Kirsiomp

Uusi kansalaisaloite: Kansanäänestys maakunta- ja sote-uudistuksesta

 

Kaikille asiasta kiinnostuneille tiedoksi! smiley

 

Uusi kansalaisaloite "Kansanäänestys maakunta- ja sote-uudistuksesta" on avattu 5.3.2018:

 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3016

 

PS. Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uusi kansalaisaloite "Kansanäänestys maakunta- ja sote-uudistuksesta", suora linkki alla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3016

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vaikka nimet tulisi täyteen nopeasti, niin uskotko, että eduskunta ottaisi aloitetta ennen kesäkuun äänestystä huomioon?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Luultavasti se tulisi käsitellä, jos se luovutetaan eduskunnalle ennen kuin maakunta- ja sotemallista äänestetään.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Mikä on tuossa perusteluissa se facta, jonka perusteella näin suuri ja välttämätön uudistus yritetään kaataa.
Kertoisitko tarkemmin. Missä laskelmat siitä ettei tätä uudistusta kannata tehdä.

Tarkoitettu kohtaan yksi OMP:lle

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ko. aloitteen sisältö:

Maakuntahallinnon perustamisesta järjestetään kansanäänestys.

Laista, jolla uudistetaan Sosiaali- ja Terveyspalvelujen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, järjestetään kansanäänestys.

Perustelut

Hallitus on valmistellut lakia, jolla luodaan Suomeen uusi hallintotaso. Muutos on suurin sitten Euroopan Yhteisöön liittymisen. EU:n liittämisestä järjestettiin kansanäänestys.

Hallitus on valmistellut lakia, jolla Sosiaali- ja Terveyspalvelujen järjestämistä muutetaan merkittävästi.

Molemmat muutokset ovat merkittäviä ja käytännössä peruuttamattomia, joten näiden päätösten seuraukset ovat kauaskantoisia. Maakuntahallinto ei ollut eduskuntavaalien teemana ennen vaaleja ja hallinnon uudistus esiteltiin vasta hallitusohjelmassa, eikä näin ollen mitään kansalaiskeskustelua maakuntahallinnosta käyty. Lisäksi hallituksessa on puolue, jota ei edes ollut olemassa eduskuntavaalien aikaan, eikä sen kannatusta ole mitattu vaaleissa.

Näin mittavan hankkeen todellinen kannatus on syytä tarkastaa aidosti demokraattisella tavalla.

On siis perusteltua, että molemmista lain muutoksista järjestetään kansanäänestys. Äänestyksessä voi olla erilliset kysymykset koskien maakuntauudistusta ja Sosiaali- ja Terveyspalvelujen järjestämistä, mutta äänestys voidaan järjestää samassa äänestystapahtumassa. Vaihtoehtoisesti voi olla vain yksi kysymys jossa päätetään sekä Maakunnista että Sosiaali- ja Terveyspalveluista."

Vireillepanijat

Juha Kettunen Espoo

Edustajat

Juha Kettunen Espoo
Vilpolanpolku 2 C 6 02770 Espoo
email.juha.kettunen@gmail.com

Varaedustajat

Veli Kettunen Espoo
Masa.Kettunen@gmail.com

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jopa on pöljä ja vastuuton juttu.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vesa ja Lauri, tämä ko. 5.3. avattu aloite selittäisi sen, että Risikko ja muut kumppanit miettivät nyt kansalaisaloitteen allekirjoitusten määrän nostoa ym. ehtoja.

Aloitteen perustelut ovat ihan järkeenkäypiä: uudistus on valtavan iso.

Itse esitin samansuuntaisia argumentteja, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252115-os...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YLI 10.000 ihmistä on tehnyt kovasti valmistelutyötä sote:n eteen jo vuosien ajan. Tuo työkö pitäisi heittää roskiin vai ?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

On paljon edullisempaa hukata nuo valmistelut, jotka sitä paitsi on tehty ennenaikaisesti, koska lakia ei vielä ole. Sellainen on muissa piireissä vastuutonta valtuuksien ylittämistä. Poliitikot, jotka ovat tuollaista määränneet tehtäväksi pitäisi panna korvausvastuuseen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Täysin turhaa. Sattuuko Kirsi tietämään, että meille on kansa valinnut eduskunnan, jonka luottamusta hallitus nauttii.

Mihin tässä tarvitaan kansanäänestystä joka on täysin vastuuton tässä asiassa. Ei se kuuluisa Pihtiputaan mummo eikä vastaavat osaa päättää näin suurta kokonaisuutta miltään mutu-tuntumalta, vaan äänestää lauman mukana ilman mitään toisasioihin perustuvaa laskelmaa.

Miksi tuossa aloitetekstissä ei ole mitään laskelmia mistään mitä sote-uudistus maksaa. Noilla sanallisillako argumenteillä se pitäisi kaataa.

Täysin vastuuton aloite näin suuressa asiassa.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803112200803...

Risikko sanoo, että 50 000 allekirjoituksen raja pysyy, vaikka aloitteiden tulva tuottaakin eduskunnalla paljon lisätyötä, mihin Pekkarinenkin viittasi.

- Kyllä se työllistää, mutta se on yksi tapa lisätä demokratiaa, Risikko sanoo.

Oikeusministeriö on laatinut selvityksen kansalaisaloitteen toimivuudesta. Risikon mukaan seuraavaksi on johtopäätösten aika.

- Odotan, että he tekevät johtopäätökset. Katsotaan, tuleeko sieltä jotain impulssia.

Selvää jo tässä kohtaa Risikon mukaan on kuitenkin se, että raja pysyy ennallaan. Risikko ilmaisi kantansa jo lauantaina Twitterissä.

- Kansalaisaloitteen allekirjoitusrajaa ei tule mielestäni nostaa. Kansalaisten äänen kuuluminen vaatii jopa uusia keinoja, hän kirjoitti.

Paula Risikko

@paularisikko

Kansalaisaloitteen allekirjoitusrajaa ei tule mielestäni nostaa. Kansalaisten äänen kuuluminen vaatii jopa uusia keinoja #kansalaisaloite https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005599018.htm...
15.37 - 10. maalisk. 2018

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Raimo Tossavaiselle, joka kerrot, että "Ei se kuuluisa Pihtiputaan mummo eikä vastaavat osaa päättää näin suurta kokonaisuutta miltään mutu-tuntumalta, vaan äänestää lauman mukana ilman mitään toisasioihin perustuvaa laskelmaa.

Miksi tuossa aloitetekstissä ei ole mitään laskelmia mistään mitä sote-uudistus maksaa."

Tämän sanomasi voisi suomentaa niin, että maakunta-ja sotemallista ei ole mielestäsi "mitään tosiasioihin perustuvaa laskelmaa" ja ihmettelet, "mitä sote-uudistus maksaa".

Siinä olet kyllä oikeassa, että em. laskelmia ei ole näkynyt - ei sinulle, ei minulle eikä Pihtiputaan mummolle, siinä me olemme nyt yhdenvertaisessa asemassa. Hienoa, että perustuslain 6 § toteutuu - vaikka vähän käänteisessä mielessä. Jos yritetään hakea tästä huonosta tiedottamisesta ja puuttuvasta kansalaisten kuulemisesta jotain positiivista ;-)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Peruskysymys kuuluu MIKSI YRITTÄÄ KAATAA. Tuossa perustelussa ei ole ainuttakaan järkisyytä niin tehdä. Monelta taholta on tuotu julki uudistuksen välttämättömyydestä ja kiireellisyydestä, on sen verran tärkeä kansakunnan taholta.
Nyt on tehty typerä aloite asian vaikeuttamiseksi ja viivästyttämiseksi. Mutta onneksi ko asiat eivät tähän kaadu ja hyvä niin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Maakuntahallinto ei ollut eduskuntavaalien teemana ennen vaaleja ja hallinnon uudistus esiteltiin vasta hallitusohjelmassa, eikä näin ollen mitään kansalaiskeskustelua maakuntahallinnosta käyty." Aika hyvä peruste tuoda asia keskusteluun - ihan aikuisten oikeasti.

Ei kai se, että esitetään keskustelua, tarkoita suinkaan suoraan, että asiaa yritetään kaataa? Oikea asia kestää kyllä keskustelun ja tarkemman analysoinnin.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Maakuntahallinto ei ollut eduskuntavaalien teemana, entäs sitten. Mikäs sen estää ottamasta hallitusohjelmaan, jos sen uusi hallitus katsoi aiheelliseksi. Hallitusohjelmasta varmaan löytynee muitakin asioita jotka eivät olleet teemana.

Keskusteluja saa toki käydä, mutta kylläkai tämän aloitteen tarkoitus on saada torpattua sote ja maakuntahallinto.

Ja mitäs keskustelua se on, jos painaa netissä tiettyä kohtaa tässä aloitteessa.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Hallitus ajaa sotea ja sen rinnalla maakuntahallintoa, vaikka nyt jo tiedetään, että sote-uudistus nostaa kuluja, kun piti laskea.

Hallituksen kaavailema 3 miljardin kustannusten hillintä ei ole realistinen. Valinnanvapauden nimissä verorahaa annetaan molemmille, julkiselle ja yksityiselle. Se lisää kustannuksia. Julkisen ja yksityisen välille syntyy kilpailutilanne, asiakas voi valita. Kilpailullisten markkinoiden syntyminen terveyspalveluihin johtaa palveluiden käytön lisääntymiseen. Suurempi käyttö johtaa kustannusten lisääntymiseen. Muun ohella tämä uusi hallintohäkkyrä - maakuntahallinto - johtaa kustannuskasvuun. Uskooko joku, että siellä tehdään työt talkoilla. Yhtään hallintobyrokraattia ei irtisanota tämän uudistuksen seurauksena, mutta palkataan uusia muutosjohtajia, joiden virka pikkuhiljaa muuttuu pysyväksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Onko sinulla laskelmia esittää väitteittesi vakuudeksi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Onko sinulla esittää laskelmia soten toteuttamisen vakuudeksi?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #20

Ei ole mutta luotan hallitukseen hoitaa tämä asia kuntoon. Helsingin Sanomissa asiantuntijat kirjoittavat, että on riski pitkittää sote-uudistusta vanhentuneilla väitteillä.
Tämän kirjoituksen takana on kolme asiantuntijaa: Heikki Hiilamo professori Helsingin yliopistosta, Marina Erhola, ylijohtaja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, Katariina Silander, tutkimusjohtaja Aalto-yliopisto.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Yksittäisellä kansalaisella ei ole omia laskelmia, mutta luotan siihen mitä STM:n sote-asiantuntijaryhmässä vuodesta 2016 lähtien mukana ollut HUS:n ylilääkäri terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kirjoittaa Uuden Suomessa. Tässä kaksi esimerkkiä Lehtosen kirjoituksista.

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2520...

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2487...

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #22

Niin, kenen sana painaa enemmän. Tuossa yllä minun viestissä on kolme aika raskassarjalaista alan asiantuntijaa.
On turhaa enää alkaa venkoilemaan tässä asiassa jolla on kiire saada kuntoon. Varmasti olipa tämä sote kenenkä tahansa tekemä, niin varmaan jossain kohtaa löytyy korjaamista. Niin voi olla hallituksen mallissakin, mutta aina voidaan toimintaa parantaa, jos siihen tarvetta ilmenee.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Muistaakseni sotesta sanottiin, että se pidemmällä aikavälillä "madaltaa" kustannusten kasvun jyrkkyyttä eli leikkaa kustannusten väistämätöntä kasvua, joka johtuu väestön ikääntymisestä; mutta itse en ainakaan muista, että maakuntahallinnolle olisi kukaan esittänyt mitään laskelmia. Muistatteko te?

Olen Harrin kanssa kyllä samaa mieltä, että niin nykyisille kuin liudalle uusiakin muutosjohtajia löytyy uudessa systeemissä hommia. No, eihän se ole tässä "aktiivimallihuumassa" mikään huono juttu. Jos vaan valtiolla riittää tähän korvamerkitä riittävästi rahaa... Vai kuka ne "tusinat ja taas tusinat" muutosjohtajien palkat sitten 18 maakuntahallinnossa maksaa...

Tässä myös Lasse Lehtosen puolen vuoden takaista pohdintaa US:ssa:

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2451...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevista linkeistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

http://vm.fi/tilaa-aineistoja

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset