Kirsiomp

Miksi tiedotetaan kaikki EU-asiat vasta jälkikäteen?! Katso STT 29.5. uutiset

 

Euroopan parlamentti hyväksyi lähetettyjä työntekijöitä koskevat säännöt

 

29.5.2018 14:43 | Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina säännöt, joiden myötä väliaikaisesti toisessa EU-maassa työskentelevät työntekijät saavat jatkossa samaa palkkaa kuin paikalliset työntekijät.

Lähetettyjä työntekijöitä koskevien sääntöjen uudistuksen tavoitteena on parantaa lähetettyjen työntekijöiden työhön liittyviä oikeuksia ja luoda reilumpi kilpailutilanne yritysten välille. Uudet säännöt hyväksyttiin äänin 456 puolesta, 147 vastaan ja 49 tyhjää.

Reilummat palkkaussäännöt

Työskentelymaan palkkaussääntöjen pitää koskea myös toisesta EU-maasta työskentelymaahan lähetettyä työntekijää uuden lainsäädännön myötä. Maakohtaisen lainsäädännön lisäksi alakohtaisia työehtosopimuksia voidaan soveltaa lähetettyihin työntekijöihin.

Paremmat työolosuhteet

Työnantajan pitää uusien sääntöjen myötä maksaa matka-, oleskelu- ja asumiskulut, eikä niitä saa vähentää työntekijän palkasta. Työnantajan tulee myös varmistaa, että lähetettyjen työntekijöiden asumisolosuhteet ovat kansallisten sääntöjen mukaiset.

Lähettämiskausi

Lähettämiskauden pituus voi pisimmillään olla 12 kuukautta. Tämän jälkeen kautta voidaan pidentää vielä 6 kuukaudella. Tämän jälkeen työntekijä voi yhä edelleen jatkaa maassa työskentelyä. Kaikki maan työvoimaa koskevat säännöt alkavat kuitenkin koskea työntekijää lähettämiskauden enimmäispituuden ylityttyä.

Petoksilta suojautuminen

Mikäli esimerkiksi ns. postilaatikkoyhtiö on lähettänyt työtekijän toiseen EU-maahan vilpillisesti, pitää jäsenmaiden tehdä yhteistyötä, jotta voidaan varmistaa, että työntekijöiden oikeudet turvataan vähintään lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin mukaisesti.

Kansainvälinen maantieliikenne

Maantieliikenteen osalta uusia sääntöjä aletaan soveltaa vasta, kun liikkuvuuspaketin alakohtainen lainsäädäntö tulee voimaan. Siihen saakka maantieliikenteen osalta noudatetaan vuoden 1996 direktiiviä.

Uudet säännöt astuvat voimaan kahden vuoden kuluttua

EU-mailla on kaksi vuotta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöä, minkä jälkeen uudet säännöt astuvat voimaan.

Kommentit

Euroopan parlamentissa mietinnön esittelijänä toiminut Elisabeth Morin-Chartier (EPP, Ranska) sanoi: “Tämä äänestys on yksi 2014-2019 -vaalikauden tärkeimmistä perusteista. Se heijastaa Euroopan unionin sosiaalista, taloudellista ja poliittista tilaa. Se asettaa selvän reitin sosiaalisemmalle Euroopalle reilumman kilpailun ja lähetettyjen työntekijöiden parempien oikeuksien kautta.”

Mietinnön toinen esittelijä Agnes Jongerius (S&D, Alankomaat) sanoi: “Eurooppa valitsi saman palkan samasta työstä samassa paikassa. Kollegat voivat taas olla kollegoita eikä kilpailijoita. Tämä on tärkeä askel kohti sosiaalista Eurooppaa, joka suojelee työntekijöitä ja estää heikentämiskilpailun - kohti Eurooppaa, joka huolehtii tavallisista työssäkäyvistä kansalaisista.”

Taustatietoa

Työnantajat voivat lähettää työntekijöitä väliaikaisesti suorittamaan tiettyä tehtävää toiseen EU-maahan. Vuonna 2015 EU:ssa oli 2,05 miljoonaa lähetettyä työntekijää. Työntekijöiden lähettäminen kasvoi 60 %:lla vuosien 2010 ja 2016 välillä.

Lähde:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/euroopan-parlamentti-hyvaksyi-lahetettyja...

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

---

Tässä STT:n uutinen 30.5.2018:

Euroopan parlamentti hyväksyi kaupan tiukemmat suojatoimet turvaamaan EU:n työpaikkoja ja teollisuutta

30.5.2018 14:19 | Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Mepit hyväksyivät keskiviikkona lakiuudistuksen, jolla EU pyrkii estämään ympäristöön liittyvän ja sosiaalisen polkumyynnin aiempaa tehokkaammin.

Uusien sääntöjen myötä EU pystyy määräämään EU:n ulkopuolisista maista tuleville polkuhintaisille tai tuetuille tuontituotteille aiempaa korkeampia tulleja. Mepit ja ministerineuvosto pääsivät alustavaan yhteisymmärrykseen lakiehdotuksestajoulukuussa 2017.

Uusilla säännöillä pyritään vastaamaan EU:ssa toimivien yritysten, työntekijöiden ja kuluttajien muuttuviin tarpeisiin. Ehdotetut toimet täydentävät hiljattain hyväksyttyjä EU:n ulkopuolisten maiden polkumyyntiä koskevia sääntöjä.

Uusien sääntöjen myötä:

- EU voi määrätä EU:n ulkopuolisista maista tuleville polkuhintaisille tai tuetuille tuontituotteille aiempaa korkeampia tulleja,

- polkumyyntitutkimusten kestoa lyhennetään,

- kansainvälisten työ- ja ympäristövaatimuksien noudattamisen aiheuttamat kulut EU:ssa sijaitseville yrityksille huomioidaan tullimaksuissa,

- pienille ja keskisuurille yrityksille perustetaan neuvontapalvelu auttamaan kanteluiden ja polkumyyntitutkimusten kanssa,

- ammattiliitot otetaan mukaan tutkimustyöhön ja asetettavien tullien määrittämiseen,

- kaikkia EU:n alueelle saapuvia tuotteita valvotaan tutkimuksen ilmoituksesta asti varastoinnin estämiseksi.

Kommentit

”Tämä kauan odotettu uudistus takaa tulevaisuudessakin toimivan kaupan suojaamisjärjestelmän. Tarjoamme teollisuudelle parhaat työkalut työpaikkojen turvaamiseen Euroopassa ja varmistamme, että kaupalla on reilu pohja”, sanoi kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja Bernd Lange (S&D, Saksa).

”Tämä on kaupan suojaamisjärjestelmän suurin uudistus 23 vuoteen. Voimme nyt taata, että menetelmämme sopivat moderniin kauppajärjestelmään. EU:n tulisi tukea kaikkia hyödyttävää vapaata ja sääntöihin pohjautuvaa kauppaa. Tämä on tärkeä askel avoimen talouden takaamiseen”, sanoi parlamentin mietinnön esittelijä Christopher Fjellner (EPP, Ruotsi).

Seuraavaksi

Uusi laki astuu voimaan sen jälkeen, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä kesäkuun alkupuolella.

Lähde:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/euroopan-parlamentti-hyvaksyi-kaupan-tiuk...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä myös hyvä ajankohtainen info:

"Kesäkuussa voimaantulevaa lainsäädäntöä, 31.05.2018 09:07 Toimitus

Suomen Laki -toimituksen keräämiä tietoja uusista säädöksistä ja säädösmuutoksista, jotka tulevat voimaan kesäkuussa 2018." Ks. alla:

https://pro.almatalent.fi/article/kesakuussa-voima...

PS. Tiedot ovat maksumuurin takana, joten googlaa sopivilla asiasanoilla

PPS. Tässä esimerkiksi esitietoja tulossa olevasta tulorekisteristä:

https://www.vero.fi/tulorekisteri/yritykset-ja-org...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Täältä yhden-naisen-STT:stä vielä lisää uutisia, nyt ihan omiin sote-maku -sotkuihin liittyen:

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/8405771/K...

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/5462223/O...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Huomioita ja ns. "hyviä kysymyksiä" lähetetyistä työntekijöistä EU:ssa ja Suomessa:

- Parantaako tämä uudistus suomalaisten työnsaantia kotimaassamme? Entä EU:ssa? Parantaako tämä uudistus ulkolaisten työntekijöiden työnsaantia Suomessa?

- Mitkä ovat ko. lain lyhyen aikavälin vaikutukset esim. rakennus-, siivous- tai hoitoalalle, joissa on paljon nyt jo ulkolaisia työntekijöitä?

- Mitkä ovat ko. lain pitkäaikaiset vaikutukset rakentamisen hintoihin? Asuntojen hintoihin? Palkkatasoihin? Veroihin? Hyvinvointiyhteiskuntaamme?

- Miten ko. laki sopii meidän suunniteltuun sote- ja maakuntauudistukseen? Onko tästä vaikutusarviot jo tehtynä? Lähetettyjä työntekijöitä koskeva laki tulee voimaan jo kahden vuoden kuluttua.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso myös Sebastian Franckenhaeuserin blogista (Hki, Kokoomus ) juuri parhaillaan käynnissä olevaa keskustelua samaan aiheeseen: Maahanmuutto - uhka vai mahdollisuus?

http://sebastianfranckenhaeuser.puheenvuoro.uusisu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset