Kirsiomp

"Ykkösaamussa" nyt: Vanhukset maksavat itse hoitonsa soteuudistuksen jälkeen?

  • Sote-rahoitus
    Sote-rahoitus
  • https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/palvelujen-tuottaminen/asiakkaat-ja-osallisuus/asiakasmaksut
    https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/palvelujen-tuottaminen/asiakkaat-ja-osallisuus/asiakasmaksut
  • Nykyiset sote-maksut (2015)
    Nykyiset sote-maksut (2015)

 

Radion "Ykkösaamussa" tänään:

"Vanhuksille pakkohoitoa kotona?

Pakotetaanko vanhat ihmiset asumaan kotonaan, vaikka laitokseen pääsy olisi parempi hoitomuoto? Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio ja Suomen lähi- ja perushoitajien liiton puheenjohtaja Silja Paavola."

Kuuntele tästä linkistä alla:

https://areena.yle.fi/1-4380292

(ko. haastattelu on ajallisesti minuuttien 30:28 - 44:45 kohdalla, voit siirtää kuuntelun em. kohdalle)

 

surprise Tiesitkö, että "Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut nielaisevat merkittävän osan yli 55 000 ihmisen tuloista Suomessa. THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan tällä noin prosentilla väestöstä asiakasmaksut sekä lääkkeiden ja matkojen omavastuut ylittivät 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista vuonna 2015." 

Lähde:

https://thl.fi/fi/-/iso-osa-sosiaali-ja-terveydenhuollon-asiakasmaksuist...

 

 

 

 


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaksi huomionarvoista pointtia em. haastattelusta:

- kuntien kannattaa käyttää seuraavat pari vuotta mahdollisimman vähän vanhusten kotihoitoon, jotta ne saisivat mahdollisimman paljon valtionosuuksia tulevassa sote- ja maakuntauudistuksessa -> siis vanhusten kotihoito kurjistuu tästä vielä entisestään tai ainakaan siihen ei olla enää satsaamassa lisää varoja ennen sote- ja maakuntauudistusta

- sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen vanhukset saavat asiakassetelin, jonka jälkeen heidän tulee itse ostaa itselleen lisäpalveluita - jos rahaa on. Jos sitä ei ole, mitä sitten? Pitääkö vanhuksen myydä omaisuuttaan, jotta hän voisi rahoittaa oman hoitonsa? Siitä ei kerrottu mitään...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tjaa, jos ei ole muuta omaisuutta kuin oma koti, mitä voi myydä? Jossain pitää asua, ellei pääse hoitokotiin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso myös ajankohtaiset uutiset sote- ja maakuntauudistuksesta:

Sote-erillisvalmistelun johtoryhmän kokous 23.4.

Sosiaali- ja terveysministeriö 23.4.2018 16.54

Uutinen

"Sote-uudistuksen erillisvalmistelun johtoryhmä käsitteli 23.4. kokouksessaan sote-lakipakettien käsittelyä eduskunnassa, kasvupalvelujen pilotteja, sote-uudistuksen muutostarpeita muihin lakeihin sekä monikanavarahoituksen purkamisen jatkovalmistelua.

Ylijohtaja Varhilan mukaan ensihoidon ilmailupalveluja ja sote-digiyhtiötä koskevia lakiesityksiä ei anneta vielä eduskunnalle, koska valiokunnat käsittelevat parhaillaan aikaavieviä maakunta- ja sote-uudistuksen lakipaketteja. On tärkeää, että ne ehditään käsitellä touko-kesäkuun aikana. Tämä tarkoittaa, että alkusyksyllä annetaan eduskunnalle useita isoja lakikokonaisuuksia, joita ei tänä keväänä ehditä valmistella ja/tai käsitellä." - - Lähde alla:

http://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kuuntelin jutun, Paavola kertoi asiat niin kuin ovat kentällä. Tulevaisuus ei näytä hyvältä. Ikäihmisille pitäisi rakentaa asuntokortteleita, sekä vuokra- että omistusasuntoja. Näin ei olisi pitkiä välimatkoja ja aikaa säästyisi.

Alueella myös yhteisiä tiloja ruokailuineen ja ym. harrastuksineen. Systeemimme jättää ihmisen täysin yksin vaikeuksiensa kanssa.

Dementit ja vaikeasti sairaat/raihnaiset vanhukset tarvitsevat laitoshodon, esimerkiksi hoitokodin muodossa. Hoitokodit vanhusten asuntokortteleiden yhteydessä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vanhoille ihmisille on tehty ainakin yksi kyselytutkimus, jossa he ovat vastanneet haluavansa asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista. Sitä ei tietenkään kysytty, että mitä tuo "niin pitkään kuin mahdollista" käytännössä tarkoittaa.

Poliitikot taas ovat ulkoistaneet arvioinnin virkamiehille, jotka ohjeistavat työntekijät talousarvion ohjaamana. Ihminen? Palveluyksikön kohde jota työntekijät minuuttiaikataululla palvelevat. Jos ei satu tietokatkoksia. Tai auto rikkoonnu matkalla. Tai maaseudulla kelirikko estä kulkua.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Vanhuksia kohdellaan maassamme törkeästi. Kotihoidon suunnittelijat ja toteuttajat eivät selvästikään ole perillä millaisia tarpeita vanheneminen aiheuttaa.

Esimerkiksi Kotkassa kotihoito suostuu antamaan lääkkeet vanhukselle, joka ei itse osaa niitä ottaa tai suostuu hoitamaan vuodepotilaan välttämättömiä tarpeita mutta ei muiden. Ihminen, joka pystyy liikkumaan vaivoin muutamia kymmeniä metrejä ja saa tavaraa suuhunsa ei kuulu "asiakaskuntaan". Itse kukin voi kuvitella mitä tapahtuu kun ulkoilu loppuu, hygienianhoito loppuu ja asiointi ja vaikka kaupassakäynti muodostuu mahdottomaksi eikä osaa ratkoa tätä ongelmaa vaikka verkkokaupan kautta, koska ei ole koskaan omistanut tietokonetta tms.Eikä ole läheistä joka auttaisi.

Kotihoito ei Suomessa selvästikään ymmärrä vanhuksen asemaa kokonaisvaltaisesti. Olen miettinyt tästä kantelun tekemistä oikeusasiamiehelle.Mikähän on tilanne muissa kaupungeissa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (28.12.2012/980):

16 § Palvelusuunnitelma

Kunta vastaa siitä, että iäkkäälle henkilölle laaditaan sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7 §:ssä tarkoitettu suunnitelma (palvelusuunnitelma). Suunnitelma on laadittava ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun iäkkään henkilön palveluntarve on selvitetty, jollei kyseessä ole tilapäinen neuvonta ja ohjaus tai jollei suunnitelman laatiminen muutoin ole ilmeisen tarpeetonta.

Palvelusuunnitelmassa on määriteltävä iäkkään henkilön toimintakykyä koskevan arvion perusteella, millainen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kokonaisuus tarvitaan hänen hyvinvointinsa, terveytensä, toimintakykynsä ja itsenäisen suoriutumisensa tukemiseksi sekä hänen hyvän hoitonsa turvaamiseksi. Iäkkään henkilön ja tarvittaessa hänen omaisensa, läheisensä tai hänelle määrätyn edunvalvojan kanssa on neuvoteltava vaihtoehdoista kokonaisuuden muodostamiseksi. Iäkkään henkilön näkemykset vaihtoehdoista on kirjattava suunnitelmaan.

Palvelusuunnitelma on tarkistettava ilman aiheetonta viivytystä aina silloin, kun iäkkään henkilön toimintakyvyssä tapahtuu hänen palveluntarpeeseensa vaikuttavia olennaisia muutoksia.

---

24 § Viranomaisvalvonta

Iäkkäille henkilöille tarkoitettujen palvelujen valvontaan ja toimenpiteisiin valvonnan yhteydessä havaittujen puutteiden korjaamiseksi sovelletaan, mitä sosiaalihuoltolain 55–57 §:ssä, yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 4 luvussa, kansanterveyslain (66/1972) 42–45 §:ssä ja yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain 4 ja 5 luvussa säädetään.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980

---

Katso myös Kansanterveyslaki (28.1.1972/66):

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1972/19720066

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ongelma on siinä, että missään ei ole määritelty tarkemmin mitä palveluja vanhus on oikeutettu saamaan. Laissa todetaan vain "Palvelut on sovitettava sisällöltään ja määrältään vastaamaan iäkkään henkilön kulloisiakin palveluntarpeita." Kotihoito tulkitsee tätä Kotkassa karulla tavalla, jonka aiemmassa kommentissani kuvasin. Muista asioista vastaus on, että ostakaa markkinoilta.

No ne ostavat joilla on rahaa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Miten sattuikaan, että ohjelmassa esiintyneet Hanna Tainio ja Silja Paavola ovat oppositiopuolue demareiden luottohenkilöitä kritisoimaan sote-uudistusta. Nyt vanhuksien pakottamisella kotihoitoon. Muistaakseni on jo iät ja ajat puhuttu vanhuksien kotona asumisen puolesta mahdollisimman pitkään. Kaikki mahdolliset kortit soten kaatamiseksi on kaivettu esiin. Tulee väkisin mieleen, eikö Yle noudatakaan mainostamaansa tasapuolista ohjelmapolitiikkaa valitsemalla ajankohtaisohjelmiinsa takuuvarmat opposition edustajat ohjelmien juontajien lisäksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvo, oletko sinä sitä mieltä, että vanhuksen saadakseen hoitoa ja turvaa yhteiskunnassa, tulee myydä asuntonsa, jotta hän voisi asiakassetelin ennalta määrätyn maksukaton jälkeen ostaa itselleen lisäpalvelut?

Siis vanhus möisi asuntonsa ja muuttaisi vuokralle? Sijoitusasuntobisnes siitä vain lihoisi. Sijoitusasuntobisnes, joka jo nyt on väärin mitoitettu ja veroeurot valuvat asuntotukien muodossa asuntosijoittajien taskuihin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kirsi, miksei vanhusten asunnon myynnistä aikaisemmin ole minkäänlaisia uhkakuvia julistettu. Sitä ihmettelen. Ovatko kotonaan asuvien vanhusten saamat hoitopalvelut nyt maksuttomia vai joutuvatko he niistä maksamaan?
Kirjoittaessasi sijoitusasuntobisneksen lihomisesta voisitko kertoa lihovat asuntobisneksen harjoittajat.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvo, kuuntele tästä linkistä alla, jos et ole vielä kuunnellut:

https://areena.yle.fi/1-4380292

(ko. haastattelu on ajallisesti minuuttien 30:28 - 44:45 kohdalla, voit siirtää kuuntelun em. kohdalle)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvo, "Maksu on kaikille sama tai määräytyy tulojen mukaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksut ovat joko tasasuuruisia tai tulosidonnaisia. Tasamaksut ovat kaikille samansuuruiset, eivätkä määräydy asiakkaan tulojen mukaan. Esimerkki tasasuuruisesta maksusta on käynti terveydenhuollon vastaanotolla. Sen sijaan muun muassa säännöllisen kotihoidon maksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan."

Lähde edelliseen ja lisätietoja nykyisistä asiakasmaksuista:

https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/palvelujen-tuo...

Tässä myös hyvä tiedosto nykyisistä asiakasmaksuista:

http://tietokayttoon.fi/documents/10616/6354562/30...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kirsi, "muun muassa säännöllisen kotihoidon maksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan". Tämä ei ollut minulle mitään uutta tietoa. Mikseivät Tainio ja Paavola ole olleet huolissaan nykyisestä käytännöstä. Nyt sitten esittävät kauheita uhkakuvia tulevasta, josta heillä ei ole vielä mitään varmaa tietoa, kuten ei muillakaan opposition "asiantuntijoilla".
Radio-ohjelmaa en ole kuunnellut enkä aio kuunnellakaan. Uskon sinun kirjoittaneen siitä tärkeimmät väitteet.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvo, kannattaisi kuunnella se varttitunnin mittainen pätkä (klikkaa siitä kolmion muotoisesta nuolesta ja siirrä aikaosoitin janalta "pallukka" 30:28 kohdalle).

Ko. vartissa nämä asiantuntijat nimenomaan kertovat siitä, mitä vanhusten kotihoidon taso on nyt:

Yhdellä vanhusten hoitajalla voi olla jopa 15 vanhusta aamupäivällä ja 20 vanhusta iltapäivällä. Jonkun neliraajahalvauspotilaan kohdalla voisi tai pitäisi mennä kaksikin tuntia ja jonkun insuliinipotilaan piikitys kestää vain pari minuuttia. Kaikille on kuitenkin tehty hoitosuunnitelmat, mutta ne eivät toteudu, jos tulee jotakin muutoksia, esim. kotihoitajien sairauslomien vuoksi yms. Näistä kaikista em. asiantuntijat kertovat hyvin elävästi tässä haastattelussa; eli kyllä he nimenomaan valittavat tätä nykysysteemiä ja pelolla ajattelevat tulevaa soteuudistusta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kirsi, voitko kertoa, onko vanhusten hoidon taso nyt huonompi kuin ennen edellisiä eduskuntavaaleja vallinnut hoitotaso. Jos on, niin miltä osin.
Onko todella niin, että ellei demarit ole hallituksessa, mitään uudistuksia ei saa tehdä vaikka kaikkien tiedossa on ollut jo vuosia sosiaali- ja terveysalan jatkuvasti paheneva tilanne.
Nyt viimein on aika uudistuksille. Toistakymmentä vuotta kestänyt vatulointi on lopetettava.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvo, sen perusteella kuin itse olen tutustunut sote- ja maakuntauudistusta koskeviin lakipaketteihin, olen ehdottomasti sitä mieltä, että nyt mennään ojasta allikkoon, jos hyväksytään sote- ja maakuntauudistus semmoisena kuin sitä nyt on tähän mennessä suunniteltu.

Ei ole mitään erityistä kiirettä tehdä em. uudistusta, koska myös seuraava hallitus painiskelee ihan näiden samojen "valuvikojen" kanssa. Tehdään kerralla kunnolla, ettei tarvitse parsia jälkeenpäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset