Kirsiomp

Lausuntopalvelu.fi pyytää "Maakuntien viitearkkitehtuurista" lausuntoja

 

smileyLausuntopalvelu sähköistää lausuntomenettelynangryangelcryingsurprisesad

 

Lausuntopalvelu.fi tarjoaa mahdollisuuden pyytää ja antaa lausuntoja sähköisesti:

 

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI

 

Kaikki julkishallinnon viranomaiset voivat julkaista lausuntopyyntöjä palvelussa. Lausuntoja saavat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset. Lausuntopalvelua käyttää jo:

- 5289 henkilöä

- 1913 organisaatiota

 

Nyt ajankohtaisena lausuntoja odottaa "Maakuntien viitearkkitehtuuri" 2.4. mennessä. Kannattaa tutustua ja kantaa oma korsi kekoon wink Lausuntopyynnön diaarinumero: VM040:00/2017

 

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=77fc...

 

Lausuntopalvelu.fi (Käyttöehdot):

 

1. Lausuntopalvelun käyttötarkoitus

Lausuntopalvelu.fi on verkkopalvelu joka toteuttaa julkishallinnon lausuntomenettelyn sähköisenä palveluna.

Palvelun tarkoitus on tehostaa lausuntomenettelyä tarjoamalla kansalaisille, järjestöille ja viranomaisille yhdenmukainen verkkopalvelu jossa lausuntopyynnöt voidaan julkaista, antaa lausuntoja ja käsitellä annettuja lausuntoja.

Palvelulla on tarkoitus helpottaa lausuntomenettelyä, kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia sekä lisätä valmistelun ja lausuntomenettelyn läpinäkyvyyttä ja laatua.

Palvelun käyttö on käyttäjille maksutonta. Palvelua ylläpitää oikeusministeriö.

2. Käyttäjän tunnistautumisvaihtoehdot

Voit käyttää lausuntopalvelua rekisteröityneenä, tunnistautuneena käyttäjänä antaaksesi lausuntoja tai tehdäksesi lausuntopyyntöjä tai selata ilman rekisteröitymistä ja tunnistautumista julkisia lausuntopyyntöjä ja lausuntoja.

Palveluun rekisteröityminen tarkoittaa että käyttäjä luo itselleen käyttäjätunnuksen palveluun. Rekisteröityäksesi tarvitset sähköpostiosoitteen ja sinun on tunnistauduttava vahvasti.

Vahva tunnistautuminen tarkoittaa rekisteröityneen käyttäjän henkilöllisyyden varmentamista virallisesti verkkopankkitunnuksilla, mobiili- tai kansalaisvarmenteella. Virkamieskäyttäjien on mahdollista tunnistautua käyttäen VIRTU-tunnistautumispalvelua ja oman organisaation sähköistä virkakorttia.

3. Virkamiesstatuksen hakeminen

Julkishallinnossa työskentelevät virkamiehet, jotka ovat tunnistautuneet palvelussa ilman virkakorttia (VIRTU-tunnistus) voivat hakea käyttöönsä virkamiesstatusta. Virkamiesstatus haetaan lomakkeella ja status tulee käyttöön hakemuksen hyväksymisen jälkeen. Lomake löytyy rekisteröitymisen jälkeen "Oma profiili" -sivulta.

4. Palvelun netiketti

Lausuntopalvelussa julkaistaan sisältöä, jotka noudattavat hyvää tapaa ja liittyvät lausuttavaan asiaan. Palvelun sääntöjen vastaiset sisällöt jätetään julkaisematta.

Palveluun tuotu sisältö voidaan jättää julkaisematta tai voidaan poistaa, jos se on:

a) lainvastainen, esimerkiksi loukkaa toisen kunniaa levittää toisen yksityisyyttä koskevia tietoja levittää salassa pidettäviä tietoja kiihottaa kansanryhmää vastaan yllyttää rikokseen Kaikki lainvastaiset teot on määritelty Suomen lainsäädännössä.

b) asiaton, esimerkiksi sisältää kiroilua tai alatyylisiä ilmaisuja linkittää internet-aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton. Sisällön asiattomuus ratkaistaan tapauskohtaisesti

c) loukkaava ei välttämättä lainvastainen, mutta jotain henkilöä tai henkilöryhmää loukkaava

d) aiheeseen liittymätön

sisältö ei liity kohteena olevaan aiheeseen

Palvelussa ei myöskään julkaista kaupallisia viestejä toisen yksityishenkilön henkilö- tai yhteystietoja sisältäviä viestejä

Sisältöä ei muokata lausuntopalvelussa.

5. Käyttäjän vastuu

Palveluun tuodusta sisällöstä vastaavat niiden kirjoittajat. Kirjoittaja vastaa siitä, että annetut tiedot ovat oikeita. Toisen henkilön tietojen luvaton käyttö on kiellettyä. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi yksityishenkilöiden nimet, sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot. Kirjoittaja vastaa itse niistä mahdollisista seurauksista, joita aiheutuu toisen henkilön henkilö- tai muiden tietojen väärinkäyttämisestä. Lausuntojen ja lausuntopyyntöjen sisällöistä ja tietojen oikeellisuudesta vastaavat kulloisenkin lausuntopyynnön valmistelijat ja lausunnonantajat, ei palvelun ylläpitäjä.

6. Muuta

Palvelu ja kaikki siinä oleva sisältö (lausuntopyyntö ja siihen liittyvä materiaali sekä annetut lausunnot) on julkista. Lausuntopalvelun ylläpitäjä voi tarvittaessa sulkea tai poistaa palvelun, palvelun osia tai yksittäisiä sisältöjä toistaiseksi tai kokonaan esimerkiksi teknisistä tai muista syistä.

Jos ette voi antaa lausuntoanne lausuntopalvelu.fi:ssä, lausunto voidaan toimittaa myös
sähköpostitse osoitteeseen valtiovarainministerio@vm.fi. Sähköiset lausunnot tulee toimittaa
Word- tai rtf -tallennusmuodossa.

Käykääpä tutustumassa ja heittäkää kommentilla! yes Terkuin Kirsi

 

PS. Lausuntopalvelu.fi on avattu jo 2014. Valitettavasti se on vähän tunnettu ja käytetty. Korjataan yhdessä tilanne! yes

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Downloa...

Maakuntien viitearkkitehtuuri:

Hallintamalli
31.01.2018
Versio: 0.4.1:

- -"2.1.2. Viitearkkitehtuurin vaikutukset lainsäädäntöön, suosituksiin ja ohjeisiin

Maakuntauudistuksen lakikokonaisuus, erityisesti maakuntalaki, on maakuntien viitearkkitehtuurin ensimmäistä versiota kirjoitettaessa hyväksymättä eduskunnassa, joten keskeisenä lainsäädännöllisenä lähteenä on ollut hallituksen esitys [Lähde: Hallituksen esitys HE 15/2017, linkkinä alla]:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotV...

Maakuntien viitearkkitehtuuri ei vaikuta lainsäädäntöön vaan päinvastoin aiottu lainsäädäntö vaikuttaa siihen keskeisesti mm. määrittelemällä maakuntien tehtäväkentän ja maakunnille yhteisiä palvelukeskuksia.

Maakuntien viitearkkitehtuurilla on suuri vaikutus julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuriin (JHKA) ja siellä ennen kaikkea ekosysteemimalliin. Maakunta tulee käyttämään monia palveluita ekosysteemien avulla, joten on tärkeää, että ekosysteemikuvauksia tehdään ja pidetään ajan tasalla sekä linkitetään maakuntien arkkitehtuureihin.

2.2. Viitearkkitehtuurin hyödyntäminen organisaatiotasolla

Maakuntien viitearkkitehtuuri luo pohjan kunkin yksittäisen maakunnan kokonaisarkkitehtuurille. Sen on tarkoitus etenkin helpottaa aloittavien maakuntien työtä mutta samalla sen avulla voidaan varmistaa tietty yhdenmukaisuus maakuntien kesken. Näin ollen maakuntien tulisi hyödyntää viitearkkitehtuurin toiminta- ja tietoarkkitehtuuria mahdollisimman laajasti ja kiinnittää oman organisaationsa kokonaisarkkitehtuuri viitearkkitehtuurissa tehtyihin määrityksiin." - -

Mitäpä edellä kerrotusta tuumaatte? Ottakaapa kantaa niin täällä kuin Lausuntopalvelu.fi -palvelussakin alla olevan linkin kautta:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI

Tässä kaikille hyödyllinen Erätauko-työkalu keskustelun järjestämiseksi vaikka maakuntamallista tai sotesta:

https://www.sitra.fi/eratauko/

Katso esimerkkinä edellisestä:

https://www.sitra.fi/artikkelit/lahden-karkipoliit...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitoksia.
Kun katsoin viiteluetteloa, huomasin heti (lukematta liitteitä), että tässä on kompakti kokonaisuus, mistä lähteä muodostamaan systeemistä mallia.
Minua ei kiinnosta yksityiskohdat, vaan kokonaisuus, eli ylimmän tason kyvykkyys.

Tuo lausuntopalvelu on mielestäni oikea aarre. Se on kehitystä demokratian suuntaan.

Ensi viikolla varaan aikaan ja teen mallista videon Metayliopiston tyyliin (lauantaina analysoin viimeksi soten uusimmat vaiheet). Systeemiajattelua ei ole Suomessa hyödynnetty juuri missään ja siihen haluaisin tuoda parannusta, meidän kaikkien hyväksi.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Sitran erätauko on sen sijaan yksi tussahdus. Eivät ehkä tiedä mitä tarkoittaa dialogi ja avoin keskustelu. Kaikki työkalunomaisuus siitä puuttuu.

Avoimessa keskustelussa ei heti sovita tavoitetta, vaan tavoite liikkuu uuden tiedon kautta. Oikea tiede ei ole sitä, että siirrytään paikasta A paikkaan B mahdollisimman hyvin tunnetun polun kautta. Suomesta on kadonnut innovatiivisuus juuri siitä syystä, että on tullut näitä kaiken tietäviä "Nokian johtajia" ym talousanalyytikkoja, jotka "tietävät jo kaiken". Keskustelu heidän kanssa lopahtaa alkumetreillä johonkin valtakiistaan.

Myöskään täältä Uuden Suomen blogista en ole tavoittanut aitoja, tiedonhaluisia persoonia, jotka lähtisivät kehittelemään uudenlaista ekosysteemiä henkilötasolta alkaen: ihminen ihmisen kautta uudeksi ideaksi asti vaikuttaen.

Jos joku mentelmä siihen saataisiin avuksi, sehän olisi mainiota.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki Laitila, hienoa, että otit "vinkistä vaarin"! Hassu vanha sanonta...

Odotan innolla analyysiäsi Maakuntien viitearkkitehtuuri -materiaalin pohjalta.

Lausuntopalvelu.fi -sivusto olisi aarre, jos sen useampi löytäisi. Siellähän lausuntoja maakuntamallista odotetaan nyt mm. kunnilta. Nyt kuntien olisi korkea aika käydä antamassa oma lausuntonsa ko. palveluun kaikkien nähtäväksi.

Sitran Erätauko on "tussahdus", mutta olisiko Sitran arkistosta sinulle hyötyä tulevassa analyysissäsi? Katsopa alla:

https://www.sitra.fi/arkisto/

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Eipä kestä kiittää.
Olen löytänyt meta-ajattelun taidon vaiheittain. Se alkaa saada arvostusta Eduskunnassa ja yliopistoissa. Tänäänkin sain hyvää palautetta, samoin kuin viime viikolla.

Katselenpa Sitran arkistoakin.

Systeemiajattelu tuo esiin periaatteet, virtaukset, ja niiden laatua itse kukin voi kommentoida. Jos löytäisin kumppaneita,saisimme aikaan oppivan, älykkään ekosysteemin vaikuttamassa päättäjiin. Tervetuloa siihen, Kirsi!

Ja jos ketä tekoäly kiinnostaa, webinaarini aiheesta tulee esille perjantaina: https://www.oppia.fi/webinars/systeeminenkasitys
Onhan tekoälykin sekä mahdollisuus että uhka yhteiskunnalle, päättäjien päätöksistä riippuen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki, kiitos kutsustasi - pistän mietintämyssyyn.

Pohdit, että "Jos löytäisin kumppaneita,saisimme aikaan oppivan, älykkään ekosysteemin vaikuttamassa päättäjiin."

Olen huomannut, että täällä Uuden Suomen puheenvuoroissakin on muutamia persoonia, joiden ideoiden ja ajatusten soisi jalostuvan lisää yhteisessä oppivassa, alykkäässä ekosysteemissä - ilman niitä sivusta heitettyjä pelkästään negatiivisia ja ilkeämielisiä kommentteja.

Uuden Suomen puheenvuorot tipahtavat niin nopeasti piiloon, että niiden jalostuminen/jalostaminen kovin syvälle ja laajemmalle ei ole oikein mahdollista. Mitä pitäisi tehdä, mitä ehdotat, Erkki?

Lähetin viestin Lausuntopalvelu.fi -käyttäjätukeen tänään ja sain alla olevan vastauksen:

"Hei

Kiitos viestistänne ja hyvästä ehdotuksesta lausuntopalvelu.fi:n markkinoimiseksi. Lausuntopalvelu.fi:stä on tiedotettu eri kanavien kautta (mm. some, demokratia.fi, oikeusministeriön verkkosivut) ja monissa eri tilaisuuksissa viimeisten vuosien aikana. Tieto palvelusta leviää myös sitä mukaa kun palvelussa julkaistaan lausuntopyyntöjä, joista tiedotetaan eri ministeriöiden ja muiden viranomaisten omilla verkkosivuilla.

Mikäli alueuudistus kiinnostaa, siihen liittyvää tietoa löytyy hyvin kattavasti osoitteesta

http://alueuudistus.fi/etusivu

Ystävällisin terveisin,

Liisa Männistö

Lausuntopalvelu.fi-käyttäjätuki / Administration av tjänsten utlåtande.fi
Oikeusministeriö / Justitiministeriet"

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tehdäänkö vaikka Facebook-ryhmä, minne halukkaat pääsevät tallentamaan ideoitaan, vaikka samassa formaatissa kuin tämä US - blogi, niin siirto sinne ei vaadi ylimääräistä työtä.

Siellä voisimme muotoilla yhteisiä kuvioita mistä tahansa aiheesta. Voismme pohjustaa tai jälkikäsitellä lausuntopalvelun toimintoja rakentavalla tavalla, kiinnostavimmasta päästä alkaen.

Onko tämä hyvä idea, tai joku toisenlainen nettisivusto?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Erkki, ideoinnistasi. Facebook-ryhmä on ihan hyvä idea. Itse olen vanhanaikainen keskustelija ja en ole Facebookissa, joten joku muu vapaaehtoisuuteen perustuva nettisivusto olisi minun kannaltani parempi.

Mietin myös sitä, että jos/kun teet näitä syväanalyysejä Lausuntopalvelu.fissä olevista julkisista lausunnoista, ja kun olet laittanut oman lausuntosi jostakin asiasta näkyville, kertoisit siitä täällä Uuden Suomen puheenvuoroissa.

Sen jälkeen kaikki kiinnostuneet usarilaiset voisivat osallistua sinun lausuntosi perusteella myös siihen samaan Lausuntopalvelu.fi lausuntoon omalla lausunnollaan. Kokeillaanko tätä vaikka tämän "Maakuntien viitearkkitehtuurista" tekemäsi systeemiajatteluanalyysin kautta?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki, viittaan edelliseen viestiini, kävin jo kokeilemassa Lausuntopalvelu.fi -palvelua. Ks. alla:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Jätin sinne lausuntoni "Luonnos hallituksen esitykseksi julkisista kuulutuksista annetun lain kumoamiseksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi" , lausuntopyynnön diaarinumero: OM8/41/2017

Lausuntopalvelussa lausunnon antaminen on ihan helppoa kun noudattaa ko. sivuston ohjeita tarkasti ja muistaa erityisesti tallentaa jokaisen alakohdan erikseen.

Käykääpä kaikki kokeilemassa! Sanna Tenkula, Hannu Aro ja Niko Kaistakorpi, Harri Mäki-Petäjä ym. aktiiviset...

Em. julkisista kuulutuksista annettu lausunto koskee meitä kaikkia ihan käytännönläheisesti esimerkiksi erilaisissa maankäyttöä ja rakentamista sekä kaavoitusta koskevissa kysymyksissä.

Julkista kuuluttamista ollaan vähentämässä ja viemässä pääosin verkkoon; se ei ole mielestäni hyvä suunta. Kaikilla ei ole nettiä eikä netti toimi poikkeusolosuhteissa.

Katsokaa myös tästä hyviä linkkejä osallistumiseen:

http://alueuudistus.fi/tiekartta/tuki-osallistumis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset