Kirsiomp

Katso videoblogista "Valinnanvapauden tiedonhallintapalvelut"

 

Sosiaali- ja terveysministeriö 30.4.2018 [14.41]

Uutinen

Valinnanvapauslain luonnoksessa määritellään myös tiedonhallintapalveluista. Teknisiä ratkaisuja toteutetaan eri projekteissa. Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jari Porrasmaan kertoo toteutuksen tilanteesta.

Katso Jarin terveiset videolta:

https://youtu.be/OjWQD7lduFo

Tiivistetty tekstiversio videon sisällöstä

"Laissa on märitelty viisi erilaista palvelua. Valtaosan palveluista toteuttaa Kela, yhden toteuttaa VRK.

- Valinnanvapauden tietopalvelu tarjoaa kansalaisille näkymän siihen, millaisia sote-palveluita hänen alueellaan on ja se tukee asiakasta valinnassa. Sinne kerätään sote-keskusten yleistiedot, missä sijaitsee ja mitä palveluja niissä on. Tietoa rikastetaan myöhemmin myös laatutiedolla, joka voi sisältää vaikuttavuuteen, saatavuuteen ja asiakaskokemukseen liittyviä tietoja.

- Tietopalvelu toimii yhdessä valinnan toteutettavan palvelun kanssa. Sen toteuttaa Kela. Se tulee osaksi omakantaa. Asiakas pystyy siirtymään sujuvasti tietopalveluiden välillä. Asiakas tallentaa omakannassa valinnat. Valinnan voi tallentaa myös sote-keskuksessa tai järjestäjän luona ja tätä varten Kela tarjoaa myös käyttöliittymän, jota järjestäjä tai tuottaja voi hyödyntää.

- Kolmantena palveluna on tuottajanhallintapalvelu ja se valmistuu ensimmäisenä. Valmistumisen tavoiteaikataulu on tämä kesä. Tuottajat ilmoittavat sitä kautta järjestäjälle, mitä sote-keskuksia ja palveluja heillä on tarjolla. Kun sopimukset on laadittu ja allekirjoitettu, järjestäjä ilmoittaa tuottajahallintapalveluun, että tuottaja on hyväksytty maakunnan tuottajaksi.

- Neljäntenä palveluna on palvelutuotannon seurantapalvelu. Sen avulla voidaan seurata, mitä tuotannossa tapahtuu. Tämäkin nojautuu voimakkaasti Kanta-palveluihin. Kanta-palvelut ovat keskeinen tiedonvaihtokanava. Sitä kautta kerätään tietoa siitä, millä tavalla palvelu on toteutunut.

- Viimeisenä palveluna on yhteiskuntavastuun palvelu, johon kerätään tietoa tuottajien yhteiskuntavastuuvelvoitteiden hoitamisesta.

Kela hoitaa maksatusasiaa ja laskee kapitaatiokorvauksen käyttäen mallia, jonka THL luo. Kapitaatiokorvauksen lisäksi on suoritepohjaisia korvauksia ja kannuste/sanktiokorvauksia. Niitä määritellään yhteistyössä valinnanvapauden pilottien kanssa.

Kokemuksia saadaan jo käynnissä olevista palvelusetelikokeiluista. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan kokeilussa on jo kokeiltu kannustekorvauksia.

Järjestelmien toteutukset tehdään ketterän kehityksen menetelmillä. Pari esijulkaisua on jo valmistunut. Kesällä valmistuu ensimmäinen tuotantokelpoinen julkaisu. Syksyllä valmistuu versio, jolla asiakkaat voivat tehdä valintoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivillä 21.5. on infotilaisuus digiasioista valinnanvapauden pilottiin mukaan tuleville maakunnille.

Toukokuun alussa 7.5. on infotilaisuus yksityisille tuottajille siitä, mitä valinnanvapauden tiedonhallintapalvelut yksityisellä puolella tarkoittavat ja miten heidän pitää valmistautua."

 

Lisätietoja

erityisasiantuntija Jari Porrasmaa, puh. 0295 163 381, etunimi.sukunimi@stm.fi

- Soten ja valinnanvapauden ICT-ratkaisut alueuudistus.fissä

http://alueuudistus.fi/digitalisaatio/sote

- Soten digimuutokseen liittyviä aineistoja

http://alueuudistus.fi/digitalisaatio/sote/aineistot

- Hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi 8.3.2018

http://alueuudistus.fi/lakiesitys-3-2018

 

Alueuudistus | alueuudistus.fi | alueuudistus.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mieleeni hiipii epäilys kombinatorisesta räjähdyksestä.
Kuinka monta hoitomuotoa soteen (terveys + sosiaalipalvelut) liittyy?
Kuinka monella tavalla niitä voidaan tarjota ja mitkä ovat toimittajien myyntipuheet ja mainostermit omien palveluittensa tarjontaan?
Kuinka paljon ala muuttuu vuosittain, ja kuinka sote pysyy kaikkien tilanteiden, lääkkeiden ja lääkitysten tasolla?

Miten hyvin asiakas pysyy kärryillä, jos hänellä on tavallinen tauti (tai hyvälaatuinen kasvain) tai vaikea syöpä? Mitä tämä sote-palvelu digitaalisine koodeineen tarjoaa valinnanvapautena?

Näissä Porrasmaan palveluissa ei ollut mitään asiakaskohtaista (omakanta lienee pelkkä staattinen tietokanta), joka auttaisi häntä eteenpäin. Koko systeemi on näköjään laadittu valtionhallinnon näkökulmasta. En myöskään usko staattisten kantapalveluitten hyödyllisyyteen näin isossa uudistuksessa.

Jos sotekeskuksia Uudellamaalla on kymmeniä ja perä-Lapissa se yksi ainut (monopoli), kuinka hyvin softat palvelevat lukemattomia hoitomuotoja?

Tässä kysymykset, jotka heti (10 minuutissa) tulivat mieleen.

Epäilen ketterän kehityksen merkitystä, koska sehän tarkoittaa, että erillistä kunnon systemaattista menetelmää he eivät edes käytä, koska se etenee intuitiivisesti ja sattumanvaraisesti ja henkilöiden omien päätösten ja kompetenssien mukaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki, tunnut hyvin hahmottavan heti selvimmät valuviat. Mitenhän on sote- ja maakuntahallinnosta päättävien laita? Ymmärtävätkö he?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

En voi olla taas kerran hämmästelemättä, miten on mahdollista, että hallituksen terveydenhuoltouudistusta varten tehdään jo täyttä häkää ohjelmistoja, vaikka päätöksiä ei vielä ole. En usko ollenkaan, että ratkaisut olisivat universaaleja. Tämä on mitä tyypillisintä hallituksen hosumispolitiikkaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuo video kertoo sinällään jotakin. Tehdään auton ratista, "ketterästi", mutta systemaattisempaa esitystä IT-toteutuksista ei ole.
Siinä korostetaaan Omakanta-ohjelmistoa, joka on määritelty näin: http://www.kanta.fi/omakanta Eihän se ymmärrä diagnoosista, asiakkaan terveydentilasta ja vaihtoehdoista mitään:

"Palvelu näyttää reseptin tiedot ja niihin tehdyt merkinnät
mihin asti resepti on voimassa
paljonko lääkettä on jäljellä
milloin lääkettä on haettu viimeksi apteekista
lääkkeen annosteluohjeet
kuka reseptin on määrännyt
milloin ja missä resepti on määrätty
onko resepti uusittu.

Palvelussa voi myös lähettää reseptin uusimispyynnön.
Terveystiedoista näytetään
potilaskertomukset ja diagnoosit
kriittiset riskitiedot
laboratorio- ja röntgentutkimukset."

Sotessa yleensä on haasteena epävarman tiedon käsittely, tiedon puute tulevista tilanteista kun ihminen on sairastumassa. Ilman ihmisten välisiä monipuolisia kontakteja selvyyttä harvoin saadaan (tietokone ratkaisee vain tyyppitapauksia).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset