Kirsiomp

Suomi tekee EU:n syvenevästä integraatiosta päätöksen jo kesällä 2019

  • Mitä euroopplaiset ajattelevat EU:sta?
    Mitä euroopplaiset ajattelevat EU:sta?

 

"[EU:n] Valkoisessa kirjassa esitetään viisi skenaariota, joissa pohditaan, miten unioni voisi kehittyä vuoteen 2025 mennessä riippuen siitä, millaisia valintoja nyt tehdään [ks. alla oleva linkki].

 

Skenaarioissa esitetään havainnollisia esimerkkejä eri vaihtoehdoista. Ne eivät sulje toisiaan pois eivätkä estä luomasta muita skenaarioita.

 

1. Ensimmäinen skenaario:

Jatketaan entiseen tapaan – EU27 keskittyy uudistusohjelmansa toteuttamiseen komission vuonna 2014 laatimien suuntaviivojen Uusi alku Euroopalle ja kaikkien 27 jäsenvaltion vuonna 2016 hyväksymän Bratislavan julistuksen hengessä. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

- Eurooppalaiset voivat ajaa automatisoituja ja internetyhteydellä varustettuja autoja, mutta oikeudelliset ongelmat ja tekniset esteet saattavat aiheuttaa ongelmia rajoja ylitettäessä.

- Eurooppalaiset voivat useimmiten ylittää rajat ilman tarkastuksia. Tiukempien turvatarkastusten vuoksi lento- ja juna-asemille on saavuttava hyvissä ajoin ennen lähtöaikaa.

2. Toinen skenaario:

Sisämarkkinat etusijalle – EU27:n painopiste siirtyy asteittain kohti sisämarkkinoita, kun 27 jäsenvaltiota eivät pääse yhteisymmärrykseen yhä useammalla politiikan alalla. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

- Sisärajojen ylittäminen on hankalaa sekä yrityksille että matkailijoille säännöllisten tarkastusten lisääntymisen vuoksi. Työpaikan löytäminen ulkomailta on vaikeampaa eikä eläkeoikeuksien siirto toiseen jäsenvaltioon välttämättä onnistu. Ulkomailla sairastuminen käy kalliiksi.

- Eurooppalaiset eivät mielellään aja internetyhteydellä varustettuja autoja, koska ei ole olemassa EU:n laajuisia sääntöjä eikä teknisiä standardeja.

3. Kolmas skenaario:

Halukkaat tekevät enemmän yhdessä – EU27 jatkaa toimintaa nykyiseen tapaan, mutta sallii sitä haluavien jäsenvaltioiden tehdä enemmän yhteistyötä esimerkiksi puolustuksen, sisäisen turvallisuuden tai sosiaalipolitiikan alalla. Näin syntyy yksi tai useampia jäsenvaltioiden yhteistyöryhmiä. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

- 15 jäsenvaltiota perustaa poliiseista ja syyttäjistä muodostuvan yksikön tutkimaan rajat ylittävää rikollisuutta. Turvallisuutta koskevia tietoja voidaan vaihtaa ilman viivytystä, koska tietokannat on kaikilta osin yhdistetty.

- Internetyhteydellä varustettuja autoja käytetään laajalti niissä 12 jäsenvaltiossa, jotka ovat päättäneet yhdenmukaistaa vastuusääntönsä ja tekniset standardinsa.

4. Neljäs skenaario:

Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin – EU27 tekee valitsemillaan politiikan aloilla enemmän ja nopeammin ja vähentää toimintaansa niillä aloilla, joilla sen tuottaman lisäarvon katsotaan olevan vähäisempi. EU keskittää huomionsa ja rajalliset resurssinsa valikoiduille politiikan aloille. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

- Euroopan televiestintäviranomaisella on valtuudet vapauttaa taajuuksia rajat ylittäviä viestintäpalveluja varten. Niitä käytetään esimerkiksi internetyhteydellä varustetuissa autoissa. Televiestintäviranomainen myös suojaa mobiili- ja internetpalvelujen käyttäjien oikeuksia kaikkialla EU:ssa.

- Uusi Euroopan terrorismintorjuntavirasto auttaa estämään vakavia terrori-iskuja, koska se jäljittää terrorismista epäiltyjä ja etsintäkuuluttaa heidät järjestelmällisesti.

5. Viides skenaario:

Tehdään paljon enemmän asioita yhdessä – Jäsenvaltiot päättävät jakaa valtaa, resursseja ja päätöksentekoa kaikissa asioissa nykyistä enemmän. Päätöksistä sovitaan Euroopan tasolla nopeammin, ja ne pannaan ripeästi täytäntöön. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

- Joukko kansalaisia vastustaa EU-rahoitteista hanketta tuulivoimalan rakentamiseksi asuinalueelleen, mutta heidän on vaikea tavoittaa asiasta vastuussa oleva viranomainen, koska heitä kehotetaan ottamaan yhteyttä toimivaltaisiin unionin viranomaisiin.

- Internetyhteydellä varustetut autot liikkuvat Euroopassa esteettä, koska on sovittu selkeistä EU:n laajuisista säännöistä. Autoilijat voivat luottaa siihen, että EU:n lainvalvontavirasto valvoo sääntöjen noudattamista."

 

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/valkoinen_kir...

----

surprise Suomen tulee käydä välittömästi poliittinen keskustelu siitä, millaisen "Valkoisen kirjan" -skenaarion me valitsemme - jos valitsemme! Sote- ja maakuntauudistus ei saa olla esteenä kokoluokaltaan vielä merkittävämmän Suomen tulevaisuushaasteen edessä.

smiley Emme tarvitse "mediapoliittisia ohjelmia" - aloitetaan keskustelu Valkoisesta kirjasta tänään!

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso Talouselämä-lehden vuoden takainen (26.3.2017) "Euroopan loppuratkaisu lähenee" -artikkeli:

"Lähivuosina keskusteluun noussevat euroalueen oma budjetti, verotusoikeus ja yhteinen velanotto"

- -"Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli torjuvinaan liittovaltiomallin epärealistisena pari viikkoa sitten. Kuitenkin hän samassa Kauppalehden haastattelussa sanoi, että ”euroalueella tehdään yksimielisiä päätöksiä ja valinta tulee siinä”.

”Tapahtuu juuri niitä asioita, joita Suomi vastustaa. Suomi on kuitenkin jo valinnut integraation tien, vaikka yrittää sitä poliittisesti hidastaa. Jos olet valinnut yhteisvaluutan, olet samalla valinnut monta muutakin asiaa,” huomautti Varman toimitusjohtaja Risto Murto viime kesänä Talouselämässä Britannian erouutisen jälkeen.

Hallitusohjelmassa sanotaan, ettei ”Emua tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen”.

Sipilän hallituksella on kaksi vuotta jäljellä eikä siinä ajassa yhteisvastuuaskelia ehditä kovin monta ottaa. Kahden vuoden päästä ohjelmaa saattavat kirjoittaa sinipunamiehet." - - (artikkeli kokonaan alla):

https://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan-loppur...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

On täysin selvää ettei poliitikot halua keskustella EU:sta, demokratia ja EU eivät sovi yhteen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tuo neljäs skenaario vaikuttaa melko hyvältä. Tehdään vähemmän yhdessä,mutta tehdään se hyvin. Sisämarkkinoiden toimivuus myös erittäin tärkeää pikkuruisele Suomelle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomessa keskustelu puuttuu eu asioista tykkänään. Puhumattakaan tulevaisuuden suunnitelmista, joissa Suomi voi olla mukana.

Muistelen pääministeri Sipilän sanoneen hallituksen alkutaipaleella, että hän haluaa ja tuo yleiseen keskusteluun eu:n asioita. Kovin on ollut hiljaista tuolla sektorilla vai onko minulta mennyt kaikki tuo Sipilän ja hallituksen alulle panema keskustelu ohi. Onko hallituskumppani kokoomus pannut jarrua keskustelulle?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sirpa, juuri niin kuin sanot! EU-keskustelua ei ole käyty.

Käviköhän tässä nyt niin, että Halla-aho ei nielaissut syöttiä, mutta Terho nielaisi... Terho tarttui syöttiin joko tarkoituksella käyttää tätä "ässäkorttia" myöhemmin tai sitten Terhon silmissä kiiluivat vain 5 ministerinpestiä, joita hänelle luvattiin... Kumpi vaihtoehto on parempi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset