Kirsiomp

Nyt on jo kiire miettiä kaksoiskuntalaisuutta sote- ja maakuntauudistuksessa!

  • Kuva 28: Tulisiko toteuttaa kaksoiskuntalaisuus? (FCG: Mökkibarometri 2016)
    Kuva 28: Tulisiko toteuttaa kaksoiskuntalaisuus? (FCG: Mökkibarometri 2016)
  • Kuva 3. Vapaa-ajan asuntojen ja vakituisten asuntojen suhde 2014 @ SYKE
    Kuva 3. Vapaa-ajan asuntojen ja vakituisten asuntojen suhde 2014 @ SYKE

 

"Kaksoiskuntalaisuus ja palvelut kiinnostavat mökkiläisiä

Yli 60 % kantaa ottaneista ulkokuntalaisista mökin omistajista kannattaa kaksoiskuntalaisuutta. Kaksoiskuntalaisuus mahdollistaisi ulkokuntalaisille samat palvelujen saanti-, ääni- ja vaalikelpoisuusoikeudet kuin mökkikunnan vakinaisilla asukkailla on. Tällöin myös osa mökkiläisen maksamista kunnallisveroista menisi mökkikunnalle.

Kahdeksan prosenttia ulkokuntalaisista mökkiläisistä eli 31 000 mökkiläistaloutta piti muuttoa mökkikuntaan vähintään mahdollisena kolmen vuoden sisällä. Mökin omistajista 65 prosenttia kannattaa ja 13 prosenttia vastustaa mökkien ja lisärakennusten rakentamisen norminpurkua."

Lähde:

https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/mokkibarometri-mokkeilyn-suos...

 

Mökkibarometri 2016:

MÖKKIBAROMETRIN 2016 TIIVISTELMÄ

Saaristoasiain neuvottelukunta loi vuonna 2003 mökkeilyn kehitystä koskevan seurantajärjestelmän, mökkibarometrin, palvelemaan vapaa‐ajan asumisen kehittämistä. Barometri on aiemmin toteutettu vuosina 2003 ja 2008.

https://mmm.fi/documents/1410837/1880296/Mokkibarometri+2016/7b69ab48-58...

---

Mökkeilijät kannattavat kaksoiskuntalaisuutta - kannatus suurinta paljon mökkeilevillä

"Kaksoiskuntalaisuudessa hyötyjiä verotuksellisesti olisivat suuret mökkikunnat Mikkeli, Kuopio, Parainen, Lohja ja Savonlinna. Vuonna 2014 Suomessa oli 62 kuntaa, joissa oli enemmän mökkejä kuin vakituisesti asuttuja asuntoja.

Jos kaksoiskuntalaisuus koskisi myös pendelöijiä, kaupunkiseudut saisivat siivun pendelöijien kuntaveroista ja monet kehyskunnista häviäisivät." - -

Lähde:

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/M%C3%B6kkeilij%C3%A4t-kannattavat-ka...

---

Kuva 3. Vapaa-ajan asuntojen ja vakituisten asuntojen suhde 2014 @ SYKE 

Lähde:

SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA 22 | 2015

Suomen ympäristökeskus

Vapaa-ajan asuminen Suomessa

Asukas- ja kuntakyselyn tuloksia vapaa-ajan asumisen nykytilasta ja kehittämistarpeista

Czesław Adamiak, Mia Vepsäläinen, Anna Strandell,

Mervi J. Hiltunen, Kati Pitkänen, C. Michael Hall, Janne Rinne,

Olga Hannonen, Riikka Paloniemi, Ulrika Åkerlund

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/155089/SYKEra_22_2015.p...

---

Hyvää taustatietoa:

Tilastokeskus: Kesämökit 2017

https://www.stat.fi/til/rakke/2017/rakke_2017_2018-05-25_kat_001_fi.html

---

 

 frown Ihmettelen, miten jatkossa kunnat enää pystyvät pitämään mökkiläistensä palvelut kunnossa, jos esim. sote-palvelut karkaavat kauas mökkipaikkakunnilta.

Onko kesämökkien hintojen pudotus jo merkkejä siitä, että mökeistä halutaankin eroon ennen kuin sote- ja maku-uudistus vie mökkipaikkakuntien palvelut? Toki tähän vaikuttaa julkisuudessa mainittu mökinomistajasukupolven ikääntyminen - ei jakseta enää käydä mökeillä ja pitää niitä kunnossa.

Mutta jos palvelut karkaavat mökkipaikkakunnilta, niin ei nuorempikaan sukupolvi mökkejä enää osta.

Meillä on käsissämme kohta valtaisa ja ongelmallinen maaseutu- ja kesämökkipaikkakuntien asumattomien omakotitalo- ja kesämökkikiinteistöjen arsenaali.

Mitä asialle tulisi tehdä? surprise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso myös aivan tuore selvitys:

Millaista monipaikkaisuutta Suomeen – Selvitys kaksoiskuntalaisuudesta
Valtiovarainministeriön julkaisu – 3/2018:

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/hand...

Huomaa em. selvityksestä erityisesti sivulta 58:

- -"Lainkohdan esitöiden (HE 70/2008 vp s. 22-23) mukaan luonnollisella henkilöllä on kotipaikka sillä paikkakunnalla, jossa hän asuu ja olosuhteista voidaan päätellä, että hänen tarkoituksenaan on asua siellä pysyvästi.

Esitöiden mukaan luonnollisella henkilöllä on vakituinen asuinpaikka sillä paikkakunnalla, jossa hän tosiasiallisesti asuu ja jossa hänen tavanomainen elinympäristönsä on. Vakituinen asuinpaikka määräytyy yksinomaisesti tosiasiallisesti vallitsevien, ulkonaisesti havaittavien seikkojen pohjalta. Jotta henkilöllä voitaisiin katsoa olevan vakituinen asuinpaikka tietyllä paikkakunnalla, edellytetään asumiselta tiettyä pysyvyyttä. Esitöissä mainitaan yhtenä esimerkkinä, että jos eläkeläinen asuu kesäkauden, puolet vuodesta kesämökillä ja muun ajan talviasunnossa toisella paikkakunnalla, voi ensiksi mainittu olla kesäkaudella vakituinen asuinpaikka ja jälkimmäinen kotipaikka.

Edelleen esitöissä todetaan, että kotikunta on kotikuntalaissa määritelty siten, että siinä on piirteitä sekä kotipaikan että vakituisen asuinpaikan käsitteestä. Kotikuntalailla on käytännössä huomattava merkitys ratkaistaessa, mikä on henkilön kotipaikka. Väestörekisteriin merkitty kotikunta luo olettaman henkilön yleisestä oikeuspaikasta. Määritettäessä henkilön kotipaikkaa tai vakituista asuinpaikkaa väestötietojärjestelmään merkitty kotikunta ei kuitenkaan ole muodollisesti sitova. Kotipaikan ja vakituisen asuinpaikan määrittämisen kannalta ratkaisevia ovat kussakin tapauksessa vallitsevat tosiasialliset olosuhteet. Henkilön kotipaikka voi siis poiketa rekisteriin merkitystä kotikunnasta." - -

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Kunnat panostavat mökkiläisten viihtyvyyteen ja haluavat vieraidenkin viihtyvän" (Kuntalehti 11.7.2018):

"Miten mökkiläiset pidetään tyytyväisinä ja miten omille kulmille houkutellaan vierailijoita? Liperissä, Pieksämäellä ja Puumalassa on omat keinonsa."

https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/kunnat-panost...

---

Ihmettelen, miten jatkossa kunnat enää pystyvät pitämään mökkiläistensä palvelut kunnossa, jos esim. sote-palvelut karkaavat kauas mökkipaikkakunnilta.

Onko kesämökkien hintojen pudotus jo merkkejä siitä, että mökeistä halutaankin eroon ennen kuin sote- ja maku-uudistus vie mökkipaikkakuntien palvelut? Toki tähän vaikuttaa julkisuudessa mainittu mökinomistajasukupolven ikääntyminen - ei jakseta enää käydä mökeillä ja pitää niitä kunnossa.

Mutta jos palvelut karkaavat mökkipaikkakunnilta, niin ei nuorempikaan sukupolvi mökkejä enää osta.

Meillä on käsissämme kohta valtaisa ja ongelmallinen maaseutu- ja kesämökkipaikkakuntien asumattomien omakotitalo- ja kesämökkikiinteistöjen arsenaali.

Mitä asialle tulisi tehdä? Ja pian!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

On turha itkeä maahan kaatunutta maitoa, nyt on aika toimia koko Suomen asuttuna pitämiseksi!

Missä ovat nyt kärnät, sipilät ja väyryset? Pistäkääpä toimeksi!

PS. Joko Liike Nyt:iltä loppui vääntö vai hellekö vei työkalut? Liike Nyt:iltä odottaisin avausta kaksoiskuntalaisuuteen - ovathan mökkiläiset usein Kokoomuslaisia hyvätuloisia kesähuviloiden omistajia ympäri Suomen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset