alijäämähyvitystä.

Siltä osin kuin vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään kunnallisverosta, vakuutetun sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta näiden verojen suhteessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lauri-Pekka, ihan oikein ajateltu. Hiilamon kirjoitus blogitekstissä on samansuuntainen kanssasi:

- - "Eläkeläisillä ongelma on paitsi palkansaajia pienemmät tulot myös se, että vähennys tehdään verosta. Pienimmistä eläkkeistä ei kuitenkaan makseta veroja, joten vähennyksiäkään ei voi tehdä. Lisäksi kotitalousvähennys syrjii yksin asuvia.

Ongelmat olisi helppo ratkaista. Vähennyksen suuruus voisi esimerkiksi olla sidottu käänteisesti tuloihin: mitä pienemmät tulot, sitä suurempi vähennys. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi sitomalla omavastuun tuloihin." - -

--

Tämän Hiilamon ehdottaman tuloihin perustuvan kotitalousvähennyksen omavastuuajattelun voi sisällyttää tulevaan sotu-uudistukseen. Ja ihan samoin sen voisi tehdä kiinteistöveron kohdallakin tulosidonnaisesti. Myös Omakotiliitto on tämän kiinteistöveron tulosidonnaisen mallin kannalla.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kotitalouvähennys keksittiin harmaan talouden torjumiseksi.Tuohon on parempiakin keinoja. Kotitalousvähennys aiheuttaa monenlaisa vääristymiä talouteen ja epätasa-arvoa niin yksityisille, kuin yrityksille. Siitä voisi hyvin luopua muuttamalla muiden verojen ja vähennysten perusteita ja sosiaaliturvaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

En luopuisi siitä, koska se on rakennusfirmoille yksi meriitti ja mainos, että ne osaavat ja haluavat olla kotitalousvähennyskelpoisia. Se on yksi hyvän laadun tae, että rakennusfirmoilla on nämä asiat kunnossa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Omakotiliiton ehdotukset

- -"1. Omakotiliitto esittää, että kiinteistöveron kehittämisessä lähtökohdaksi tulee ottaa asumistalous ja sen käytettävissä olevat tulot sekä verotuksen oikeudenmukainen ja kohtuullinen kohdistuminen asukkaisiin asumismuodosta riippumatta. Kiinteistöverotus tulee nähdä osana verovelvollisen kokonaisverorasitetta. Kiinteistöverotusta tulee Omakotiliiton mielestä kehittää niin, että se tulee tasapuoliseksi eri asumismuodoille." - -

https://www.omakotiliitto.fi/vaikuttaminen/valtaku...

https://www.omakotiliitto.fi/omakotiliitto/ajankoh...

Katso myös:

"Täällä peräkylällä kiinteistövero ei naurata"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260570-ta...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

En nyt menisi taas heti tyrmäämään kotitalousvähennystä vain rikkaiden hyväksi meneväksi. Tyypillistä Hiilamon propakandaa.

Kotitalousvähennystä voi hakea tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.

On kymmeniä asioita joista myös köyhien on huolehdittava. Monessa torpassa täytyy katto uusia, kaivo korjata, jätevesijärjestelmä rakentaa, uusia vesivaraaja, viemäröinti, vesijohdot, sähköpäätaulu ja sähköistys etc. Nämä nyt on ehdottoman välttämättömiä myös huonompituloiselle.

Lisäksi on lukuisia palveluita joita ei jaksa tai voi tehdä. Lumenluonti, nurmikon leikkaus jne. Moni hoitaa vanhempiensa hoidon ja siivouksen omasta pussistaan ja voi käyttää kotitalousvähennystä omien vanhempiensa eduksi.

Tämä Hiilamo on mielestäni jo lähtökohtaisesti vastustamassa kaikkea, jos nk. keskituloinen tai varakas jotain siitä hyötyy. Siinä menee kyllä lapsi pesuveden mukan, jos kotitalousvähennys poistetaan. Alkaa moni torppa kylmetä !

Tämä sosiaalipolitiikan professori, puoluetaustaltaan tunnettu, kuuluu mielestäni "sarjaan asiantuntija" jonka mieleipide tuodaan poliittiseen keskusteluun ainoana oikeana mielipiteenä. Mielipiteitä voi tuoda julki muiltakin professoreilata !

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ilkka, asiassa on hyvä hakea kompromissiratkaisua. Hiilamon esitystä tulee kehittää:

Minusta ihan maalaisjärkisesti ajateltuna (vaikka kaupunkilainen olenkin) olisi hyvä, että kun sotu-uudistus kuitenkin tehdään, niin nämä kaksi "tavallista pulliaista" koskettavaa veroasiaa leivottaisiin kakkuun sisälle - ja vieläpä oikeudenmukaisesti veronmaksukyky huomioiden.

Ei ole mitään järkeä ahdistaa kansalaisia ylisuurilla veroilla, jos he sitten hakevat sen saman rahan sossusta. Lisää vain byrokratiaa ja siten valtion kustannuksia.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Jos verot eivät riitä kattamaan koko kotitalousvähennystä, vähentämättä jäänyttä osaa ei voi siirtää seuraaville vuosille."

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja...

Tähän tulisi saada heti korjaus: Vähentämättä jäänyt kotitalousvähennyksen osa tulisi saada vähentää seuraavina vuosina. Näin myös pienituloinen voisi saada ajan kuluessa kotitalousvähennyksen kokonaan hyödykseen. (Silloin se käyttäytyisi samoin kuin esim. opintolainavähennys, jonka opiskelija saa opintolainansa takaisinmaksussa hyväkseen tutkinnon suorittamisen jälkeen kymmenen, jopa 15 vuoden ajalla.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset