Kirsiomp

Valinnanvapauspilotointi sitouttaa meidät jo soten valinnanvapauteen?

Sosiaali- ja terveysministeriö 16.3.2018

16.17 Uutinen:

 

Valinnanvapauspilottien haku on päättynyt – kaikki maakunnat hakivat mukaan

Kunnat ja kuntayhtymät ovat voineet hakea mukaan valinnanvapauden pilotointiin. Haku päättyi 15. maaliskuuta. Hakemuksia saatiin yhteensä 18, yksi jokaisen maakunnan alueelta.

Valinnanvapauspilottien tarkoituksena on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta.

Valinnanvapauslaki on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä, ja se on tarkoitus hyväksyä kesäkuussa niin, että valinnanvapauspilotit voidaan toteuttaa 1.7.2018 alkaen.

Pilottihakuun tuli hakemus jokaisen maakunnan alueelta. Kunnat ja kuntayhtymät edustavat haussa maakuntia.

Maakuntien alueilla pilotoidaan valinnanvapauden tärkeimpiä elementtejä (yhtä tai useampaa):

- sote-keskuksia

- suunhoidon yksiköitä

- asiakasseteliä tai

- henkilökohtaista budjettia.

Pilottien toteuttamista varten valtion talousarviossa on varattu yhteensä 100 miljoonaa euroa vuosille 2018–2021.

Sosiaali- ja terveysministeriö valitsee toteutettavat pilotit ja myöntää niiden toteuttamiseen rahoituksen.

Päätökset on tarkoitus tehdä huhtikuun loppuun mennessä.

Liite:

Valinnanvapauspilottien hakemukset

http://stm.fi/documents/1271139/6184554/Valinnanvapauspilottien+hakemuks...

Lisätietoja:

hallitusneuvos Anne Kumpula (STM), p. 0295 163 705, etunimi.sukunimi@stm.fi

ylijohtaja Kirsi Varhila (STM), p. 0295 163 338, etunimi.sukunimi@stm.fi

---

Ajatteletko samoin kuin minä, että menemme ikään kuin huomaamattamme sote- ja maakuntamalliin ilman kesän äänestystäkin? t. Kirsi surprise

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kuntainfo: Työterveyshuoltoa koskevat palvelut tulee yhtiöittää 1.1.2019 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö 16.3.2018
15.34
Uutinen

Työterveyshuollon sairaanhoito- ja muut terveydenhuoltopalvelut, joiden järjestäminen on kunnille vapaaehtoista, tulee yhtiöittää kuntalain mukaisesti 1.1.2019 mennessä.

Yhtiöittämisen siirtymäaikaa on jatkettu kahdesti, vuosina 2014 ja 2016. Perusteena siirtymäajan jatkamiselle neljällä vuodella on ollut meneillään oleva sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus sekä samaan aikaan valmisteltu maakuntauudistus.

Eduskunnan käsittelyssä olevien hallituksen esitysten mukaan kunnan velvollisuudet työterveyshuoltopalveluiden järjestämisestä siirtyvät uudistusten myötä maakunnalle. Hallituksen esitysten mukaan kunta ei enää tuota terveydenhuoltopalveluja, kun uudistukset toimeen pannaan. Poikkeuksen muodostavat kunnan omalle henkilökunnalleen tuottamat työterveyshuoltopalvelut, joita kunta voi tuottaa työnantajan roolissa kuten muutkin työnantajat.

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen toimeenpano siirtyi kesäkuussa 2017 vuodella eteenpäin. Uudistus astuu hallituksen esityksen mukaan voimaan 1.1.2020. Kunnalla on velvollisuus järjestää terveydenhuoltolain mukaiset työterveyshuoltolain palvelut uudistuksen voimaan tuloon asti.

Jos kunta tuottaa terveydenhuoltolain mukaisia palveluja siirtymäaikana, on kunnan noudatettava mitä säädetään kuntalaissa palvelujen hinnoittelusta ja kirjanpidosta. Jos kunta tuottaa terveydenhuoltolain mukaisia sairaanhoito ja muita terveydenhuoltopalveluja vuonna 2019, on palvelut yhtiöitettävä kuntalain mukaisesti.

Lue Kuntainfo 3/2018 kokonaisuudessaan

http://stm.fi/documents/1271139/6195033/Kuntainfo_...

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Kristiina Mukala, työterveyshuolto, p. 0295 163325
Hallitusneuvos Pekka Järvinen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, p. 0295 163367

etunimi.sukunimi@stm.fi

sosiaali- ja terveysministeriön verkkopalvelu | stm.fi | viestinta@stm.fi

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Minusta sote-uudistuksen toteuttamisen aste on täysin uskomaton. Päätöksiä ei ole, mutta silti edetään täyttä häkää. Sitten tehdään sote-päätöstä vetoamalla siihen, että ollaan jo niin pitkällä! Onko meillä demokratia vai hölmölä?

Jälkimmäinen vaihtoehto näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä. Hallituksen uudistus ei ole toteuttamassa ainuttakaan tavoitettaan ja on valtava kiire saada pystyyn kustannuksia joka taholla kasvattava hallitsematon kolossi.

Eilinen toi tähän hullunmyllyyn vielä yhden lisämausteen. Suomen Kuvalehti tuki jälleen hallituksen sote-uudistusta sekä puheenvuoro- että pääkirjoituksella. Puheenvuoron teksti on aivan uskomatonta. "Lakiesitys on kuitenkin vasta raami, jonka pohjalta alkava uudistustyö tulee kestämään vuosia. On aika siirtyä eteenpäin ongelmalähtöisestä retoriikasta. Kyse on uudistamisen aloittamisesta, ratkaisujen löytämisestä ja yhteisestä hyvästä."

Siis nyt hallituksen lakiesitys pitäisi hyväksyä sillä perusteella, että sitten voitaisiin aloittaa sote-uudistuksen tekeminen. Mielestäni sote-uudistuksen ajajien logiikassa ei ole enää missään suhteessa päätä eikä häntää. Normaalisti tällaisessa tilanteessa vaihdetaan suunnittelijat ja aloitetaan alusta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kalevi, hyvin kirjoitettu. Ja jos ei nyt ihan alusta, niin kuitenkin siltä etäisyydeltä, että asioihin voi vielä aidosti vaikuttaa.

Miksi ei sote- ja maakuntauudistusta voitaisi tehdä parlamentaarisesti kaikkien puolueiden työn tuloksena? Keneltä se olisi pois?

Ei ainakaan Suomelta, joka saisi uudistuksen maaliin ja ruvettaisiin hoitamaan myös muita tärkeitä asiakokonaisuuksia, kuten esim. maahanmuuttoa, terrorismia, ilmastonmuutosta, sitä kuuluisaa aktiivimallia parempaan kuosiin, heikentyvää huoltosuhdetta jne...

Nyt me pyöritään tämän yhden ja saman asiakokonaisuuden raamien sisälle luotavan taulun maalaamisessa ja tuossa taulussa horisontti heittää pahasti...

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi

Tässä piilee suuri vaara. Nyt järjestellään pilotointeja joita valtio tukee rahoituksellaan. Sinänsä ne olisivat hyviä kokeiluja mutta ehtona kunnille rahansaamiseksi ei voi olla se, että sote-uudistus toteutetaan nykysuunnitelman mukaisesti. Tällä kosiskellaan nyt kansalaisten hyväksyntää laille.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juuri noin, kuten sanot. Nämä ovat höllällä rahalla toteutettuja kokeiluja, joista saadut tulokset ovat kyseenalaisia tarkoitushakuisuudessaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset