Kirsiomp

Saarikolle ja Vehviläiselle: ”Köyhän asian muistaminen ansaitsee uuden muodon”

 

Saarikko ja Vehviläinen: ”Köyhän asian muistaminen ansaitsee uuden muodon”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo Suomenmaa-verkkolehdessä 18.5.2017 olevansa valtavan innoissaan siitä, että Sipilän hallitus sopi puoliväliriihessä kirjauksen sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

Miksi siis kiireellä ja huonolla valmistelulla saatettiin voimaan työttömien aktiivimallilaki?

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo perää myös sosiaaliturvan kokonaisuudistusta, koska hänen mielestään "työttömyysturvaa nostetaan lisäksi muihin tarkoituksiin - esimerkiksi lapsen ja muiden läheisten hoitoon, sairaudesta toipumiseen, työkyvyttömyyteen, opiskeluun ja yritystoimintaan - kuin työn etsintään. Toisaalta työttömät käyttävät myös muita etuuksia - ennen muuta asumistukea ja toimeentulotukea - toimeentulonsa turvaamiseen." (ESS 5.1.2018, Politiikan verkkouutiset 6.1.2018)

Kysyn ministeri Annika Saarikolta, miten sosiaaliturvan kokonaisuudistusta viedään tällä hetkellä eteenpäin?

Kuinka hallituksen aktiivimallilaki, asumistuen uudistus, perusturvakokeilusta saadut kokemukset, asuntolainan verovähennysoikeuden jatkuva heikennys, asuntosijoittajien 100 %:inen asuntolainan vähennysoikeus, kaupungistuminen ja työn perässä kasvukeskuksiin muutto sovitetaan toisiinsa niin, että Suomea hyvinvointivaltiona voidaan kestävällä tavalla rakentaa vauhdilla muuttuvassa maailmassa, jossa kiihtyvä automatisaatio ja ilmastonmuutoskin on huomioitava?

Anu Vehviläiselle kysymys: Miten nämä kaikki "liikkuvat osat" sovitetaan yhteen sote- ja maakuntauudistuksessa?

Voisitteko, Saarikko ja Vehviläinen, ehkä harkita 8.1.2018 avattua "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitetta sosiaaliturvauudistuksen pohjaksi ja täydentämään hallituksen mallia?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tästä em. aloitteeseen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Aloite on kerännyt vajaassa kuukaudessa lähes 2200 allekirjoitusta. Allekirjoita Sinäkin!

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Hyvä kirjoitus tänään Kalevassa. Eli kyllä tempputyöllistämisen niksit osattiin ennenkin.

"Aktiivimallin itsetarkoituksena on pelkästään työllisyysasteen nosto 72 prosenttiin, mieluummin ylikin, keinoja kaihtamatta. Tulee mieleen omakohtainen kokemus vastaavanlaisesta työttömyyskortistojen putsauksesta 60-luvulla".

http://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/tempput...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Minusta tämä ei kuulosta hassummalta:

"EK esittää perustulomallia, jossa työtulot leikkaavat asumisosaa sosiaalituloja kevyemmin" (MTV verkkouutiset 6.6.2017):

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ek-es...

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on valmistellut perustulomallin, joka yhdistäisi asumis- ja toimeentulotuen. EK:n mallissa työtulot leikkaavat asumisosaa sosiaalituloja kevyemmin.

Perustulon perusosa vastaisi nykyistä perustoimeentulotukea, ja asumisosalla korvattaisiin nykyiset asumisen tuet.

-Uudistus voitaisiin tehdä osana hallituksen käynnistämää perusturvauudistusta. EK edellyttää, että valmistelussa ovat mukana keskeiset työmarkkinajärjestöt, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

Oksala perustelee uutta perustuloa sosiaaliturvan selkiyttämisellä, kustannustehokkuudella, byrokratian vähentämisellä ja kannustavuuden parantamisella. Nykyinen asumismenoja korvaava tukijärjestelmä on hänen mielestään sekava ja passivoiva.

Sen sijaan kaikille maksettavaa tasasuuruista perustuloa Oksala pitää mahdottomana toteuttaa. Hänen mielestään sen kustannukset nousisivat kohtuuttoman suuriksi. Toisaalta kustannuksiltaan kohtuullinen, matala perustulo kaatuu siihen, että se lisäisi köyhyyttä ja eriarvoisuutta, Oksala sanoo."

---

Pitäisi jostain aloittaa tämä mittava sosiaaliturvauudistus. Voisiko tämä EK:n ehdotus olla avaus?

Pyydän teiltä asiallisia kommentteja, jotta hyvät alkuun päässeet keskustelut eivät heti karahda kiville.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802032200717...

"5. Aktiivitoimien kirjoa on laajennettava nykyisestään. Ministeritkin ovat julkisuuteen sanoneet, että talkootyö riittää aktiivitoimeksi. Aktiivimallilain mukaan se ei riitä. Päinvastoin, aktiivinen talkootyö voi viedä työttömyysturvan kokonaan. Tämä epäkohta on korjattava.

6. Osallistuminen kansalaisopiston kurssille tai vapaaehtoistyöhön tulee rinnastaa sovituin reunaehdoin kuntouttavaan työtoimintaan, niiden työttömien kohdalla, jotka eivät tarvitse ammattiapua kunnossa pysyäkseen. Malli säästää rahaa ja auttaa säilyttämään elämänhallinnan. Vapaaehtoistyöllä myös parannetaan koko yhteiskunnan hyvinvointia - vapaaehtoistyöntekijän ja työstä apua saavan, molempien."

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Harri, kiitos, hyvät nasakat kommentit - kuten aina. Jatketaan harjoituksia!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset