Kirsiomp

Aktiivimalli 1:llä piiskatut jäävät taas vähemmälle? Näinkö tosiaan on?

  • https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveysministerion-hallinnonalan-talousarvioehdotus-vuodelle-2019
    https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveysministerion-hallinnonalan-talousarvioehdotus-vuodelle-2019

 

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaa budjettiesityksessään, että ministeriön hallinnonalan määrärahat ovat vuonna 2019 noin 14,97 miljardia euroa.

Se on noin 36,8 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2018 varsinaisessa talousarviossa. Vähennys johtuu pääosin työllisyyden kasvusta. - -  (jatkuu alla)

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveysministerio...

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/HE_123+201...

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/istunto?sessionId=0b00908f805d4c4b

https://verkkojulkaisut.vm.fi/zine/138/cover

 

Muualla verkossa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Eräs pominta STM.n talousarvioesitystekstistä:

"Eriarvoistumista ehkäistään

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa, että vähimmäismääräiset sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha ja erityishoitoraha korotetaan työmarkkinatukea vastaavalle tasolle. Tämä vähentää eriarvoisuutta. Päivärahat nousisivat 80,50 eurolla kuukaudessa. Tästä aiheutuvat kokonaiskustannukset valtiolle olisivat noin 18,9 miljoonaa euroa." - -

---

Miten tulkitsette tämän edellä kerrotun?

Nousevatko työmarkkinatuet, vai rahoittavatko pitkäaikaistyöttömät (ts. työmarkkinatukea saavat) nämä em. "vähimmäismääräiset sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusrahan ja erityishoitorahan" Aktiivimalli I:n eli 5 %:n leikkauksen kautta?

Eli toisilta vähävaraisilta otetaan, jotta toisille vähävaraisille voidaan antaa jotain lisää?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

- -"Tässä kooste hallituksen ensi vuoden talousarvion keskeisistä päätöksistä:

- Suomi ottaa ensi vuonna velkaa vielä noin 1,5 miljardia, velaksi eläminen päättyy viimeistään vuonna 2021.
- Kokonaisveroaste ei nouse.
- Pienimpiä päivärahoja (sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kuntoutusraha ja erityishoitoraha) korotetaan. Tämä tarkoittaa arviolta 80,50 euron kuukausikorotusta vähimmäispäivärahoihin.
- Kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkkeen korottamiseen varataan 10 miljoonaa euroa eli 9 euroa kuukaudessa.
- TE-toimistot saavat työttömien aktiiviseen työnhakuun 10, 3 miljoona euroa lisärahaa.
- Ikääntyneet työttömät pääsevät helpommin eläkkeelle. Eläketukea voivat saada viisi vuotta työttömänä olleet, kuusikymmentä vuotta täyttäneet.
- Työntekijöiden ja yrittäjien oleskelulupia nopeutetaan. Maksimikäsittelyaika on neljä kuukautta tämän vuoden loppuun mennessä. Ensi vuonna tavoiteaika on kaksi kuukautta.
- Maanviljeiliöille maksetaan korvauksia kuivasta kesästä. Tänä ja ensi vuonna maanviljelijät saavat korvauksia yhteensä 86,5 miljoonaa euroa.
- Ajoneuvoveroa kevennetään 50 miljoonalla eurolla vuonna 2020.
- Piensijoittajille tulee vuoden 2020 alusta sijoitussäästötili. Tavallinen kansalainen voi sijoittaa tilille 50 000 euroa. Tuotoista tilin sisällä ei tarvitse maksaa pääomaveroa ennen kuin voitot nostaa itselleen.
- Alkoholiveroa korotetaan 30 miljoonalla ja virvoitusjuomien veroa 25 miljoonalla eurolla." - -

https://yle.fi/uutiset/3-10374246

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Edellä Yle on tulkinnut samoin: "Pienimpiä päivärahoja (sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kuntoutusraha ja erityishoitoraha) korotetaan. Tämä tarkoittaa arviolta 80,50 euron kuukausikorotusta vähimmäispäivärahoihin."

Siis ei korotuksia työmarkkinatukeen hallituksen talousarvioesityksen mukaan. Pitkäaikaistyöttömät saavat pitää Aktiivimallin 5 %:n leikkaukset nykytason työmarkkinatuesta.

Tänään Antti Rinne Ykkösaamu-ohjelmassa lupasi Aktiivimallileikkaukset poistaa, jos SDP on pääministeripuolue. Miksi hallitus syöttää näin suoraan Rinteen lapaan?! Olen jo kauan sitä ihmetellyt ja ihmettelen edelleen.

Toinen tällainen maalisyöttö hallitukselta suoraan Rinteen lapaan on alle 20 henkeä työllistävän firman irtisanomissuojan heikennys. Käsittämätöntä.

Nyt kyllä hallitusporukassa tyhmyys tiivistyy ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset