Kirsiomp

Tilanne alle 20 hengen yrityksissä tulevaisuudessa? Ei tosikoille.

- nukuitko pommiin? - krapulassa työpaikalle? - pureskelitko kynsiäsi? - piirtelitkö vessan seinään? - otitko otsatatuoinnin? - piereskelitkö avokonttorissa? - piditkö ½-tunnin tupakkatauon? - pamahditko paksuksi? - joitko aina sen viimeisen tipan työtiimisi kahvipannusta? - parkkeerasitko autosi pomon parkkipaikalle?

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Työntekijän irtisanominen menee näin vielä tällä hetkellä:

https://www.erto.fi/tyosuhdeopas/irtisanomisperust...

TEMatiikkaa-blogi:

- -"Ymmärrän oikein hyvin, että olemme erittäin herkän asian kanssa tekemisissä. Irtisanomisen perustelut pitää olla kestävät myös jatkossa. Meillä on perustuslaki ja kansainväliset sopimukset, jotka määrittelevät sen, miten ihmisiä voidaan irtisanoa" - - (Jari Lindström)

https://tem.fi/blogi/-/blogs/tyollistaminen-helpom...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Suomessa

- 89,2 % yrityksistä on 0-4 työntekijän yrityksiä
- 5,3 % yrityksistä on 5-9 työntekijän yrityksiä
- 2,8 % yrityksistä on 10-19 hengen yrityksiä
- ja vain 2,7 % yrityksistä on 20 hengen tai sen yli meneviä yrityksiä

(tilanne 12/2017)

https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_yri...

---

Tulee mieleen asia kyllä niinkin, että jos sinulla on hyvä ammattitaito, osaaminen ja CV lyönnissä, niin miksi edes ajattelisit meneväsi alle 20 hengen firmaan töihin? Luovuttaaksesi omat ideasi tälle pikku firmalle, joka sinut sitten irtisanoo?

Onkohan tämä isojen firmojen - ja isojen poikien - taktiikkaa saada parhaimmat osaajat itselleen, takaamalla heille paremman työsuhdeturvan?

Onhan se tämäkin yksi kilpailuvaltti kun kilpaillaan parhaimmista työntekijöistä...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei hyvä osaaja tarvitse työsuhdeturvaa. Ellei hän kelpaa jollekin, niin ottajia on kyllä niin pienissä kuin suurissakin yrityksissä.

Jos yritys alkaa irtisanomaan porukkaa ja syynä on, että yrityksen ilmapiiri on huono tai että firmalla menee huonosti, parhaita ei tarvitse edes irtisanoa, he lähtevät itse.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto
Käyttäjän eerovainionpaa kuva
Eero Vainionpää

- nukuitko pommiin?
Validi irtisanominen ainakin jos toistuvaa.

- krapulassa työpaikalle?
Validi irtisanominen ainakin jos toistuvaa.

- pureskelitko kynsiäsi?
Hyvää työntekijää kukaan ei irtisano tästä syystä.

- piirtelitkö vessan seinään?
Mitä vittua? osoittaa aikamoista lapsellisuutta piirrellä vessan seinään. Kenkää tällaisille keijoille surutta.

- otitko otsatatuoinnin?
Asiakaspalvelussa validi peruste antaa kenkää.

- piereskelitkö avokonttorissa?
Niin minäkin, viimeksi perjantaina varmaan 10 kertaa, kukaan ei anna kenkää tästä jos olet hyvä työntekijä.

- piditkö ½-tunnin tupakkatauon?
Joo ihan validi ongelma jos ko ½ tunnin taukoja on monta päivässä.

- pamahditko paksuksi?
Joo ihan validi ongelma jos työnantajalle aiheutuu enemmän kuluja kuin jos mies pani jonkun paksuksi.

- joitko aina sen viimeisen tipan työtiimisi kahvipannusta?
Ketään ei kiinnosta.

- parkkeerasitko autosi pomon parkkipaikalle?
Pomo saattaa huutaa sulle, jos olet hyvä työntekijä et saa monoa ellet tee tätä jatkuvasti (jolloin todnäk haluat kenkää).

Tää on taas tätä kommunistien itkua siitä mikä on oikein tai ei.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kerronpa Eero sinulle, etten koskaan tulsi sinun firmaasi töihin, enkä muutekaan halua tuntea sinua. Sitäpaisi itken kuin kommunisti.

Käyttäjän eerovainionpaa kuva
Eero Vainionpää

No ei tartte hakea, työpaikkailmoituksia on auki viikottain.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Sinulla on siis usein tapana tulla töihin myöhässä krapuloissasi. Pidät puolen tunnin röökitaukoja useamman kerran päivässä, piirtelet pillun kuvia vessan seiniin ja ihan vittuillaksesi parkkeeraat autosi pomon autopaikalle. Lisäksi otit hakaristitatuoinnin naamaasi, vaikka toimit asiakaspalvelutehtävässä.

Palkkaisitko itse itsesi töihin omaan firmaasi?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Eero, kaikella ystävällisyydellä - luitko otsikon tarkkaan?... Muuta ei ole tarvis kommentoida, jääköön omaan arvoonsa.

Katsoin kirjoituksesi samaan aiheeseen:

http://eerovainionpaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254...

Käyttäjän eerovainionpaa kuva
Eero Vainionpää

Yep, pysyn kantani takana. Se on validi.

Pekka Iiskonmaki

Kari Suomalainen oli skeptinen ja sarkastanen.

Hän totesi kerran, jos henkilön nimi ei mahdu A-4 paperin yhdelle riville, niin ei häntä voi ottaa vakavissaan.

Pekka Pylkkönen

Paska työntekijä tarvitsee työsuhdeturvaa. Hyvälle tai edes siedettävälle löytyy aina ottajia.

Pekka Iiskonmaki

#12
Tämä on karu totuus.

Miksi työnantaja laitetaan eriarvoiseen asemaan duunarin kanssa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Pertti & co, kirjoitin ihan ajatuksella ja tarkoituksella sen kommentissani nro 2 olevan tekstin, kun mainitsin, että "Luovuttaaksesi omat ideasi tälle pikku firmalle, joka sinut sitten irtisanoo?" jne.

Tulevaisuudessa kun robotit tekevän sen vähemmän luovan työn, niin niille huippulahjakkaille työntekijjöille on kyllä ottajia, joilla on niitä hyviä luovia ideoita firman kehittämiseksi.

On siis riski, jos tällainen huippuosaaja menee alle 20 hengen firmaan töihin - siis jos hallituksen suunnitelmat irtisanomissuojan heikennyksestä toteutuvat - ja luovuttaa ideansa tälle pikku firmalle, ja sitten tämä huippuosaaja tuleekin irtisanotuksi jonkun pikkuseikan vuoksi, kuten listasin näitä "pikkuseikkoja" humoristisessa blogitekstissäni. Joka oli muuten tarkoitettu ei-tosikoille. Taisi nyt mennä useimmilta ohi ;-)

PS. Pertti, minä haluan jättää kirjoituksillani lukijallekin jotain tehtävää: En halua sanoakaan itse kaikkea. Saatan polulle, ja siitä saa jokainen jatkaa - jos haluaa.

Useimmat kirjoituksistani ovat totista asiaa ajankohtaisista aiheista - nyt halusin vähän irrotella huumorin keinoin - ajankohtaisesta aiheesta tälläkin kertaa.

Mukavaa sunnuntaipäivää kaikille! :)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässäkin näkökohtia asiaan (Yle 12.4.2018):

"– Jos työntekijä on rikkonut velvoitteitaan, käyttäytynyt epäasiallisesti, niin näissä tilanteissa työsuhde voidaan päättää, kun on painava syy. Jos henkilöstöä on alle 20, niin perusteet ja työntekijän epäasiallinen käytös näyttelee toista roolia kuin sadan ihmisen yrityksessä, pohtii irtisanomisen problematiikka ministeriön hallitusneuvos Tarja Kröger.

– Ajatus on se, että otetaan huomioon erityisolosuhteet pienissä yrityksissä, hän jatkaa.

Lindströmiltä kysyttiin, voiko muutos aiheuttaa sen, että yritykset eivät uskalla enää kasvattaa toimintaansa, kun irtisanominen on helpompaa pienissä yrityksissä.

– Kävimme läpi, että tuleeko siitä tällainen kannustinloukku. On tunnistettu tämä haaste, että näinkin voi olla, ministeri vastasi." - -

https://yle.fi/uutiset/3-10155908

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yrittäjiä syytetään aina ahneudesta. He haluavat työntekijänsä mahdollisimman halvalla, myyvät tuotteensa ylihintaan ja vievät rahansa veroparatiisiin.

Mutta siinä vaiheessa, jos yritys voisi kasvaa 20 työntekijästä 21 työntekijään, ahneus yhtäkkiä väistyykin pelon tieltä. Mahdollisia, entistä suurempia tuloja ei uskalleta yrittää, koska työntekijöiden irtisanominen ei enää onnistu yhtä helposti. Pelko on siis vielä ahneuttakin suurempi voima...

Yrittäkäähän (sic!) päättää...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä vielä yksi "polunreunuskivi":

HS 12.4.2018 politiikan toimituksen esimies Kalle Silfverberg:

"Näin hallitus hivuttaa työelämää uuteen uskoon – irtisanomissuojan heikennys on vain pieni palanen

Isoa työmarkkinauudistusta ei tehdä kertarysäyksellä vaan pienin askelin. Yhteensä muutoksista tulee kuitenkin suuri harppaus, kirjoittaa talouden ja politiikan toimituksen esimies Kalle Silfverberg.

Keskiviikkona hallitus teki pari päätöstä, jotka muuttavat monen suomalaisen työelämää. Alle 20 työntekijän yritykset voivat irtisanoa ihmisiä nykyistä helpommin ja työttöminä olleita nuoria aikuisia voi palkata määräaikaisiksi ilman erityistä syytä.

Päätökset eivät sellaisenaan mullista Suomea, mutta olennaista onkin ymmärtää, että ne asettuvat jonon jatkoksi viime vuosien pienten muutosten sarjassa.

Nykyinen hallitus uudistaa työelämää hivuttaen, pienin askelin, pala palalta. Se on sille helpompi ratkaisu kuin iso ja mahdollisesti ay-liikkeen paineen alla litistyvä paketti. Pääministeripuolue keskustalla on muistissa Esko Ahon laajalti tyrmätty ehdotus työreformista 1990-luvulta.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen on tapahtunut seuraavaa:

Työehtoja heikennettiin hallituksen ajamalla kilpailukykysopimuksella. Aktiivimalli tiukensi työttömyysturvan ehtoja ja patisti työttömiä kouluttautumaan tai tekemään satunnaisia töitä. Tällä viikolla hyväksytty lakimuutos helpottaa oppisopimusoppilaiden ottamista töihin, vaikka työpaikalta olisi äskettäin irtisanottu ihmisiä tai osa-aikaiset haluaisivat lisää tunteja.

Ja niin edelleen.

HS summasi ensimmäisiä uudistuksia tässä syksyllä 2016 julkaistussa jutussa.

Suomessa tämäntapaisia uudistuksia tehdään jopa yli vuosikymmenen myöhemmin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

Saksan Hartz-uudistukset tehtiin kahdessa vuodessa 2000-luvun alussa. Ne toivat Saksaan matalapalkkatyöt ja heikomman sosiaaliturvan – ja kutistivat työttömyyden.

Ruotsissakin on kiristetty työttömyysturvaa ja luotu palkkatukia vaikeasti työllistyville. Samalla Suomessa ihaillaan Ruotsin työllisyysastetta.

Yhteistä Ruotsin ja Saksan reformeille on, että ne tehtiin pääosin sosiaalidemokraattisten hallitusten aikana. Suomessa liikahdukset ovat tapahtuneet nykyisen porvarihallituksen aikana.

Ei pidä kuvitella, että muutokset ovat ohi.

Ennakkoon keskustelua herättänyt työaikalain muutos ei toteutunut. Se olisi lisännyt paikallista sopimista työehdoista pienillä työpaikoilla. Ennemmin tai myöhemmin siihen palataan.

Harkinnassa olleista työelämään liittyvistä asioista nykyiseltä hallitukselta jää tekemättä myös perhevapaauudistus ja tarveharkinnan poistaminen ulkomaiselta työvoimalta. Toistaiseksi siis useimmilla aloilla työlupia rajoitetaan yhä sen perusteella, onko töihin saatavilla tarpeeksi tekijöitä Suomesta.

Seuraava hallitus alkaa kokoonpanostaan riippumatta valmistella sosiaaliturvan uudistamista. Suunta on tuttu naapurimaista: rahan vastineeksi työttömiltä vaaditaan enemmän ja toisaalta sosiaaliturvan ja pienten palkkatulojen yhdistämisestä tehdään helpompaa. Puolueiden välillä on tietenkin eroja, mutta suunta on selvä.

Vuosia kuluu selvästi enemmän kuin kaksi, mutta jonain päivänä suomalainen työntekijä voi katsoa taaksepäin ja havaita maailman muuttuneen.

Korjaus 12.4. klo 12.28: Tekstissä väitettiin alun perin Esko Ahon työreformin olevan 1990-luvun alusta. Työreformi esiteltiin vuonna 1996 keskustan ollessa oppositiossa."

---

Nyt jätän estradin muille kommentoijille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kaikentasoisille työntekijöille löytyy työnantaja, kunhan palkasta sovitaan. Ja siitähän on joka tapauksessa aina sovittava kaikentasoisten työntekijöiden kanssa.

Jos joku kokee työnteon elämänsä tarkoitukseksi, niin työttömyyttä ei tarvitse pelätä. Jos taas työnteko on pelkkä keino toimeentulon hankkimiseen, niin tilanne voi olla toinen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vielä pari perustuslaillista pointtia tähän "sekametelisoppaan":

Perustuslaki 18 § sanoo näin:

"Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

---

Edellä olevasta perustuslain 18 §:n 4. momentista eli "Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä" voisi sanoa niin, että jos alle 20 hengen firmoille tulee heikompi irtisanomissuoja, niin lakiin tulee sitten listata - kuten minäkin blogissani jo tein humoristisesti - ne seikat, joiden perusteella pikku firmoissa saa irtisanoa työntekijän.

Tämä olisi sitä 100 %:sesti oikeaa lainsäätämistä, ihan kuin YVA-lain hankeluettelon 1 liitekin, josta ei ole uusitussa muodossaan enää valitusoikeutta YVA-hankkeen vetäjällä (aihe, josta kirjoittelin viikon sisällä).

---

Toiseksi perustulain 6 § sanoo "Yhdenvertaisuudesta" näin:

"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään."

--

Edellä oleva 6,1 § sanoo, että "Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä":

Ei alle 20 hengen yritysten omistajat saa olla perustuslain mukaan eriarvoisessa asemassa työntekijän irtisanomissuojan kohdalla, kun niitä verrataan isoihin firmoihin. Eli toistan vielä kerran: pikku firman omistaja ei saisi hallituksen suunnitelmien toteutuessa niin helposti palkattua niitä huippuosaajia itselleen (vrt. aikaisemmat kommenttini).

---

En ymmärrä, että hallitus aikoo näin selvistä perustuslain vastaisista työsuhde- ja yhdenvertaisuusasioista lähteä vääntämään kaiken sote-hässäkän keskellä. Jos se ei siis ole tarkoituskin näin...

PS. Jos hallituksen esitys toteutuu, niin isojen sote-firmojen ei kannata olla huolissaan: heille riittää huippuosaajia jatkossa työntekijänsä paremman työsuhdeturvan vuoksi. Olisikohan tässä yksi syy hallituksen suunnitelmiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset