Kuntalehti: Oppositio haluaa selkeän sote-hallinnon – aluekunta kiinnostaa

 

Kuntalehti selvitti, millaisia ovat oppositiopuolueiden vaihtoehdot hallituksen sote-mallille. SDP:n ehdottama aluekuntamalli herättää kiinnostusta, vaikka sen ero maakuntamalliin on hieman epäselvä.

Aluekuntamallia ehdottivat jo pari vuotta sitten entiset kansanedustajat ja ministerit Hannes Manninen, kesk., ja Kimmo Sasi, kok. Siihen ei tarvittaisi uutta maakuntalain kaltaista lainsäädäntöä, vaan olemassa oleva kuntalaki riittäisi. Aluekunnat ja kunnat voisivat sopia keskenään työnjaostaan.

Sasi sanoo Kuntalehdelle, että jos nyt käsittelyssä oleva sote- ja maakuntauudistus kaatuu, uusi malli pitäisi rakentaa aluekuntamallin pohjalle.

– Aluekuntamalli olisi helppo toteuttaa, ei tarvittaisi tällaista monimutkaista lainsäädäntöä, kansanedustaja Sirpa Paatero, sd., perustelee.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, ettei hänelle ole tullut ihan selväksi, mitkä käytännön ero aluekunta- ja maakuntamalleilla on.

– Nimike voi olla melkein mikä hyvänsä, mutta hallintorakenteen on oltava selkeä, sanoo vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Samoilla linjoilla ovat perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

RKP suhtautuu kriittisesti uutta hallintoporrasta kohtaan. Se mieluummin laajentaisi nykyisten sairaanhoitopiirien tehtäväkenttää.

– Yksi vaihtoehto olisi, että perusterveydenhuolto voitaisiin siirtää nykyisiin sairaanhoitopiireihin, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Useat puolueet lähtevät siitä, että tässä vaiheessa 18 toimijaa on realiteetti. Jotkut viittaavat siihen, että määrää voidaan myöhemmin tarkastella. Tämä mahdollisuus sisältyy myös hallituksen esitykseen.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

 

Eero Karisto eero.karisto@kuntalehti.fi

 

Lähde:

https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/oppositio-haluaa-selkean-sot…

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu